SÜTLÜOĞLU ÇAYIN 90 YILLIK TARİHİNİ KİTAPLAŞTIRDI

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected] SÜTLÜOĞLU ÇAYIN 90 YILLIK TARİHİNİ KİTAPLAŞTIRDI Önsözünde; Çaykur’un 90 yıllık tarihinde kısıtlı imkanlarla küçük atölyelerde başlayan çay üretiminin bugüne gelirken geçirdiği her evresinin altında imzası olanları saygı, sevgiyle, hayatta olamayanları da rahmet ve şükranla anıyorum. 90 yıllık tarihimiz anlatan 195 sayfalık bu kitap, bir anlamıyla bu gizli kahramanlarımıza da teşekkür niteliğindedir…

Tarih : Okunma : 13 Defa Okundu... Yorum Yap

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected]

SÜTLÜOĞLU ÇAYIN 90 YILLIK TARİHİNİ KİTAPLAŞTIRDI

Önsözünde; Çaykur’un 90 yıllık tarihinde kısıtlı imkanlarla küçük atölyelerde başlayan çay üretiminin bugüne gelirken geçirdiği her evresinin altında imzası olanları saygı, sevgiyle, hayatta olamayanları da rahmet ve şükranla anıyorum. 90 yıllık tarihimiz anlatan 195 sayfalık bu kitap, bir anlamıyla bu gizli kahramanlarımıza da teşekkür niteliğindedir. Bundan 90 yıl önce, genç Türkiye Cumhuriyetinin en zorlu maceralarından biri olarak başlayan çay üretiminde bugün geldiğimiz noktayı gerecek bir başarı öyküsü olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır. 1923 yılında Rize’de Garal tepesinde kurulan fidanlıkta başlayan çalımalar aradan geçen 90 yılda Türkiye’yi çay tarım alanlarının genişliği bakımından, dünyada yaş çay üreticisi ülkeler arasında yedinci, kuru çay üretiminde beşinci ve yıllık kişi başına çay tüketiminde de birinci sıraya yükseltti. Çaykur olarak bizim 2023 hedefimiz, kurumumuzu ve Rize çayını bütün dünya pazarlarında bilinen, kabul edilen, saygın bir dünya markası haline getirmektir.” diye açıklıyor, Çaykur YK Başkanı ve Genel Müdürü Sn. İmdat Sütlüoğlu.

Çaykur Genel Müdürü Sn. İmdat Sütlüoğlu’nun öncülüğünde hazırlanıp piyasaya sunulan bu kaynak eser, adeta çayın destanının yazıldığı ve çayla ilgili o yıllara ait Osmanlıca ve siyah beyaz birçok belge ve fotoğrafın yer aldığı bu eseri Çaykur’a ve çayımıza kazandıran, ÇAYKUR Genel Müdürümüz Sn. İmdat Sütlüoğlu’na teşekkürlerimi sunarım. Bir yılda hazırlanan bu kıymetli kitap, biz gazeteci ve yazarlar içinde budan böyle çayımızla ilgili yazacağımız yazılarda müracaat edebileceğimiz en sağlam kaynak eser olarak arşivlerde yerini almış bulunmaktadır.

Dört bölümümden oluşan, “ÇAYIN 90 YILI” kitabı, “Kahveyi tahtından indiren bitki çay”, “Çay üretimi başlıyor”, “Her şey bir bardak keyif için”, “Bir dünya şirketi ÇAYKUR” ‘başlıkları adı altında yazı ve yüzlerce siyah beyaz, renkli yazı ve fotoğraflardan oluşmaktadır.

Çayımızla ilgili olarak kitap piyasasında çok fazla eserin bulunduğunu söyleyemeyiz. Yazılışı ve basımı bir hayli eskilere dayanan, bir elin beş parmağını geçmeyecek eserlerinin bulunduğu kitaplar mevcuttur. Çay’ımızın dünü ve bugününü ey iyi şekilde, en kaliteli, görsel görüntülerle sunan bu eserde, kahveyi tahtından İndiren bitki, Çay başlığı altında, Rize çayın Anadolu yolculuğu, Başbakanlık Osmanlı arşivlerinden elde edilen belgeler, çay kitapları, ilk çay kanunun çıkarılışı gibi başlıklara yer veriliyor ve her başlık ayrıntılarıyla açıklanıyor. Çay Üretimi Başlıyor bölümünde İkinci Dünya Savaşı dönemi ve karaborsa, çay işleme tekniği, fabrikalar, TEKEL gibi başlıklar dikkat çekiyor. Her Şey Bir Bardak Çay İçin başlığı altında da siyah, yeşil ve beyaz çay üretimi konularına ustalıkla değiniliyor. Bir Dünya Şirketi: Çaykur bölümünde çayla özdeşleşen bir marka olarak ÇAYKUR’un hikâyesine yer veriliyor. Çaya Gönül Verenler başlığı altında ise ÇAYKUR’da görev yapan, alın teri döken bütün isimler tek tek anılıyor ve kitap bu şekilde bir ‘selam’ ile sona eriyor. “90 Yıl Önce Filizlenen Öykümüzün Hatırasına Çaykur Çalışanlarının Armağanıdır” alt başlığıyla yayımlanan kitap bu bölümle kusursuz bir bütüne ulaşmış oluyor.

Çaykur Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun öncülüğünde hazırlanan “Çayın 90 Yılı” kitabıyla Çaykur; sevgiyle üretilen ve tüketilen, hayatın her anına hitap eden, bir üründen çok daha fazla anlamlar içeren çayın ülkemizdeki 90 yılının destanını aktarırken, gelecek kuşaklar için de yepyeni bir ufuk açarak kültür-sanat dünyamıza son derece önemli bir eser kazandırmanın hep birlik mutluluğunu ve onurunu yaşıyoruz.

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş