– YAYLA KEKİĞİ FİDELERİ TOPRAKLA BULUŞTU

-İKİZDERE KEKİK HAVZASINA İLK ADIMI ATTI – YAYLA KEKİĞİ FİDELERİ TOPRAKLA BULUŞTU İSMET KÖSOĞLU İKİZDERE-Halk arasında Yayla çayı olarak bilinen KEKİK ÇAYI fideleri İkizdere’de toprakla buluştu. İlçenin yüksek rakımdaki yayla ve köylerinde doğal olarak yetişen Yayla Çayı(KEKİK)üretimini geliştirmek ve ekonomik girdi kazandırmak için DOKAP projesi desteği ve Konya Selçuk Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler Anabilim Dalı..

Tarih : Okunma : 113 Defa Okundu... Yorum Yap

-İKİZDERE KEKİK HAVZASINA İLK ADIMI ATTI

– YAYLA KEKİĞİ FİDELERİ TOPRAKLA BULUŞTU

İSMET KÖSOĞLU

İKİZDERE-Halk arasında Yayla çayı olarak bilinen KEKİK ÇAYI fideleri İkizdere’de toprakla buluştu.

İlçenin yüksek rakımdaki yayla ve köylerinde doğal olarak yetişen Yayla Çayı(KEKİK)üretimini geliştirmek ve ekonomik girdi kazandırmak için DOKAP projesi desteği ve Konya Selçuk Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr Yüksel Kan çalışmasıyla hazırlanan KEKİK Fideleri Çağrankaya Mahallesinde hazırlanan örnek bahçede toprağa dikildi. Kekik Fidelerinin bahçeye dikiminde bir konuşma yapan Prof. Dr. Yüksel Kan ’Kekik Halk arasında genel olarak Yayla Kekiği olarak adlandırılır. Doğu Karadeniz Bölgesinde Thymus pseudopulegioides olarak doğal olarak yetişen bir türlerdendir. Bitki boyu ortalama 25-35 cm arasındadır. İçerikleri, Genel olarak uçucu yağları bakımından önemli olup; thymol, karvakrol, borneol, okaliptol, menten, thymen, tanen ve reçine içerirler.

Karadeniz Bölgesinde içecek Çay olarak kullanılır

Kullanılan kısımları yaprak ve çiçekleridir. Yayla kekiğinin çay olarak kullanımları Doğu Karadeniz Bölgesinde halk arasında yaygındır. Baharat olarak da tüketilmektedir. Kekik yaprak ve çiçekleri bağırsak rahatsızlıklarının, soğuk algınlıklarında, yüksek kolesterolde, romatizma, baş ve diş ağrılarında, bademcik iltihabında, kurt düşürücü, kan dolaşımını uyarıcı, sinir sistemini kuvvetlendirici, kabız, mide rahatsızlıklarında antiseptik olarak kullanılmaktadır. Yayla kekiği besin maddelerinin korunmasında doğal antioksidan olarak kullanılmaktadır.

Arı hastalıklarında yararlı

Hayvancılıkta da çeşitli kullanım alanları mevcuttur. Arı hastalık ve zararlılarının kontrolünde, böcek ve yabancı ot, nematot ve virüslerin kontrolünde, organik hayvancılıkta yem karışımlarında doğal antibiyotik ve anthelmintik (parazit düşürücü) olarak kullanılabilmektedir. Bitkiden elde edilen Thymol parfümeri ve kozmetik sanayinde cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. İkizdere yayla kekiğinin ayrıca çevre düzenlemesinde süs bitkisi olarak kullanımı da mevcuttur. Ekolojik İstekleri ve Üretimi: Drenajı iyi, hafif bünyeli, kalkerli, nötr (pH 6,6-7,5) toprakları ve 1000 metrenin üzerindeki yayla yerleri tercih eder. Farklı ekolojik şartlara toleranslı bir

kekik türü olup, pek çok ortama kolaylıkla uyum sağlayabilir. Aynı zamanda donlara (-25oC) dayanıklıdır.

Üretimi Fide ile

Üretimi fide ile yapılabilir. Yayla kekiği doku kültürleri ile çok hızlı ve kolay fide üretimine uygun tıbbi ve aromatik bitkilerdendir. Yayla kekiği üretim tekniklerine uygun üretimler yapılırsa yılda iki defa hasat yapılabilir. Çok yıllık bitki olup, plantasyondan 3-5 yıl faydalanılabilir. Türkiye’de 2019 yılında Rize ilimizde İkizdere ilçemizde organik sertifikalı Yayla kekiği üretimleri başlatıldı ’dedi.

Bahçedeki fide dikiminde bir konuşma yapan İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz’İkizderede güzel bir projenin takibini yapıyoruz-Bu proje ekonomik katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada en büyük pay sahipleri DOKAP Bşk. Yusuf Mengü, DOKAP Tarım koordinatörü Şeref Demir, İkizdere Kaymakamı Tarık Buğra Seyhan, İlçe Tarım Müdürümüz Murat Kutluk ve ekibine ANG Vakıf Bşk.Yrd. Turgut Gökyiğit, Macahel Arıcılık Yön. Kur. Bşk. Ümit Y. Gürses, İkizdere Tarım Koop. Bşk. Ömer Ekşi’ye, Çağrankaya Mahallesi Muhtarı Endam Biber ve ismini sayamadığım tüm paydaşlara ilçem adına sonsuz şükranlarımı sunuyorum’dedi.

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş