Doktorlar doğumdan kaçıyor

– Türkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon 291 bin doğum oluyor. Doğumların yüzde 98’i bir sağlık kuruluşunda gerçekleştiriliyor. Normal doğumun teşvik edilmesine ve Sağlık Bakanlığı’nın önlemlerine rağmen Türkiye’de 2001’de yüzde 21 olan sezaryen oranı günümüzde yüzde 53.1’e çıktı. Bu tablonun en önemli nedeni kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının normal doğum sırasında yaşanan ‘öngörülemeyen ve önlenemeyen olaylar’..

Tarih : Okunma : 14 Defa Okundu... Yorum Yap

– Türkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon 291 bin doğum oluyor. Doğumların yüzde 98’i bir sağlık kuruluşunda gerçekleştiriliyor. Normal doğumun teşvik edilmesine ve Sağlık Bakanlığı’nın önlemlerine rağmen Türkiye’de 2001’de yüzde 21 olan sezaryen oranı günümüzde yüzde 53.1’e çıktı. Bu tablonun en önemli nedeni kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının normal doğum sırasında yaşanan ‘öngörülemeyen ve önlenemeyen olaylar’ nedeniyle sürekli baskı ve yargılamalara maruz kalmaları. – Hekimler, “Doktorlar, vajinal doğumlar konusunda yeteri kadar pratik yapmadan yetişiyor. Doğumhanelerin altyapıları kötü. Ebelerin eğitimi yetersiz. O kadar çok sorun var ki sorumluluğun sadece hekime yüklenmesi yanlış. Normal doğumda öngörülemeyen bir sorun çıktığında mahkemeye gidiliyor veya şiddete maruz kalıyoruz. Kimse doğuma girmek istemiyor” diyor.
Doktorlar doğumdan kaçıyor

TÜRK Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke, “Doğumun doğasına bağlı gelişen sorunlardan hekim sorumlu tutulmamalı” diyor ve şunları söylüyor: “Yüzde 53’lük sezaryen oranı kabul edilemez. Ama tazminat davalarında, kazançla orantılı olmayan cezalar tüm hekimlik uygulamalarını etkiliyor. Sonuçta yapılması gereken tıbbi müdahaleler korkularla ya geç yapılıyor ya da yapılmıyor. 2004 yılında doktorlara yönelik yapılan Türk Ceza Kanunu (TCK) düzenlemesi sezaryenlerdeki ivmeyi arttırdı. Hekimler, ‘taksirle bilinçli hasar vermekten’ yargılanıyor. Vajinal doğumda oluşabilecek her türlü problemi, ihmalin olmaması koşuluyla devletin (Sağlık Bakanlığı’nın) üstlenmesini bekliyoruz. Yasal koruma kalkanımız olmalı. Mutlaka daha kapsamlı önlemler almak, doğumun öngörülemeyen komplikasyonlarının olabileceğini anlatmak zorundayız. Doğumun doğasına bağlı gelişen sorunlardan hekim sorumlu tutulmamalı. Bu yönetmeliklerle olmaz, yasa çıkarılması gerekiyor.

Dünyanın her yerinde normal doğumlarda omuz takılması, perinenin (vajina ile makat arasındaki bölge) yırtılması, bebeğin çıkımda kalması gibi sorunlar görülebiliyor. Bunları önceden bilmek mümkün değil ki. Yani öngörülemez. Doğumda bir sorun çıktığı anda savcı geliyor, dava açılıyor. İlk doğum 24 – 36 saat sürebilir. Ama ailenin ‘Böyle bir doğum görmedim, kaç saatten beri içeride, niye doğurtamıyorsunuz’ demesi dahi hekimde baskı yaratıyor, sezaryen sebebi olabiliyor. Ne yapsın hekim, orada tek başına, şiddet var, mahkeme var, ceza var… Dolayısıyla risk almıyorlar. Tabii ki gebelerin psikolojilerinin de vajinal doğum için desteklenmesi lazım. Sadece kadın doğum hekiminin bilgi becerisini arttırmakla bu işi çözemeyiz.

Kaynak: Hürriyet

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş