KÖYLÜLER MUHTARLAR VATANDAŞ ISYANDA,SUUUUU Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemi “Kendini, tarihîni, medeniyetini bilen, İNANÇ lı erdemli gençler yetiştirmeden geleceğimize güvenle bakamayız” Cumhurbaşkanımızın bu açıklamasın da İNANC li gençlerin yetiştirilmesinde gerek duyulan en önemli gereksinim ne olabilir ” SU” “SU” olmadan temizlik başta olmak üzere, guslüm abdesti alınır mı ? “SU “olmadan nasıl inançlı gençler yetiştireceğiz? Eskiler, “Dere..
KÖYLÜLER MUHTARLAR VATANDAŞ ISYANDA,SUUUUU
Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemi “Kendini, tarihîni, medeniyetini bilen, İNANÇ lı erdemli gençler yetiştirmeden geleceğimize güvenle bakamayız”
Cumhurbaşkanımızın bu açıklamasın da İNANC li gençlerin yetiştirilmesinde gerek duyulan en önemli gereksinim ne olabilir ” SU”
“SU” olmadan temizlik başta olmak üzere, guslüm abdesti alınır mı ? “SU “olmadan nasıl inançlı gençler yetiştireceğiz?
Eskiler, “Dere yatağını kırk yılda bir bulur derdi” Doğru çıktı.
” Benim nenem derdi ki” Eskiden evlerde “SU” olmadığından, derelerde yıkandığını anlatırdı. Tarih tekerrür mu ediyor? Yıllar sonra köylerde evlerde, şehirler de ilçelerde de SU yok.
Cumhurbaşkanımızın söylemi ni duymadınız geçmiş idareciler.
SU feryatları hat sayfada…
Bu konuya dikkat çekmek için, Çayeli bir vatandaş sosyal paylaşın sayfasında bütün paydaşlara sitem olarak on numara Mâni yazarak eleştirdi.
Şenöz Dağı dururken
Niye gittin ANDONA.
Şimdi suyun ki bitti.
Talim oldun bidonu.
Susuzluk işareti,
Çok önceleri verdi.
O zamanki bütçeyi,
L.l.de kimler yedi.
Şimdi et sistemini,
Dört senelik başkana.
Bidonları hazırla
Su gelecek akşama.
Bu Mâni geçmişte sistemin başında olan idarecilere ve seçmene olduğu aşikâr.
Sitem Kimlere….
Bakanlıklarda, Ankara’da, DSİ de iller Bankasında, Genel müdürlükler de ve hatta Daire başkanı olup Rize patendi ile çalışanları da bu siteme ekliyorum.
Sitem sizlere….
Küresel ısınma yıllar önce geliyorum diyordu. Geçmişte bu silkintiyi gördünüz sayın Kasketli Halil (ağa)Bakırcı ve Prof. Dr Reşat KASAP, Ali sor ve ohta deresini ANDON SU tesislerine bağlamaya çalıştınız, ama çözemediniz, çözüm odaklı çalışma yapamadınız ,sıkıntının günümüze gelmesinin vebali sizler değilmişsiniz.
Sizlerde sizlerde.
Ya ilçe belediye Başkanları, onlarda ANDON suyu olduğunu düşünerek ,alternatif su yatırımı yapmadılar. Düşünmediler. Sorumluluk sizlerindir geçmişteki ilçe Belediye başkanları.
Sizede bu Sitem….
Ya geçmişin Valileri-Özel idare Müdürleri ve il Meclis Başkanlarına ne denmeli, bu sıkıntı geliyorum diyordu ,köylerdeki kaynak suları mikroplu idi devre dışı bıraktırıldı siz idareciler ne yaptınız. Yattınız.
Trabzon ne yaptı….
Komşumuz Trabzon sıkıntıyı bizim idarecilerimizden önce gördü, Sayın Cumhurbaşkanının sözlerini sizlerden önce okudu INANC li gençlik için ne yaptı. MAÇKA da Baraj yaptı. Trabzon şehrinin bütün SU sorununu halletti. Orta hisar Belediyesi de, alternatif su kaynakları ile SU halterlerini güçlendirdi.
Bu sıkıntı birkaç yılda halledilemez.
Bu SU sıkıntısı uzun meşakkatli bütçesi yüklü, geçmişte düşünülüp başlanılacak hayata geçirilecek inançlı imanlı temiz toplum için gereksinim duyulan en önemli mesele idi…
Bu sıkıntı ne şimdiki Rize Belediye Başkanına ne İl özel meclisine ne mevcut ilçe Belediyesi başkanlarına kesilmez, kesilmemeli.
Konuyu etraflıca her paydası arayarak sizlere Aktarıyorum.
Konu ile alakalı Rize Belediye Başkanı Sayın Rahmi METIN ile İl Meclisi Başkanı Sayın İbrahim TÜRÜT arayıp, bu sıkıntının nedenlerini çözümlerini, giderilmesi için ne gibi çalışmaları olduğunu, bu süreci nasıl yönettiklerinin cevabını aradım.
İlk Önce…
Sayın Başkan Rahmi METİN e bu soruları aynen naklettim, Başkan, Göreve başladığımızda iklim değişimini bilindiğinden ilk önce SU konusunu öncelikli işler kapsamına aldık. Ana halter şehre gelen SU hatlarını yeniledik SU basıncın dan ötürü, arızaların önlemlerini aldık. Sonrasında ise Şehrimizin Geniş coğrafyasını besleyen ANDON tesisinin bu haliyle küresel ısınmayı da düşünerek yetersiz olacağını, sondaj çalışmalarının bir an önce başlama işine koyulduk, Çağrankaya yaylasında 45 metre yüksekliğinde Baraj yapımı projesini uğraşlarımız sonucunda, stratejik bütçeye aldırıp koydurup çıkardık Mart ayında da kazmayı vuracaklarını bu şehrin ihtiyacı Suyun uzun müddet sıkıntısız geçmesini bu suretle sağlayacaklarını belirtti.
Başkan Rahmi METİN, Su kesintileri içinde şunu da belirtti, normalde 24 saat de 3.400 bin metreküp su verdiğimiz şebekeye kuraklıktan ötürü SU azalması oluşundan, her şebekeye aynı kesinti oranı yapılarak 2.bin metreküpe mecburen düşürdük. Merkez, Çayeli, Derepazarı ve köylere eşit şekilde aynı oranda SU veriliyor. Yüzde 35 gibi kesintiye gidiyoruz. Kodu yüksek olan depolara ve AP. Katlarına SU basmıyor. Âmâ bilinmesini istenir ki ,her şebekeye aynı oranda SU veriliyor. Özellikle bazı ilçelerin ve köylerin şebekelerinin eski oluşundan kayıp kaçak oranı yüzde elliler de olduğunu ifade eden Başkan Rahmi METİN, konuşmamızı şöyle sürdürdü, Şunun da bilinmesinde yarar var ,bizim dağlarda kar yağmalı ,kar yağarsa su sıkıntısı çekmeyeceklerini , yağmur suyu ile su bolluğu olur hemşerilerim düşünmesin, Ocak ve şubat ayları en sıkıntılı olduğumuz aylardır, bu aylarda dağlarda don oluşur ,suyun en kıt olduğu zamanlar bu aylar olduğunu belirten Başkan ,Temennimiz ve dileğimiz odur ki ,dağlarda bol kar yağışı ile birlikte barajı mızı kısa zaman içinde hemşerilerimin hizmetine sokmaktır dedi.
Sonrasında…
İl Meclis Başkanı İbrahim TÜRÜT beylede görüştüm. Vardar SU projesinin durumunu sordum.
İlimizin Güney bölgesindeki üç ilçe Bir belde ve iki Trabzon köyü kırk bir köyü besleyecek olan Güneyce VARDA su projesinin durumunu Başkan İbrahim TÜRÜT le konuştum.
Başkan İbrahim TÜRÜT, Vardar su projesinin basınç duraklarını, arıtma tesisleri ile birlikte, projede bulunan 28 deponun 20 sine su verildiğini, hizmete sokulduğunu, 8 deponun ise yapımına devam edildiğini, kısa zamanda hizmete gireceğini söyledi. Başkan TÜRÜT, konuşmasına şöyle devam etti, projede bulunan köy ve ilçe şebekelerinde kayıp kaçak oluşu ,veya su verildiğin de basınç ile mevcut şebekelere daha fazla sıkıntı yaratmaması için, SU verilemediğini belirterek, Eski şebekesi bulunan köy veya ilçelerin şebekelerini yenileneceklerini, bu projenin maliyet rakamlarının yüksek oluşundan, merkezi hükumetin yapımı için destek istendiğini ifade etti.
Konu ile alakalı sıkıntıda olan birçok köy muhtarı ve su sıkıntısı çeken ilçelerdeki vatandaşlarla konuştum.
Birçok muhtar köylerinde SU sıkıntısı çekmekle beraber, köylerinin ve depolarının yüksek bölgelerde olduğundan su basmadığını, sıkıntıyı özel idare kamyonları ile tasımayla giderdiklerini ifade ederken, bazı muhtarlarda köy şebekelerinin eski oluşundan daha çok arıza olur düşüncesinden su verilemediğini belirttiler, her konuştuğum muhtar Başkan Rahmi METİN ve Meclis Başkanı İbrahim TÜRÜT ün açıklamalarını destekler mahiyetindeydi.
SAYIN OKURLARIM…
Her iki başkanda dönemlerinde sıkıntıyı gördüklerini dönemlerinde SU konusuna harekete geçirdiklerini, fakat geçmişte alt yapısı yapılmayan sıkıntıyı kucaklarında bulduklarını, şahsen konuşmalarından okudum.
Sayın okurlarım uzun meşakkatli maliyeti fazla ,aynı zamanda gösterisi ve reklamı olmayan, ilerisi için ilçesini düşünemeyen seçilen eski başkanların yöneticilerinin, bürokratların, il deki kurum amirlerinin günü kurtarma peşinde olanların şehrimize getirdiği maliyet bu ,SUSUZLUK. İlçesinin SU şebekesini Güçlü iktidar döneminde yenileyemeyenler en önemli ihtiyaç için hiçbir yatırım yapmayanları seçenlerde ne yazıkkı bizleriz, bizde suçluyuz.
Popülist söylemlere kalmamalıyız…..
Geçmişte İRAN mermerini Rize’de işleyeceğini vaat eden milletvekillerinden tutunda, şimdiki iller Bankası, DSİ müdürlüklerinde Amir olanlar, Ankara’da Genel müdürlüklerde, Daire başkanlıklarında bulunanlar, hızlandırın bu ilin projelerini yatırımlarını, eksiği bulunan okullardaki öğretmen atamalarını yapınız. Bu il in Dr ve sağlıkçı açığını kapatınız, o koltuklarda sizleri atayanlar bu şehri unutmayınız diye atanmıştır. Yoksa hiçbir özelliğinizin olmadığını şahsen ben biliyorum.
Andon suyunu düşünen kim…..
Dönemin CHP li Başbakan yardımcısı Murat KARAYALCIN in katkıları ile ANDON SU tesisi Devletin yatırımına aldırıldı, Yine dönemin Başbakanı Mesut YILMAZ, iller bankasına olan Rize Belediyesinin borcunu silmek için talimat verdirirken, karşı çıkan kim oldu, Türk siyaset tarihini yerle bir eden Deniz BAYKAL, Rize’nin iller Bankası borcunu silersen, o zamanın batmış CHP Kocaeli belediyesinin de borcunu sileceksin dayatması nı yaptı. Bu şehir için derdi olanlar bunları bilir.
Muhalefet yerel ses ver….
Muhalefetin Rize’deki partileri, sizler SU sıkıntısını duymaz görmez işitmezmişsiniz. Bölge insanların sıkıntılarına kafa yorun. Bırakın fan fin fon konuşmalarını, Orta sahadan gol atmaya çalışmayın gol olmaz oradan. SEVGİLERİMLE.
Bayram Arif TURAN.