İBB’nin Rizeli Başkanı İbrahim Köse’den Özel Demeç

2017 yılının son haftasında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığına atanan Rize Kendirli Beldesi’nden İbrahim Köse,görev süresince yaptığı başarılı çalışmaları, ve zabıta Daire Başkanlığının hizmetlerini Rizevizyon’a değerlendirdi. İBRAHİM BEY, KISACA KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ? 1969 yılında Rize’de doğdum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü mezunuyum. 1995 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı bünyesinde zabıta..

Tarih : Okunma : 152 Defa Okundu... Yorum Yap

2017 yılının son haftasında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığına atanan Rize Kendirli Beldesi’nden İbrahim Köse,görev süresince yaptığı başarılı çalışmaları, ve zabıta Daire Başkanlığının hizmetlerini Rizevizyon’a değerlendirdi.

İBRAHİM BEY, KISACA KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

1969 yılında Rize’de doğdum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü mezunuyum. 1995 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı bünyesinde zabıta memuru olarak göreve başladım. 2017 yılının sonuna kadar çeşitli amirliklerde Komiser, Müdür Yardımcılığı ve Müdür olarak görev yaptım. 2018 yılının başından beri Zabıta Daire Başkanı olarak görevimi yerine getirmekteyim. Evli ve 3 çocuk babasıyım.

ZABITA DEDİĞİMİZ ZAMAN NASIL BİR TEŞKİLAT ANLAMALIYIZ?

Belediye zabıtası, şehrin düzenini muhafaza eden esenlik, huzur, sağlık ve düzeni koruyan, belediye suçlarının işlenmesini önleyen ve takip eden, bu amaçla, belediyenin yetkili organları tarafından alınan kararlar ile bunlara uymayanlar hakkında mevzuatta öngörülen ceza ve diğer yaptırımları uygulayan bir teşkilattır.

ZABITA TEŞKİLATININ TARİHİNDEN SÖZ EDER MİSİNİZ?

Günümüz belediye zabıtası 1826 yılında Osmanlı döneminde kurulan İhtisap Neferi ’ne dayanır. Osmanlı’da sistematik bir kimlik kazanan İhtisap Teşkilatının izlerini ise İslam’ın ilk yıllarında bulmak mümkündür. O dönemde ve sonrasında şehirde günümüz zabıtasının görevlerine benzer işleri yerine getiren kişiye muhtesip (sorguya ve hesaba çeken) denirdi. Muhtesip, iyiliği emretmek, kötülükten de men etmekle görevli olan kişi. Bu ilke doğrultusunda suçluları cezalandırdığı gibi cadde ve sokakların temizliğine bakar, yollarda yayaların gidip gelmelerini engelleyen durumları giderir, hamalların ve taşıt araçlarının aşırı yük almalarını önler, yıkılma tehlikesinde olan yapıları yıktırmakla yolcuların başına gelebilecek tehlikeyi engellerdi. Ayrıca yiyecek içeceğe hile karışmamasını, eksik ölçü ve tartı kullanılmasını engellemek gibi bütün belediyelere düşen görevleri de yerine getirmekle yükümlüydü.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞI’NIN MİSYONU NEDİR?

Zabıta Daire Başkanlığımız, belediyemizin varmak istediği vizyona ulaşmak için şehrimizde huzur, sağlık ve düzenin sağlanmasına katkı sağlayarak, birey ve toplum odaklı, güvenilir, çözüm üreten bir anlayış ile günün 24 saati yılın 365 günü tüm gücüyle çalışıyor. Bu maksatla, halkımıza sunduğumuz hizmette adalet, dürüstlük ve kaliteden ödün vermemek temel ilkemizdir.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞI OLARAK YETKİ GÖREV VE SORUMLULUKLARINIZ NELERDİR?

* Her türlü sıhhi ve gayrisıhhi müessese ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini denetliyoruz. İşyeri açma ve çalışma mevzuatına göre denetim yapıyoruz. Öncelikli olarak işyerinin, işyeri açma ve çalışma ruhsatı alıp almadığını kontrol ediyoruz.

* Kentsel Tasarım Komisyonu tarafından uygun görülmeyen veya izin alınmadan konulan reklam, ilan ve tanıtım elemanlarını tespit edip kaldırıyoruz.

* Kent ve toplum düzeni içerisinde önemli bir yere sahip olan yol, meydan, pazar yerleri, köprü ve parklarda izinsiz olarak yapılan işgalleri engelliyoruz.

* Belediye emir ve yasaklarına aykırılığın yanı sıra, şehrin estetiğini ve asayişini bozan, adil rekabet düzeninin kurulmasını ve tüketici haklarının korunmasını engelleyen seyyar satıcı faaliyetlerini engelliyoruz.

* İnsanların dinî, vicdani ve insani duygularını istismar eden dilencileri engellemeye yönelik çalışmalar yapıyoruz.

* Hafriyat toprağı ile inşaat/yıkıntı atıklarını, bunların toplanması veya depolanmasına özgü yerler dışına atılmasını ve hafriyat kamyonlarının temizliğini denetliyoruz.

* Toplu taşıma araçları ile ilgili belediyelerin çıkarmış olduğu yönetmelik, yönerge veya Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin almış olduğu kararlara, gerek toplu taşıma yapan araç ilgilisi gerekse yolcuların uyup uymadıkları tarafımızca kontrol ediliyor.

* Gerek hal kompleksi içinde gerekse hal dışında meyve ve sebze ticaretinin standartlara ve gıda güvenliğine uygun olarak serbest rekabet koşulları içinde yapılmasını temin etmek üzere denetimler yapıyoruz.

* Karayolu yolcu taşımasının ülke ekonomisinin gerektirdiği şekilde düzenlenmesi ve taşımada düzen ve güvenliğin sağlanması amacı ile şehirlerarası otobüs terminallerinde faaliyet gösteren taşımacı, acente, taşıma işleri komisyoncuları ve diğer işyerlerini denetliyoruz.

* İstanbul’un meydanlarında, şehrin tarihi ve kültürel yerlerini gezmek ve görmek için gelen yerli ve yabancı turistlerin şikâyetlerini çözüyoruz. Konaklama, ulaşım ve diğer ihtiyaçları için danışmanlık ve rehberlik hizmeti veriyoruz.

* Perakende satış yapan iş yerlerinde satışa arz edilen mal ve hizmetlerin üzerinde, yasal olarak belirlenen usul ve esaslara uygun olarak etiket veya fiyat tarifesinin olup olmadığını kontrol ediyoruz.

* Ruhsatsız yapılan inşaatları tespit edip inşaatı durduruyoruz. Belediyenin fen kuruluşlarının yetkili elemanları ile birlikte tutanak düzenliyoruz.

* İmara aykırı yapılan, kamulaştırılan, tasfiye edilen veya kentsel dönüşüm kapsamında yıkım kararı alınan yapı ve binaların yıkımı, teknik eleman ve konusunda uzman ekipler aracılığı ile birlikte çok katlı binaların yıkımını sorunsuz bir şekilde yapabilecek araçlarımız ile birlikte yapılmaktadır.

* Deniz toplu taşıma araçlarının denetimini, kaçak avcılık ve işgalleri engellemeye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

* Kışın sokakta yaşamak zorunda kalan ve donma tehlikesi geçiren evsizleri ve kimsesizleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği kapalı spor salonlarına sevk ederek barınma ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlıyoruz.

* E5, E6 üzeri ve köprülerde kaza veya arıza nedeniyle yolda kalarak trafik sıkışıklığına sebep olan araçları, aynı hat üzerinde müsait olan en yakın ve güvenli alana bırakarak yol dışı çekici hizmeti sunuyoruz.

ZABITANIN İMAJINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Zabıtanın imajı toplum nezdinde çok iyi değil. Geçmişten gelen ön yargı ve anlayış günümüz zabıtasıyla elbette örtüşmüyor. Hatalarımız elbette oluyor. Öz eleştirimizi kendi teşkilat bünyemizde yapıyoruz, ancak vatandaşlarımızın gözünde sürekli ceza kesen, garibanlarla uğraşan zabıta algısını değiştirmemiz şart. Kent yaşamını düzenleyen, insanların yaşam kalitesini yükselten ve insanlara yardımcı olan bir zabıta algısı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yeni anlayışı sağlayabilmek için sürekli olarak karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz.

Maalesef vatandaşlarımızın kafasında zabıta denildiğinde seyyar satıcı kovalayan kötü imaj bırakmış üniformalı bir teşkilat oluşuyor. Fakat biz bütün hizmetlerimizi ve çalışmalarımızı gerek internet üzerinden sosyal medya ve web sitesi aracılığı ile gerek meydanlarda dergi ve broşürler arıcılığıyla vatandaşlara duyurmaya başladıktan sonra zabıta bu hizmeti de mi yapıyormuş diye çok şaşıranlar oluyor. “Neden” sorusunun altını doldurup vatandaşları bilgilendirmeye çalıştıkça o eski önyargı yavaş yavaş kayboluyor.

ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞINIZ NEZDİNDE KULLANDIĞINIZ TEKNOLOJİLER NELERDİR?

Vatandaşlara en iyi şekilde hizmet sunmayı ilke edinen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, hayata geçirdiği uygulamalar ile daha verimli ve hızlı bir şekilde çalışmalarını sağlıyor.

Kamera görüntüleme merkezimiz 7/24 aktif kontrollerini sürdürmektedir. Halkın yoğun olarak bulunduğu ve geçiş güzergâhı olarak bilinen alanlara konulan kameralar ile denetimini sürdüren kamera görüntüleme zabıta ekipleri, saha ekipleri ile sürekli iletişim halindedir.

Kent ve toplum düzenini sağlamaya, kentsel yaşam kalitesini artırmaya, şehrin ve şehir halkının esenliği, huzuru ve sağlığını korumaya yönelik yapılan denetimlerin etkinliğini ve verimliğini artırma, düzenli bir denetim sistematiği kurma ve kurumsal yapının gelişimine katkı sunma amacı ile Zabıta e-Denetim sistemi kullanıyoruz. Vatandaşların şikayetlerini ve denetim sırasındaki olumsuzlukları eskiden ortalama 10 gün içerisinde çözüme kavuştururken bugün, e-denetim sistemi sayesinde birkaç gün içinde hatta saatler içerisinde çözüme kavuşturuyoruz. Denetimler tabletler ile gerçekleştiriliyor.

Kurum içi iletişimin daha sağlıklı ve nitelikli bir hale dönüştürülmesi, personelin fikirleriyle kurum çalışmalarına, imajına ve inovatif gelişimine katkı sağlaması amacı ile yazılmış olan Zabıta Mobil Uygulaması, sahada gerçekleştirilen hizmetler ve bu hizmetleri gerçekleştirme esnasında karşılaşılan ilginç haber ve olayların kayıt altına alınarak ulusal medya, sosyal medya, dijital mecralarda değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

İstanbul’da kent ve toplum yaşamının esenlik, huzur, sağlık ve güven içinde sürdürülmesine yönelik olarak, vatandaşlarımızın ortak kullanım alanlarından en üst düzeyde yararlanmasını sağlamak üzere, yetki alanlarını daha iyi kontrol etmek ve izinsiz işgalleri önlemek amacıyla karekodlu denetim yapmaktayız. Bu sayede denetlenen yer hakkında anlık bilgilere ulaşabiliyoruz. Denetimler tablet bilgisayarlar aracılığıyla elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.

Belediye hizmetlerini daha hızlı ve verimli bir şekilde yapabilmek ve denetimleri daha etkin gerçekleştirmek amacıyla araç envanterimizde hizmetlere yönelik tasarımlar mevcuttur.

Zabıta Daire Başkanlığının kapasite ve imkânları ile tasarımını kendi yaptığı 3 kabinli 10+1 kişi kapasiteli Ford kamyonetler Türkiye’de sadece İBB Zabıta Daire Başkanlığı zabıta ekipleri tarafından kullanılmaktadır ve büyük beğeni toplamaktadır. Ayrıca 2 kişilik kabinleri ve 6 metre yükseğe çıkabilme özelliğiyle ekiplerin rahat çalışmasına imkân kazandıran asansörlü kamyonlar ile izinsiz asılan afiş, pankart vb. görüntü kirliğine sebep olan ve 6 metre yüksekliğe kadar olan reklam ilan materyalleri tek araçla rahatça toplanabiliyor.

Başkan Köse’ye yaptığımız ziyarete 11 Aralık 2018 günü makmında uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit olan Rize Emniyet Müdürü Altuğ Verdi’nin kardeşi Ertünç Verdi’de eşlik etti.

Rizevizyon’a yapmış olduğu açıklamalarından dolayı Başkan Köse’ye teşekkür ediyor,çalışmalarında başarılar direrim.

Osman KÖSEOĞLU

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş