TÜRKİYE’NİN YENİ SİLAHLARI

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected] TÜRKİYE’NİN YENİ SİLAHLARI TUSAŞ Hürkuş ya da TAI Hürkuş, TUSAŞ tarafından tasarlanan ve geliştirilen, “Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Projesi’nin ürünü olan eğitim uçağıdır. Adı Türk Pilot ve Mühendis Vecihi Hürkuş’tan esinlenerek verilmiştir. HÜRKUŞ: TSK envanterine giren milli eğitim uçağı Hürkuş-A; sivil, Hürkuş-B askerî eğitim, Hürkuş-C silahlı olarak geliştirildi. Bu..

Tarih : Okunma : 19 Defa Okundu... Yorum Yap

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected]

TÜRKİYE’NİN YENİ SİLAHLARI

TUSAŞ Hürkuş ya da TAI Hürkuş, TUSAŞ tarafından tasarlanan ve geliştirilen, “Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Projesi’nin ürünü olan eğitim uçağıdır. Adı Türk Pilot ve Mühendis Vecihi Hürkuş’tan esinlenerek verilmiştir.

HÜRKUŞ: TSK envanterine giren milli eğitim uçağı Hürkuş-A; sivil, Hürkuş-B askerî eğitim, Hürkuş-C silahlı olarak geliştirildi. Bu uçaklar, 1.500 kg’ye kadar harici yük kapasiteli. 2018 yılında TSK’nın yakın hava desteğini; Bayraktar TB2 İHA, T-129 ATAK, Hürkuş-C ve Silahlı ANKA ile dörde çıkardı. YERLİ FÜZE: 2009 yılından bu yana çalışmaları sır gibi saklanan yüzde 100 yerli füze savunma sistemi projesi olan Bora’nın yapımı tamamlandı. Bu füzenin minimum menzilinde; Şam, Bağdat, Tahran, Kahire hatta Roma bulunuyor. İHA: Türkiye, son yıllarda envantere katılan İHA ve SİHA’larla hava sahasını kontrol eden en etkin ülkelerden biri hâline geldi. Bayraktar TB2 İHA sistemi, 2015’ten bu yana elde edilen ope-rasyonel başarıyla önemli bir boşluğu doldurdu. Havada kalma süresi 24 saati bulan, 27 bin 30 feet irtifa rekoruna sâhip Bayraktar TB2, 100 kilogram yük taşıyabiliyor. MİKRO İHALAR: Avuç içi büyüklüğünde uzunluğu 15 santim, ağırlığı 20 gramın altındaki nano İHA örnekleri ortaya çıkmaya başladı. Mikro araçlar düşmanı veya nükleer silah tespit etme ve doğal afette enkaz altında kalan insanların bulunması gibi amaçlar için de kullanılabiliyor. Radarlar ve insanlar tarafından çıplak gözle oldukça zor tespit edilebiliyor, Nano İHA’lar halen dünyanın gelişmiş bazı orduları tarafından kullanılıyor. Savaş ve operasyon anında uzak yerlere hızlı erişim ve gözetleme imkânı sağlamaları dolayısıyla önem taşıyor. GÜDÜMLÜ FÜZE (Kasırga): Karadan, karaya karşı kullanılan ve Roketsan tarafından geliştirilen ve tamamı yerli üretim olan 302 mm güdümlü füze ve silah sistemi Kasırga, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin göz bebeği. Kasırga, 30 km’den 120 km mesafeye kadar menzili arttırıldı. Kasırga, katı kompozit yakıt teknolojisine sahip. Harp başlığı ağırlığı 105 kilogramdır.

İlk yorumu siz yazın