TBMM Başkanı Şentop, İtalyan Temsilciler Meclisi’nin Kararını Kınadı

Ankara (CUHA) – TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İtalyan Temsilciler Meclisi’nin 1915 olayları hakkında aldığı karara ilişkin, “Kararı şiddetle kınıyor ve İtalyan Hükümetinin sağduyu ile hareket ederek bu talihsiz ve temelsiz kararı göz önünde bulundurmayacağına inanıyoruz” dedi. Şentop, İtalyan Temsilciler Meclisi’nin 1915 olayları hakkında aldığı karara ilişkin yazılı açıklama yaptı. İtalya Temsilciler Meclisi’nin 1915 olaylarının İtalyan..

Tarih : Okunma : 13 Defa Okundu... Yorum Yap

Ankara (CUHA) – TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İtalyan Temsilciler Meclisi’nin 1915 olayları hakkında aldığı karara ilişkin, “Kararı şiddetle kınıyor ve İtalyan Hükümetinin sağduyu ile hareket ederek bu talihsiz ve temelsiz kararı göz önünde bulundurmayacağına inanıyoruz” dedi.

Şentop, İtalyan Temsilciler Meclisi’nin 1915 olayları hakkında aldığı karara ilişkin yazılı açıklama yaptı. İtalya Temsilciler Meclisi’nin 1915 olaylarının İtalyan Hükümetince soykırım olarak tanınmasını talep eden 10 Nisan 2019 tarihli kararının, Ermeni iddialarının iç politika malzemesi olarak kullanılmasının yeni bir örneği olup, tarihi gerçeklerle bağdaşmadığını vurgulayan Şentop, şu ifadeleri kullandı:

“İtalya Temsilciler Meclisi kendini uluslararası mahkemelerin yerine ikame ederek soykırım gibi uluslararası hukukta açıkça tanımlanmış spesifik bir suç hakkında hüküm vermeye kalkmış, tarihi ve hukuku istismar etmiştir. Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin tutumu tarihi olgulara ve hukuki normlara dayanmaktadır. Avrupa hukukuna yerleşmiş içtihatlar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, bu hususta haklılığımızı ortaya koymaktadır. Tarihte yaşanmış trajedileri ve acıları, yaşandıkları günün şartlarını tarafsız ve bilimsel bir sorgulamaya tabi tutmadan gündeme taşımak, maalesef yükselen ırkçı popülizme verilen bir taviz olarak öne çıkmaktadır. Geçmişte yol açtıkları acımasızlıkları ve vahşeti görmezden gelerek politik bir motivasyonla tarihi manipüle etmek, başkalarının acılarını araçsallaştırmak ahlaki değildir. İtalyan Temsilciler Meclisi, tarihin kanlı sayfalarında gezinmek istiyorsa, işe Habeşistan ve Libya’da yaşanan kıyımlardan başlamalıdır. Türkiye’nin ve Türk milletinin mazisi konusunda hissettiği yegâne duygu gururdur. Bu duygu da asla değişmeyecektir. İtalyan Temsilciler Meclisi’nin aldığı bu karar, şanlı ve şerefli bir geçmişe sahip olan milletimiz ve milli iradenin temsilcisi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi için hiçbir kıymet taşımamaktadır. Kararı şiddetle kınıyor ve İtalyan Hükümetinin sağduyu ile hareket ederek bu talihsiz ve temelsiz kararı göz önünde bulundurmayacağına inanıyoruz.”

 

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş