TÜRKİYENİN TARİHİ PROJESİ İSTANBUL-İZMİR OTOYOLU

TÜRKİYENİN TARİHİ PROJESİ İSTANBUL-İZMİR OTOYOLU Bu yazımda siz değerli okuyucularıma yapımı devam eden, İstanbul, İzmir otoyol projesinin önemi, tamamlanması ve maliyeti ile ilgili özet bilgiler vermiş olacağım. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en maliyetli projelerinden olan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu projesi inşaatı bütün hızıyla sürüyor. Projenin uzunluğu, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433..

Tarih : Okunma : 15 Defa Okundu... Yorum Yap

TÜRKİYENİN TARİHİ PROJESİ İSTANBUL-İZMİR OTOYOLU

Bu yazımda siz değerli okuyucularıma yapımı devam eden, İstanbul, İzmir otoyol projesinin önemi, tamamlanması ve maliyeti ile ilgili özet bilgiler vermiş olacağım. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en maliyetli projelerinden olan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu projesi inşaatı bütün hızıyla sürüyor. Projenin uzunluğu, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometredir. İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek bu projenin İzmit Körfez Köprüsü inşaatının ayaklarının üzerine yerleştirileceği, 4 katlı apartman yüksekliğinde ve 25’er bin ton ağırlığındaki kesonlar denize batırıldı. 2682 metre uzunluğundaki Körfez Köprüsü inşaatı da bütün hızıyla devam ediyor.

Bu köprünün 252 metre kule yüksekliği, 36 metre tabliye genişliğine sahip 1.550 metre orta açıklığı ve toplam 2.682 metre boyu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alıyor. Asma köprüsü inşaatında kuzey ve güney ankraj bölgesinde ankraj bloku kazıları tamamlandı. Şu an beton imalatı sürüyor. Bu betonlarının tamamlanmasına sayılı günler kalmıştır.

Bir buçuk saatlik karadan ulaşım, köprü yapılınca 6 dakikaya iniyor. Ancak geçiş ücreti 35 dolar olacak. Şu anda Eskihisar-Topçular arasındaki arabalı vapurla geçişlerde araç başına alınan ücret 45 lira.

Projenin Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde 12 adet köprü, 5 adet üst geçit bulunuyor. Samanlı, Selçuk Gazi ve Belkahve tünellerinin 6.582 metresi tamamlandı.

Yap-İşlet-Devret usulüyle yapılacak proje 2020 tarihinde bitirilecek. 2035’de de teslim edilecek. Bu oto yolun yatırım tutarı: 10.051.882.674 TL’dir. Yurdumuzun onlarca il ve ilçesini birbirine bağlayacak ve mesafeleri çok kısaltacak bu tarihi yolun, ekonomimize, kalkınmamıza, bu bölgelerdeki yerli ve yabancı yatırımlara, turizme, nakliye sektörüne, çevreye ve yakıt tüketimine vs. gibi ekonomik ve sosyal hayatımıza büyük değerler katacaktır. Şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun. Kazasız ve belasız tamamlanarak yurdumuzun tümüne güzel ve hayırlı hizmetler vermesini Allah nasip eylesin. (b.a.k.)

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş