İSMET KÖSOĞLU/Gazeteci Gözü İle OVİT YOLU-73

15 Nisan tarihinde Gazeteci arkadaşlar ve Vali Ersin Yazıcı ile birlikte Ovit Tünelinde incelemede bulunarak çalışmaları bir kez daha yerinde gördük. Ovit Tünelini yapan yüklenici konsorsiyum tünel girişindeki tesislerinde konuklarını her zamanki nezaketle ağırladı ve doyurucu bilgi verdiler. Hazırlanan slayt gösterisi çalışmaları geçmişiyle beraber en ince ayrıntılarına kadar bizlere sundu. Bu yazımda tünel hakkında biraz..

Tarih : Okunma : 15 Defa Okundu... Yorum Yap

15 Nisan tarihinde Gazeteci arkadaşlar ve Vali Ersin Yazıcı ile birlikte Ovit Tünelinde incelemede bulunarak çalışmaları bir kez daha yerinde gördük.

Ovit Tünelini yapan yüklenici konsorsiyum tünel girişindeki tesislerinde konuklarını her zamanki nezaketle ağırladı ve doyurucu bilgi verdiler. Hazırlanan slayt gösterisi çalışmaları geçmişiyle beraber en ince ayrıntılarına kadar bizlere sundu.

Bu yazımda tünel hakkında biraz detaya girmek istiyorum. Zira konu hakkında kulaktan dolma yazı çok var. Gündemde olduğu için eline kalem alan Ovit yazmaya çalışıyor.

Tünel çalışmasında 15 Nisan 2015 itibariyle toplam 15.855 metre delme gerçekleşmiş. Çalışmalar iki gidiş iki geliş yönünde olmak üzere 4 ayrı tünelde gerçekleşiyor.

Şunun bilinmesi lazım ki Ovit Tüneli çift tüp olarak yapılan dünyadaki en uzun 2. tünel.

Yazıya dökülen en eski belge olarak Rize-Erzurum arasında yol açılması 1880 yılına dayanıyor.1880 yılındaki belgede bölgenin ticari olarak alışveriş yapması için yol açılmalı deniliyordu.1932 lerden gelen süreçte Rize’den başlayan yol kazma kürekle bedenen çalışılarak, can, mal, bedel ve ter akıtılarak Güneyce ye 1945 yılında gelmiş. Güneyce’den sonraki kısımlarda rahmetli babamın da çalışanlara ekmek taşıyarak katkıda bulunduğunu yıllar sonra öğrendim. Nihayetinde 1952 yılında İkizdere ve 1955 yılında Ovit aşılarak İspir’e varılmış.

Bölge için çok önemli bu Vadi ve Yol Rize-Erzurum ulaşım yoludur ama OVİT YOLU olarak daha çok bilinir. Bugün dahi arayıp soranlar Rize-Erzurum yolu demiyor OVİT Yolu ne durumda diye soruyor.

Tünelde 2 gidiş 2 geliş yönünde olmak üzere 4 ayrı yerde çalışma var.

Projenin toplam uzunluğu 17,3 km.

Bu proje içinde 0.3 km. çığ tüneli,

1.4 km. çığ tüneli,

12.6 km. Tünel,

3 km. bağlantı yolu bulunmakta.

Ayrıca proje kapsamında 1,7 km acil kaçış ve havalandırma tüneli bulunmaktadır.

Projede 1,4 km.lik çığ tüneli ile 12,6 km.lik tünel birlikte inşa edilecek. Bu haliyle toplam Ovit Tünel boyu 14 km. olmaktadır.14 km uzunluğu ile Ovit Tünelimiz dünyada çift tüplü olarak yapılan en uzun 2.Karayolu tüneli olma özelliğine sahiptir.

En uzun Karayolu Tüneli 18.020 km ile Çin’deki Zhongnanshan tünelidir. Dünyadaki, 3.uzun Karayolu tüneli Tayvan’daki 12,9 km uzunluğundaki Hsuehshan tünelidir.

Tünelin Sivrikaya köyü çıkışındaki kodu 1988 metre, çıkışı ise 2258 metredir. Tünelin tamamlanmasıyla mevcut yol güzergâhında 4 km. kısalma olacak fakat yol 12 ay ulaşıma açık olmuş olacaktır.

Tünel güzergâhı bazı yerlerde dağın 873 metre altından geçiyor.

8 m x 5 m lik trafik akış kesitine göre dizayn edilmiş olan Ovit Tüneli tip kesitine göre nihai beton iç çapı 5.30 metredir.

Projede sol ve sağ tüpleri arasında her 250 metrede bir olmak üzere toplam 49 adet araç geçişi vardır.

Ovit Tünelimizin Sığınma Cebi Kesiti Tünel içerisinde Sağ ve Sol tüpte toplam 22 adet Sığınma Cebi ve Trafo odası bulunmaktadır. Sığınma cepleri arasında ortalama 1008 metre mesafe bulunmaktadır.

Tünelde günde her tüpte 7-8 metre olmak üzere toplam 30 metre delme gerçekleşmektedir.

Vali Ersin Yazıcı’nın açıkladığına göre 25 Ağustos 2016 da hizmete açılacak olan Tünelde 15 Nisan 2015 itibariyle Sivrikaya tarafındaki sağ taraftaki girişte toplam 7.945 metre, sol taraftaki girişte 7.910 metre olmak üzere toplamda 15.855 metre delme gerçekleşti.

Kısa ifadeyle Tünelin %63 kısmı delinmiştir. Ayrıca toplam 10 bin metreye yakın tavanda betonlama gerçekleşmiş.

Ayrıca en önemlisi tünelde yapılan 24 saatlik çalışmada çalışanların İş güvenliği ve sağlığı da düşünülmüş. Modernleştirilen erken uyarı sistemi sayesinde Oksijen, Karbonmonoksit, Karbondioksit, Metan, Hidrojensülfür, Azotdioksit ve Kükürtdioksit için erken uyarı sistemleri 24 saat alarmda. Gazlar tünel içinde sabit detektörlerle ölçülerek kayıt altına alınıyor. Bilgisayar ortamında sürekli takipleri yapılıyor. Tünel içinde sabit telefon, telsiz ile 24 saat haberleşme sağlanmakta olduğu belirtildi. Tehlike anında tünel içi ve dışında olan çalışanları uyaran sirenli acil uyarı sistemi bulunmakta.

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş