KURBAN BAYRAMI BAŞLARKEN

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected] KURBAN BAYRAMI BAŞLARKEN Mübarek kurban bayramı dini bayramlarımızın ikincisi ve önemli ibadetlerimizden birisidir. Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çok çeşitli yararlar taşıyan, manevi ve mali bir ibadettir. Birey kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Bu bayram, İbrahim peygamber ve oğlu..

Tarih : Okunma : 12 Defa Okundu... Yorum Yap

BAYRAM ALİ KAVALCI

[email protected]

KURBAN BAYRAMI BAŞLARKEN

Mübarek kurban bayramı dini bayramlarımızın ikincisi ve önemli ibadetlerimizden birisidir. Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çok çeşitli yararlar taşıyan, manevi ve mali bir ibadettir. Birey kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Bu bayram, İbrahim peygamber ve oğlu İsmail’le ilgili bir efsaneye dayanır. Allah, İbrahim peygamberin kendisine bağlılığını sınamak için, oğlu İsmail’i kurban etmesini ister. İbrahim peygamber bu karara uyarak oğlunu kurban etmek için dağa götürür. Hz. İbrahim tam İsmail’i kurban edeceği anda, Allah ona bir koç yollar ve oğlunun yerine bu koçu kesmesini bildirir. Böylece hicri takvime göre her yıl Zilhicce ayının 10’uncu günü başlayan ve dört gün süren dönem, Kurban Bayramı olarak kutlanır.

Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah’ın rızası, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah’a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.

Kurban Kesme Yükümlülüğü;

Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü sayılması için bulunması gereken şartlara kurbanın vücub şartları denilir. Kurban kesmenin sünnet olduğunu söyleyenlere göre ise bunlar sünnet oluşun şartlarıdır. Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü olabilmesi için dört şart aranır:

1. Müslüman olmak.

2. Akıllı ve bulûğa ermiş olmak.

3. Mukim olmak, yani yolcu olmamak.

4. Belirli bir malî güce sahip bulunmak.

Bayramın ilk üç gününde maddi durumu iyi olanlar koyun, keçi, sığır gibi hayvanları kurban ederler. Kurban etlerinin büyük bir bölümü yoksullara ve komşulara dağıtılır. Bayram sabahı kılınan bayram namazından sonra yakınların mezarları ziyaret edilir. Kaynak: Yüce Dinimiz İslam-Kurban bayramınız gönülden tebrik ederim. b.a.k

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş