Toryum Türkiye’yi Dünyanın Enerji Devi Haline Dönüştürebilir

Toryum Türkiye’yi Dünyanın Enerji Devi Haline Dönüştürebilir Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından düzenlenen ve kendi bilimsel alanlarında dünyada bilinen değerli bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen “Fizik ve Yenilikçi Çalıştayı”nda yeni projelere yönelik fikirler ortaya atıldı. Çalıştay’da tartışılan en önemli konu, Türkiye’nin kendi potansiyeli ile enerji üretimi oldu. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğrenci Yaşam Merkezi Konferans Salonu’nda..

Tarih : Okunma : 11 Defa Okundu... Yorum Yap

Toryum Türkiye’yi Dünyanın Enerji Devi Haline Dönüştürebilir

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından düzenlenen ve kendi bilimsel alanlarında dünyada bilinen değerli bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen “Fizik ve Yenilikçi Çalıştayı”nda yeni projelere yönelik fikirler ortaya atıldı. Çalıştay’da tartışılan en önemli konu, Türkiye’nin kendi potansiyeli ile enerji üretimi oldu.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğrenci Yaşam Merkezi Konferans Salonu’nda akademisyenlerin ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Bilim Komitesi Üyesi Prof. Dr. Saleh SULTANSOY, “yeşil nükleer enerji” olarak adlandırılan toryumun, dünyanın enerji problemini çözebilecek en önemli kaynaklar arasında bulunduğunu belirtti. Bilim adamı, Türkiye’nin toryum rezervinde dünya ikincisi olduğunu ifade ederek bu potansiyelin IAEA ve OECD verilerine göre 880 bin ton ile dünyadaki toryum rezervinin %11’ine tekabül ettiğini bildirdi. Diğer yandan Prof. Dr. SULTANSOY, toryum yakıtlı reaktörlerin 2020’li yıllarda gelişmiş devletler tarafından ticarileşmesinin planlandığını ifade ederek toryum üzerine bilimsel çalışmaların hızlandırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda son yıllarda toryum üzerine çalışmalar yapan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi -Üniversitenin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan KARSLI ile Prof. Dr. Saleh SULTANSOY arasında bir fikir alışverişi gerçekleşti. Bilim adamları, ilgili alanda uzmanlaşmış üniversite akademisyenlerini bu çalışma alanına yönlendirerek toryum kaynaklarının araştırılması ve işlenmesi fikrini değerlendirdiler. Görüşme sonucu, bu çalışmaların TOBB Üniversitesi ile ortaklaşa devam ettirilmesine ve çok yakın gelecekte konunun Türkiye Toryum Rezervleri ve Enerjiye Dönüştürülmesi içerikli bir çalıştay ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde

İlk yorumu siz yazın