RİZE SPOR CAMİASININ ÖMER AĞABEYİSİ ÖMER AKMEHMET ANISINA

RİZE SPOR CAMİASININ ÖMER AĞABEYİSİ ÖMER AKMEHMET ANISINA Ömer Akmehmet; Rize için çok büyük bir değerdir. Rize’nin sporda gelişmesi ve Karadeniz’in spor merkezi olması için saçını süpürge eden adamdır o. Çocukluğumda Rize Şehir Stadında yapılan etkinliklerde yerinde duramayan hep hareket eden bir adam olarak tanıdım kendisini. Sonra İstanbul’a gidince kısa bir kopma oldu. Ve yıllar..

Tarih : Okunma : 138 Defa Okundu... Yorum Yap

RİZE SPOR CAMİASININ ÖMER AĞABEYİSİ
ÖMER AKMEHMET ANISINA
Ömer Akmehmet; Rize için çok büyük bir değerdir. Rize’nin sporda gelişmesi ve Karadeniz’in spor merkezi olması için saçını süpürge eden adamdır o.
Çocukluğumda Rize Şehir Stadında yapılan etkinliklerde yerinde duramayan hep hareket eden bir adam olarak tanıdım kendisini. Sonra İstanbul’a gidince kısa bir kopma oldu. Ve yıllar sonra evine gittim, Yüreği Rize sevgisi dolu olan Ömer Akmehmet ile bir söyleşi yaptım. Kendisini rahmetle anarken o söyleşiyi sizinle paylaşıyorum.

Yaptığınız çalışmalardan dolayı Rizeliler sizi çok iyi tanısa da sizi bir de sizden dinleyebilir miyiz?
1945 yılında Rize’de doğdum. Babamın adı Mustafa annemin ise Cahide’dir. İlk ve orta öğrenimimi Rize’de tamamladım. Yüksek tahsilimi Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde yaptım. 1970 yılında Rize Zihni Derin Ortaokulu’nda matematik öğretmeni olarak göreve aldım. 1973 yılında öğretmenlik mesleğinden ayrılarak o zamanki adıyla Rize Beden Terbiyesi Müdürlüğü’nde göreve başladım. Buradaki görevim sürerken dışarıdan on yıl derslere girerek eğitim camiasına hizmeti sürdürdüm. Bu ek dersler döneminde şimdiki Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı da Erkek Sanat Enstütisi’nde öğrencilerim arasındaydı.

Siz göreve geldiğinizde gençlik ve spor alanında Rize’de durum neydi ?
Benden önce Rize Beden Terbiyesi bünyesinde görev yapan fahri müdürler vardı. Bunlar arasında eski Rize Beledi başkanı İsmail Ömeroğlu, eski bakanlardan Tuncay Mataracı ve ilimizin ilk futbolcularından Yusuf Marşan da vardı. Hepsine teşekkür ediyorum. Ben göreve asaleten getirildim. Görev aldığımda Rize’de sadece futbol ve voleybol branşları vardı. Emekli olduğum 1995 yılında otuz beş branşta faaliyet gösteren bir teşkilat bıraktım. Yine göreve geldiğimde 22, ayrıldığımda ise 65 amatör takım faaliyet gösteriyordu.1977 yılında Sabiha hanımla evlendim.1980 yılında futbol federasyonu gözlemci kadrosuna girdim.On dört yıl futbol gözlemciliği yaptım. Şu an Merkez Hakem Komitesi’nde görev yapan Osman Avcı, Turgay Gudu, Galip Bitigen’in yönettiği maçlarda da gözlemcilik yaptım. Şimdi bu isimlerin başarılarından, kişiliklerinden gurur duyuyorum.

Görev döneminizde hayata geçirilen en önemli projeler nelerdi?
Beden Terbiyesi İl Müdürü olduğumda 2 Mart Kapalı Spor Salonu ve Rize Atatürk Stadı vardı. Bu tesisler de uzun bir süre ihmal edilmişti. Yaklaşık yirmi üç yıl görevde kaldım. Ekrem Orhon Sahası, Atatürk Stadının yanındaki kamp merkezi, Taşlıdere’deki yedek çim saha, Taşlıdere’deki atış poligonu, Salarha futbol sahası, Çayeli’nde futbol sahası ve spor salonu, Pazar futbol sahası, Ardeşen futbol sahası ve spor salonu, Fındıklı futbol sahası, İkizdere futbol sahası, Fındıklı Aslandere köyü semt futbol sahası, İkizdere Cimil yaylası semt futbol sahası benim dönemimde hayata geçti. Biz merkezde sıkışan spor faaliyetlerini genele yaydık. Dolayısıyla deplasmanlı amatör müsabakalar başladı. Amatör Spor Kulüpleri kuruldu.
Rize’nin sporda gelişmesi, Karadeniz’in spor merkezi olması için saçımı süpürge ettim. 6 Mayıs 1995 tarihinde yapılan kongre sonucu Rizespor başkanlığına seçilen Tuncer Ergüven’in yönetiminde yer aldım.

Ömer Akmehmet’in Rize sporuna katkıları asla inkar edilemez.
Ömer Akmehmet’in başarıları zaman zaman medyada da yer almıştır. Prof. Dr. Hızır Önsoy bir yazısında ‘Spora ömürlerini verenler’ başlığını atmış ve Ömer Akmehmet’ten şöyle söz etmiştir: Rize’de zor koşullar vardı. Şu an mevcut koşulların temellerinde Ömer Akmehmet’in katkıları asla inkar edilemez. Sadece Atatürk stadı değil bütün ilçe stadlarında, tesislerinde bu kişinin imzası vardır. Otuz yıla yakın verdiği mücadelenin sonunda o da köşesine çekilmiş mütevazi bir yaşam sürdürürken 2 Eylül 2013 tarihinde gece 03.00 sıralarında hayatını kaybeden Ömer Akmehmet’i Rizeliler hiç unutmayacak.

Fatih Sultan KAR / İST.

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş