RİZE FUTBOLUNUN DEVİ UZUN YUSUF MARŞAN

RİZE FUTBOLUNUN DEVİ UZUN YUSUF MARŞAN Rize’de spor tarihinden söz edilince birde konu futbol ise söze Uzun Yusuf Marşan ile başlamak gerekmektedir. Marşan, önce ilimizde Halkevispor ve Şarspor kulüplerinin kurulması ardından da bu kulüplerin ilimiz dışına açılmasına, bölgesel maçlara katılmasına öncülük etmiştir. RİZE SPORU ONUNLA CANLANDI Kulüp, Ordu ilinde memur olarak görev yapan, orada futbol..

Tarih : Okunma : 304 Defa Okundu... Yorum Yap

RİZE FUTBOLUNUN DEVİ UZUN YUSUF MARŞAN
Rize’de spor tarihinden söz edilince birde konu futbol ise söze Uzun Yusuf Marşan ile başlamak gerekmektedir. Marşan, önce ilimizde Halkevispor ve Şarspor kulüplerinin kurulması ardından da bu kulüplerin ilimiz dışına açılmasına, bölgesel maçlara katılmasına öncülük etmiştir.

RİZE SPORU ONUNLA CANLANDI
Kulüp, Ordu ilinde memur olarak görev yapan, orada futbol oynayan ve daha sonra memleketine dönen Uzun Yusuf Marşan’ın Rize’ye gelmesi ile Rize’de futbol hayatı canlandı. Halkevispor ve Şarspor’da futbol oynadı. Valilikte memur olarak çalışan Marşan, Halkevi por Kolu Başkanı, futbolcu, yönetici ve bölge başkanı olarak Rize sporuna hizmet etti.

KARADENİZ YÖRESİNİN EN ÜNLÜ SPORCUSU
Kendisi ile ölümünden bir süre önce görüşen İsmail Karali izlenimlerini şöyle aktarıyordu: “Kendisini görüşmek için uzun süre aradım. Kent merkezinde eski ana caddeden ayrılarak Muharrem Kürkçü’nün dükkanının arkasında Rize’nin en ilginç dar sokaklarından birindeki mağazasına girdim. Anımsadığıma göre mütevazı bir manifatura mağazasıydı. O, masa başında iki metrelik boyuyla dikiliyor ve gülümsüyordu. Bu Uzun Yusuf olmalıydı. Heyecanlıydım. Cumhuriyet devriminin Karadeniz yöresindeki en ünlü sporcusu karşımda duruyordu. Yaptığımız sohbette döneminin başarılı yöneticilerini şöyle sıralıyordu : Şemsettin Çepni, Muharrem Kürkçü, Osman Kumbasar, Ali Tufanoğlu, Recep Ali Kulak, Naci Kanburoğlu, Akif Tuzcuoğlu ve İrfan Bilgin. Marşan Rize’de futbolun başlangıcından bu yana mevkilerinde en başarılı on bir futbolcuyu ise; Topal Mehmet Salih, Sedat Hüseyinoğlu, Hamit Kazancı, Yusuf Marşan, İrfan Bilgin, Güngör Ketenci, Kazım Kartal, Sabri Sürücü, Ziya Uslu, Şenol Birol ve Ahmet Mataracı olarak belirtiyordu.

DAR ZAMANDA İMDADA YETİŞTİ
1932 yılında bizzat dönemin Rize Valisi Ekrem Bey’in makamına çıkarak günümüzde Rize Kütüphanesi’nin yanında bulunan Buhti’nin Düzü’ne kale direklerinin yapımı ve sahanın düzenlenmesi için destek almıştı. Daha sonra Beden Terbiyesi Müdürlüğü de yapan Marşan, Rizespor’un kuruluşundan bir yıl önce 13 Temmuz 1952 tarihinde Rize Şehir Stadı hizmete girmesinde, Rize’de sporun tesisleşmesinde büyük katkılarda bulunuyordu. O yıllarda Rize futboluna ev sahipliği yapan Buhti’nin düzü artık görevini tamamlamıştı. Şehir Stadı, Güneşspor ve Çayelispor maçı ile hizmete açılmış, maçın başlama vuruşunu dönemin Rize Valisi Nazım Üner yapmıştı. Rizespor, kuruluşu ile birlikte maçlarını bu statta yapmaya başlamıştı.

Rahmetle anıyorum

Fatih Sultan KAR / İST

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş