YAŞLILARA SAYGI VE HİZMETTE ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORMUYUZ?

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected] YAŞLILARA SAYGI VE HİZMETTE ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORMUYUZ? Yaşlılara Saygı Haftası bu yıl 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanıyor. Benimde ömrünü benimle geçiren, hayatı sebebim, evimin bereketi, gözümün nuru canım annem bir asra yaklaşan ömrünü yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle yatakta geçirmektedir. Her ne kadar çok üzgünsek de, ben, başta kıymetli eşim ve ailemin..

Tarih : Okunma : 16 Defa Okundu... Yorum Yap

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected]

YAŞLILARA SAYGI VE HİZMETTE ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORMUYUZ?

Yaşlılara Saygı Haftası bu yıl 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanıyor. Benimde ömrünü benimle geçiren, hayatı sebebim, evimin bereketi, gözümün nuru canım annem bir asra yaklaşan ömrünü yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle yatakta geçirmektedir. Her ne kadar çok üzgünsek de, ben, başta kıymetli eşim ve ailemin diğer fertleri, yatakta hayatının en zor günlerini yaşamakta olan, nur yüzlü, güzel anneme 24 saat hizmet vermekle nasipleniyoruz. Bu hizmet bizim için hayatımızın en şerefli payesi olarak tarihin sayfalarında yerini almaktadır.

Şimdi gelelim, Yaşlılarımıza saygı ve değer vermek haftası vesilesiyle kaleme aldığım yazıma.

Yüce dinimiz, insana saygı ve sevgiyi temel ahlaki görevlerimiz arasında zikretmiş, büyüklere karşı sergileyebileceğimiz davranışlar konusunda önemli tavsiye ve uyarılarda bulunmuştur.

Bu doğrultuda bütün yaşlılara karşı şefkat ve hürmet vazifemiz olmakla birlikte, yaşlı olan anne ve babamıza göstermemiz gereken saygı ve hürmetin ayrı bir önemi vardır. Rasullah (s.a.v.) şöyle buyurur:’’…Yaşlımıza ilgisiz kalıp saygı göstermeyen bizden değildir.’’

Yaşlı olmak başlıca hürmet vesilesidir. Onlara saygı ve sevgi göstermek için başka bir hususa gerek yoktur. Bu sebeple örfümüzde yaşlılara büyük hürmet gösterilmiş, yaşlı ata sayılmış, kan bağı olmasa da baba, ana mevkiine konulmuştur. Yaşlılığın getirmiş olduğu hastalıklar onları düşkün geçimsiz yapmış olabilir. Bu durum bizi anlayış ve hoşgörüden uzak tutmamalıdır. Güzel söz ve davranışlarla kalplerini kazanmalı, ikramlar önce onlardan başlamalıdır. Sözlerine değer verilmeli, sözleri kesilmemeli, dikkate alınmalıdır.

Hz. Peygamber ( s.a.s ) yaşlıya saygının Yüce Allah’a saygıdan kaynaklanması gerektiğini şöyle ifade buyurmuşlardır: ’’Saçı sakalı ağarmış yaşlı Müslümana saygı gösterip ikram etmek, Allah’a saygıdandır.’’ İlim ve irfan yolunda bir hayat sürülmüş ise ne güzeldir yaşlıların anlattıkları, ne de güzel dinlenirler. Daima onlara sabır tavsiye etmeli, dua etmeli ve hayır dualarını almalıyız. Onlara gösterdiğimiz saygının kendimize duyduğumuz saygı olduğunu unutmamalıyız.

Yüce Allah: ‘’ Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve ana babanıza iyi davranmanızı kesin şekilde emretti. Eğer onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa öf bile deme, onlara azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle.’’ Buyurmuştur.

Hz. Peygamber (s.a.v)’de: ‘Küçüğüne merhamet etmeyen büyüğüne saygı göstermeyen bizden değildir.’’ Anlamındaki hadisi şerifi yaşlılara saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Yaşlıya saygı, onun hizmetinde bulunmak, sözünü dinlemek ve ona iyi davranmakla

gerçekleşir.’’ Merhamet etmeyene merhamet olunmaz.’’ Anlamındaki hadisi şerifler yaşlılara saygı gösterilmesi gerektiğini ifade eder.

Yaşlının en çok muhtaç olduğu şey ilgidir. İlgi ve sevgi onu ayakta tutar. Seven kişi sevdiğine ilgi ve sevgi gösterir. Onlar için ilgi ve sevgi su ve gıda gibidir. Sevgi, ilgi, şefkat ve merhametin sonucudur. Ne mutlu saygı gösteren insanlara! Kaynak: Süleyman Gülek/Yaşlıların Dünyası

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş