VEFATININ 16. YILI ANISINA TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ BOYA ÜRETİCİSİ HAYIRSEVER İŞ ADAMI AHMET HAMDI İSHAKOĞLU 1924 yılında kalabalık bir ailenin ikinci çocuğu olarak Küçük Taşhane Mahallesi’nde dünyaya geldi. Baba adı Behzat, anne adı Rukiye’dir. İlk Öğrenimine bugünkü Merkez Camii’nin yanındaki medresede başladı. İlkokulu bitirdikten sonra on iki yaşlarında iken İstanbul’a gitti. MAYINLAR ARASINDA GURBET YOLCULUĞU..
VEFATININ 16. YILI ANISINA
TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ BOYA ÜRETİCİSİ
HAYIRSEVER İŞ ADAMI AHMET HAMDI İSHAKOĞLU
1924 yılında kalabalık bir ailenin ikinci çocuğu olarak Küçük Taşhane Mahallesi’nde dünyaya geldi. Baba adı Behzat, anne adı Rukiye’dir. İlk Öğrenimine bugünkü Merkez Camii’nin yanındaki medresede başladı. İlkokulu bitirdikten sonra on iki yaşlarında iken İstanbul’a gitti.
MAYINLAR ARASINDA GURBET YOLCULUĞU
Okula Çayeli’nde bir medresede başlayan İshakoğlu, tahsiline 1933-34’lerde geldiği İstanbul’da devam etti. Bir söyleşisinde İstanbul yolculuğunu şöyle anlatıyor: “Çok enteresan bir yolculuktu. Ambarda hayvanlarla insanların bir arada yolculuk yaptığı bir devirdi. Kaptanlar rüşvet alırlardı hayvan sahiplerinden. Doldururlardı insanlarla beraber hayvanları. Parası olan mevki ile gelirdi. Bir köylümüzle beraber geldiğim için veyahut param yoktu bilemiyorum, ambarda gelmeye mecbur oldum. Yolculuk, denize döşenmiş Rus mayınlarından dolayı gece ve fırtınalı durumlarda yol alınamadığından, beş – yedi gün civarı sürerdi.” Ahmet Hamdi Bey, ortaokulu Beyoğlu Ortaokulu’nda okudu. Bundan sonra eğitime devam etmedi.
TİCARETE BABASININ YANINDA BAŞLADI
Ahmet Hamdi İshakoğlu, iş hayatında daima gayretli, çalışkan ve proje üretebilen biri oldu. Ortaokulda okurken bir yandan da babasının dükkânında çalışarak kendisini yetiştirdi.
Babası Behzat İshakoğlu da diğer akrabaları gibi denizciydi. Behzat Bey, Rusya’ya mal götürüp getiren Ahmet Haydar İshakoğlu’nun teknesinde makinistlik yapmaktaydı. Kırım’da dört yıl kalmışlığı vardı. Behzat Bey, Süleyman İshakoğlu’nun ablası Rukiye Hanım’la evlenmiş, onların da sekiz çocuğu olmuştu: Mustafa, Ahmet Hamdi, İhsan, Abdurrahman ve Temel, sonra Fatma, Münevver ve Nuran. Ahmet Hamdi, ailenin ikinci çocuğuydu.
İSHAKOĞLU AİLESİ
İshakoğlu ailesi, 1917 Rus Bolşevik devrimine kadar Sivastopol’a narenciye taşımacılığı yaptı. Karşılığında giyim eşyası, iğne, un gibi malzemeler getirirlerdi. 1917’de Rus İhtilali olunca aile İstanbul’a yöneldi. İlerleyen yıllarda kayınpederi olacak olan dayısı Süleyman Sabit İshakoğlu, 1923 senesinde Karaköy’de bir boya dükkânı açtı. 1923’ten sonra ise babası Behzat Bey ailenin diğer fertleri gibi boyacılık işine girdi. Ahmet Hamdi Bey, 1950 yılında dayısının kızı, Cemile Hanımla dünya evine girdi. Bu evlilikten Metin, Faruk ve Yasemin dünyaya geldi.
TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ BOYA ÜRETİCİSİ
1957 yılında hiçbir yabancı teknoloji olmadan tamamen kendi bilgi ve tecrübesiyle İshakoğlu Boya Kimya Sanayi (İBS) adıyla kendi imalathanesini açtı. 1958’de kendi fabrikasını açtıktan sonra da İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyeliği’ne seçildi. Her alanda aktif bir kişiliğe sahip olan Ahmet Hamdi İshakoğlu; İstanbul Ticaret Odası Meslek Komitesi başkanlığı yaptı. Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı, Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı, İş Dünyası Vakfı, İstanbul Eğitim Vakfı, Rize Vakfı, İstanbul İlimler Vakfı, Çayeli Eğitim Vakfı, Milli Kültür Vakfı gibi kuruluşların yönetiminde yer aldı.
HER ZAMAN HAYIR İŞLERİNİN İÇİNDE OLDU
Bir Çayeli sevdalısı olan Ahmet Hamdi İshakoğlu, İshakoğlu Devlet Hastanesi, İshakoğlu Camii, Sağlık Meslek Lisesi, İshakoğlu İlköğretim Okulu, Denizcilik Meslek Lisesi, Anadolu Lisesi ve Çayeli Doğa Müzesi’ni yaptırarak Çayeli’ne büyük hizmetlerde bulundu. İlerleyen yaşına rağmen Çayeli’ndeki hizmetlerine yenilerini eklemek düşüncesindeydi. Huzurevi ve Ticaret Meslek Lisesi bu projelerden yalnızca ikisiydi. Cumhuriyet tarihinde Rize’ye ilk devlet hastanesini ve okulu yaptıran Süleyman İshakoğlu, böylece adını tarihe yazdırır. İstanbul’daki Moda Camii’ni de o yaptırmıştır.
Türkiye’nin ilk yerli boya üretimini gerçekleştiren İshakoğlu ailesinin bir üyesi olan Ahmet Hamdi İshakoğlu, 3 Ocak 2006 tarihinde seksen üç yaşında vefat etti. Kabri, Eyüp aile mezarlığında bulunmaktadır. Ahmet Hamdi Bey, yaşamı boyunca hem Türkiye, hem de memleketi Çayeli ve Rize için fikir üretmekten, etrafındakilere her manada kılavuzluk etmekten bir an bile geri durmayan örnek bir şahsiyetti. Allah cc rahmet eylesin.
Fatih Sultan KAR / İST.