Öğretim Üyelerimiz Nesli Tükenme Tehlikesi Atında Olan Leopar Sazanını Yeniden Keşfetti

Öğretim Üyelerimiz Nesli Tükenme Tehlikesi Atında Olan Leopar Sazanını Yeniden Keşfetti Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü İç Sular Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Cüneyt Kaya ile Dr. Öğr. Üyesi Münevver Oral, neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu sazangiller familyasına mensup benekli bir balık türü olan leopar sazanını (luciobarbus subquincunciatus)..

Tarih : Okunma : 16 Defa Okundu... Yorum Yap

Öğretim Üyelerimiz Nesli Tükenme Tehlikesi Atında Olan Leopar Sazanını Yeniden Keşfetti

Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü İç Sular Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Cüneyt Kaya ile Dr. Öğr. Üyesi Münevver Oral, neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu sazangiller familyasına mensup benekli bir balık türü olan leopar sazanını (luciobarbus subquincunciatus) yeniden keşfetti.

Öğretim üyelerimiz, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün de iş birliğiyle gerçekleştirilen arama çalışmaları sonucunda, Dicle Nehri’nin Türkiye bölümünde sazangiller familyasına ait leopar sazanını keşfetti.

Tatlı su balıklarının yüzde 25’inin neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Cüneyt Kaya, “Soyu tükenmek üzere olan bir türün tüm zorluklara rağmen hâlâ neslini devam ettirdiğine şahit olmak gerçekten çok özel bir duygu. Bu yeni bir tür keşfetmekten bile daha heyecan verici çünkü nadir bir türe ikinci bir şans verebileceğimiz anlamına geliyor. Hem Batman bantlı çöpçü balığı hem de şimdi leopar sazanı ile birlikte, hiçbir türün yok olmamasını sağlamak adına koruma çabalarını harekete geçirme yükümlülüğümüz var.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Münevver Oral ise, “Bu harika balığı doğal habitatında canlı görmek için her şeyi bırakıp dünyanın öbür ucuna bile gidebilirdik. Hiç bu kadar güzel ve sakin bir balık görmemiştim. Bu hikâye yeniden bir keşif olmasının yanında, aynı zamanda tüm çevresel faktörlere rağmen biyoçeşitliliğimizin kaybolmadığına dair umudumuzun da canlı kalması anlamında önemliydi. Leopar sazanı ve yaşam alanını paylaştığı diğer birçok tatlı su balığı türünü korumak için hala bir şansımız var.” ifadelerini kullandı.

Bilimsel olarak en son 2011 yılında bildirilen bu tür, Re:wild ve SHOAL’un dünyanın en çok aranan kayıp balıklar listesinde yeniden keşfedilen ikinci balık türü oldu. Bu listenin ilk türü olan Batman bantlı çöpçü balığı, 2021 yılının sonlarında yine öğretim üyelerimiz tarafından Batman Çayı’nda bulunmuştu.

HABER MERKEZİ

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş