RİZE FINDIKLILI AYKIRI SİYASETÇİ ASABİ BOZUK ADAM BESİM TİBUK

RİZE FINDIKLILI AYKIRI SİYASETÇİ ASABİ BOZUK ADAM BESİM TİBUK Türk siyasetinden bir Besim Tibuk geçti. Renkli, cerbezeli, hoş sohbet, sözünü esirgemeyen bir siyasetçi profili çiziyordu. Gelin Rize Fındıklılı hemşehrimizin biyografisine bir göz atalım İLK TİCARİ DENEYİMİNİ AYRAN SATARAK ELDE ETTİ 1945 yılında Rize’nin Fındıklı kazası Arılı (Pitskhala) Köyü’nde doğdu. Babası Muhammed Tibukoğlu, annesi Ustabaş ailesinin..

Tarih : Okunma : 734 Defa Okundu... Yorum Yap

RİZE FINDIKLILI AYKIRI SİYASETÇİ
ASABİ BOZUK ADAM BESİM TİBUK
Türk siyasetinden bir Besim Tibuk geçti. Renkli, cerbezeli, hoş sohbet, sözünü esirgemeyen bir siyasetçi profili çiziyordu. Gelin Rize Fındıklılı hemşehrimizin biyografisine bir göz atalım

İLK TİCARİ DENEYİMİNİ AYRAN SATARAK ELDE ETTİ
1945 yılında Rize’nin Fındıklı kazası Arılı (Pitskhala) Köyü’nde doğdu. Babası Muhammed Tibukoğlu, annesi Ustabaş ailesinin kızı Fatma Hanım’dır. Ana dili Lazcadır. İlkokulu Murgul’da okuyan Tibuk, bir yandan da garsonluk yaparak, ayran satarak ilk ticari deneyimlerini edindi. Ortaokulun birinci ve ikinci sınıflarını Murgul’de, son sınıfını Kars’ta okudu. Her yıl sınıf birincisi oldu. Lise eğitimine Artvin’de başladı. Babası Adapazarı’nda bir ihale kazanınca ailesiyle birlikte İzmit’e taşındı ancak 27 Mayıs 1960 ihtilali olunca babasının kazandığı ihale iptal edildi. Lise iki ve üçüncü sınıfları İzmit Lisesi’nde okuyan Tibuk, burada da çok başarılı bir öğrenciydi. Ayrıca SEKA’da depo memuru olarak çalıştı,
1962-1963 AFS bursu ile ABD’ne gitti. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Diplomasi Bölümü’nü 1968’de bitirdi. 1964-67 arasında Devlet İstatistik Enstitüsü’nde çalıştı. 1971-71 İşletme İktisadi Enstitüsü’nde yüksek işletmecilik ihtisasını bitirdi.

REHBERLİKTEN HOLDİNG PATRONLUĞUNA
Besim Tibuk, 14 yaşında çalışmaya başladı. 1964 yılında tercüman-rehber olarak turizm sektörüne girdi. Seyahat acentelerinde müdürlük yaptı, 1974 yılında tercüman rehberleri örgütleyerek Net Holding’in nüvesi olan Net Turizm’i kurdu. Net Grubu’nu büyüterek kısa zamanda turizm sektörünün en büyük kuruluşlarından biri haline getiren Tibuk, 1980 sonrasında girdiği mali krizden elindeki Netbank’ı satarak kurtuldu. Ticari hayatına Merit International oteller zinciriyle ve Net Holding’le devam etti.

ASABI BOZUK ADAM
Siyasetle aktif olarak ilgilenmeye başlayan Tibuk ilk önce demokratik kültüre hizmet etmek amacıyla Dem Yayınevi’ni kurdu. Tibuk, siyasetle ilgilenmesinin ana sebebini 27 Mayıs İhtilali ve Menderes’in idamına tepki olarak niteler. Bu olay onun dünyasında derin izler bırakmıştır. Demokrat Parti’nin (DP) tekrar kuruluşunda görev aldı ve bir süre İstanbul İl Başkanlığı’nı yaptı. 26 Temmuz 1994’de arkadaşlarıyla bu partiden ayrılarak Liberal Demokrat Parti’yi (LDP) kuran Tibuk, 1995 ve 2002 seçimlerinde LDP’nin düşük oy alması sebebiyle 25 Kasım 2002’de genel başkanlıktan istifa ederek aktif siyaseti bıraktı. Siyaset döneminde resmen ve fiilen ara verdiği çalışmalarına devam etmek üzere Net Holding’e geri döndü. Abdi İpekçi Barış ve Dostluk ödülü sahibi olan Besim Tibuk evli ve dört çocuk babasıdır.

TİBUK’UN SAHİBİ VEYA HİSSADARI OLDUĞU ŞİRKETLER
Net Holding, Net Turizm, Net Mağaza AŞ, Turistik Tesis İşletmeciliği, Kosmos Turizm, Net Konaklama, Net Yapı, Netpark, Net Turizm Yayıncılık, İnter Turizm, Merit AŞ, Netel, Halikarnas AŞ, Loytaş, Akarnet, Side Turizm, Netsel, Sunyat Marina İşletmeciliği, Bazaar 54, Keskin Color, Rom Reklam, Aris, Net Corp, Galeri İstanbul Halı, İstanbul Turizm Mağazacılık, Teras Tur, Nega Turizm, Egenet, Megavizyon.

UNUTULMAZ TİBUK SÖZLERİ
* Futbolda ofsayt kaldırılsın, kaleler büyütülsün, millet gole doysun maliyeti olan bir şey değil neticede.
*Fenerbahçe sezon başında şampiyon ilan edilsin. Diğerleri ikincilik için yarışsın. Ülkenin çoğu Fenerbahçeli ve bu yüzden mutsuz.
*Türkiye’yi kara para cenneti yapacağız, para gelsin de nerden gelirse gelsin, bize ne. Paranın akı karası olmaz.
* Cezaevine giren rahat ediyor. Suçlular hücreye atılsın, ciğerleri sökülsün.
* İş hayatında kilit konu, yatırımın sektörünü seçmektir. Yani hangi işe gireceğinize karar vermektir. Mesela, piyasada talep olmayan bir işi yaparsanız başarılı olamazsınız. Az olan, pahalı olan ve daha fazla kâr getiren iş yapacaksınız.
* Büyük TV kanallarımız, basın toplantılarında benim söylediğimi vermek yerine, toplantı esnasında sadece sinirli konuşmalarımın olduğu bölümleri alarak yayınlıyor. Buna tahammül gösteriyoruz. Politikaya atıldığımız için her şeyimiz meydanda.
* TBMM bir ay tatile çıksın, ülkenin tüm sorunları çözülür.

Fatih Sultan KAR / İST

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş