İKİZDERE, ÇAMLIHEMŞİN, HEMŞİN İLÇELERİNDE 5 YIL ARKEOLOJİK YÜZEY ARAŞTIRMASI YAPILACAK

‘’bozulmamış Doğu Karadeniz bölgesinin bilinçsizce hareket eden turizmcilere teslim edilmemesini istedi. İKİZDERE’DE 3 BİN YILLIK KAYA RESİMLERİ BULUNDU. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZNİYLE İKİZDERE, ÇAMLIHEMŞİN, HEMŞİN İLÇELERİNDE 5 YIL ARKEOLOJİK YÜZEY ARAŞTIRMASI YAPILACAK İSMET KÖSOĞLU İKİZDERE-İkizdere’de 2022 yılında yapılan Arkeolojik Yüzey Araştırma çalışması projesi hakkında bugün İkizdere Kaymakamlığı sosyal tesislerinde yoğun katılımlı bir toplantı yapıldı…

Tarih : Okunma : 54 Defa Okundu... Yorum Yap

‘’bozulmamış Doğu Karadeniz bölgesinin bilinçsizce hareket eden turizmcilere teslim edilmemesini istedi.

İKİZDERE’DE 3 BİN YILLIK KAYA RESİMLERİ BULUNDU.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZNİYLE İKİZDERE, ÇAMLIHEMŞİN, HEMŞİN İLÇELERİNDE 5 YIL ARKEOLOJİK YÜZEY ARAŞTIRMASI YAPILACAK

İSMET KÖSOĞLU

İKİZDERE-İkizdere’de 2022 yılında yapılan Arkeolojik Yüzey Araştırma çalışması projesi hakkında bugün İkizdere Kaymakamlığı sosyal tesislerinde yoğun katılımlı bir toplantı yapıldı. İkizdere, Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerinde 5 yıl boyunca Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ve İkizdere Belediyesinin desteğiyle 5Üniversiteden 10 Akademisyen olmak üzere Rize Müzesinden de Bakanlık temsilcisi 2 kişi toplamda 12 akademisyen tarafından çok yönlü araştırılmaya değer görüldü. Yüzey araştırmaları 5 yılda tamamlanacak.

Belediye Başkanı Hakan Karagöz’’ turizme dönüşmek istiyoruz’’

Programda açılış konuşmasını yapan İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz ise yapılan çalışmanın turizmi destekleyeceğini söyleyerek ‘Bu projeyi ben çok önemsiyorum. İkizdere’nin bugüne kadar yüzeysel olarak tarihi araştırması hiç yapılmadı. Biz hep bunu söylüyoruz. Rize’de de artık bunun farkına varıldı. Turizm master planı ile İkizdere gündeme geldi. İkizdere’nin çok eskiye dayanan bir tarihi var. Bu noktada bizim kumumuz, denizimiz ve güneşimiz yok. Burada coğrafyamız, tarihimiz ve kültürümüz var. Bunu da bir akademik tabana oturtmak istiyoruz. Bu çalışma, gelişen turizmin altyapısı olacak. Çünkü turizm hikâye sever. Hocamızın dediği gibi selfie turizminden hikâye ve öykü turizmine dönüşeceğiz. Çünkü insanlar bölgeye geldikleri zaman oluşan hikâyeleri yerinde görmek ister ve milattan önce 2 bin ve 4 bin tarihleri arasında yaşanmışlık var bu bölgede. Her zaman anlatılanlar vardı. İkizdere’de yeşilimiz ve doğamız var buna ek olarak kültür varlıklarımızı koyacağız. Geçmiş dönemde yaşanmışlıkların altyapısını oluşturacak bir çalışma.

İkizdere Belediyesi olarak kıymetli akademisyenlerimize elimizden gelen tüm yardımı yapmaya ve bölgemizin tarihsel geçmişinin daha iyi anlaşılması için çalışmaya devam etmekteyiz. Ayrıca yapılacak yüzey araştırması sonucunda tespit edilen kültür varlıklarını tanıtabilmek için bir kitap çalışması planlanmaktadır’’ dedi.

Programda RTEÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Orhan Kemal Tavukçuoğlu bölge-genin tarihsel konusu hakkında kısa bir konuşma yaparak çalışan akademisyenlere başarı diledi. TRT de gezgin programları yapan Cemal Gülas’da programdaki kısa

konuşmasında ‘’bozulmamış Doğu Karadeniz bölgesinin bilinçsizce hareket eden turizmcilere teslim edilmemesini istedi.

Projenin araştırma Başkanı Doç.Dr. Okay Pekşen konu hakkında slaytla gösterimiyle detaylı açıklamada bulundu. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Okay Pekşen’in başkanlığındaki 12 kişilik araştırmacı,2022 yılında İkizdere ilçesinde yaptıkları araştırmalarda, Bozkurt kavimlerine ait olduğu düşünülen yaklaşık 3 bin yıllık kaya resimleri bulunduğunu, resimlerin dünyada az rastlanan örneklerden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Pekşen ‘Boyama usulü yapılan kaya resimlerini Karadeniz’de ilk kez gördük.2022 yılının eylül ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile İkizdere ilçesinde başlayıp, Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerinde 2026 yılına kadar devam edecek olan arkeolojik yüzey çalışmalarında, kale kalıntıları, yerleşim yerleri ve bölgede Bozkurt kavimlerine ait olduğu düşünülen 3 bin yıl öncesine ait kaya resimleri bulundu. Bölgede sık orman dokusu içerisinde 4 metre uzunluğundaki kayalara boyama yöntemi ile işlenmiş, silahsız atlı tasvirlere ve Türk toplumunun önemli simgelerinden olan kaya üzerine resmedilmiş hayat ağacı sembollerine ulaşıldı. Bölgemiz tamamen Türklerin yerleşim yeridir.

‘KAYA RESİMLERİNİ BÖLGEDE İLK KEZ GÖRDÜK’

Doç. Dr. Okay Pekşen konuşmasında ‘Boyama usulü yapılan kaya resimlerini Karadeniz’de ilk kez gördük. Kaya resimleri genellikle 3 üslup ile yapılmaktadır. Boyama, vurma ve çizme yöntemleridir. Boyama üslubu ile yapılmış olan kaya resimleri, dünya genelinde de en az rastlanan örneklerden bir tanesidir. Çünkü boyanın çok çabuk tahrip olabilmesi, iklim koşullarına çok fazla maruz kalınca kaybolabiliyor. Bundan dolayı çok fazla tercih edilmez. Bölgede bulduğumuz kaya resimleri, Karadeniz Bölgesi’nde bilinen ilk örnektir. Buna benzer örnekler Anadolu coğrafyasında açık havada değil, mağaralarda görebiliyoruz. Bunun haricinde Kazakistan coğrafyasında başlamak üzere Azerbaycan’a kadar farklı üsluplar ile kaya resimlerine rastlıyoruz’ dedi.

Programda bir konuşma yapan İkizdere Kaymakamı Mustafa Salih Bayram’ ’ilçemizde tarihi ve kültürel anlamda araştırma yapmak güzel bir gelişme. Bizler bu konuda her türlü konuda yardımcı olmaya hazırız. İkizdere’de turizm planlaması anlamında bazı çalışmalarımız olacak, sizler de tarihe ışık tutacaksınız, Yerinde ve önemli bir çalışma’’ dedi.

Arkeolojik yüzey araştırma ekibinde 19 Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Okay Pekşen, Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yasin Topaloğlu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ercüment Yıldırım,

Atatürk Üniversitesinden Prof.Dr. Süleyman Çiğdem, Atatürk Üniversitesinden Prof.Dr. Muhammed Lütfi Kındığılı. Erzurum Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Murat Kılıç, Dr.Nusret Burak Özsoy, Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Doktorant Cemre Aslan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden Doktorant Alaattin Kalaycı, Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Nuhcan Erdoğan, Rize Müzesi görevlisi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Arkeolog Mustafa Kantemir yer alıyor

. ADMİN

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş