RTEÜ Rektörü Üniversitenin Hazırladığı Araştırma Sonuçlarını Kamuoyu İle Paylaştı

RTEÜ Rektörü Üniversitenin Hazırladığı Araştırma Sonuçlarını Kamuoyu İle Paylaştı RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karamjn düzenlediği toplantıda “Üniversitemiz öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından hazırlanan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğrencilerinin Gelir Harcama Analizi ve İl Ekonomisine Katkıları” konulu araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Rektörlük Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşmasına, üniversitelerin içinde bulundukları topluma birçok fayda sağladığını, bunlardan en..

Tarih : Okunma : 14 Defa Okundu... Yorum Yap

RTEÜ Rektörü Üniversitenin Hazırladığı Araştırma Sonuçlarını Kamuoyu İle Paylaştı

RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karamjn düzenlediği toplantıda “Üniversitemiz öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından hazırlanan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğrencilerinin Gelir Harcama Analizi ve İl Ekonomisine Katkıları” konulu araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

Rektörlük Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşmasına, üniversitelerin içinde bulundukları topluma birçok fayda sağladığını, bunlardan en önde gelenlerinin ise kültürel ve sosyal boyuttaki katkı olduğunu belirten Rektör Prof.Dr. Hüseyin Karaman üniversitelerin ayrıca, bölgelerin ekonomik istikrarına da çok önemli katkıda bulunduğunu ve sosyal yaşamda önemli gelişme ve değişmelere olanak sunduğunu söyledi.

1960’lı yıllardan bu yana birçok Avrupa ülkesinde yükseköğretim kurumlarının bölgesel kalkınma aracı olarak görüldüğünü ve özellikle ülkenin gelişmemiş bölgelerinde yaygınlaştırıldığını hatırlatan Karaman, son yıllarda Ülkemizde de üniversitelerin yurt geneline yayıldığını ve Ocak 2018 itibariyle devlet ve vakıf dahil ülkemizdeki üniversite sayısının 185’e, üniversitelerdeki öğrenci sayısının da 8 milyona ulaştığını ifade etti.

Üniversitede istihdam edilen personele ödenen ücret ve maaşların, üniversitenin yerel faktör sahiplerinden yapmış olduğu mal ve hizmet alımlarının, öğrenci ve personel harcamalarının il ekonomisine ciddi oranda katkı sağladığını aktaran Karaman, başka bir bölgeden üniversite eğitimi almaya gelen gençlerin, geldikleri bölgede bir tüketici olarak, bir başka bölgenin gelirini de transfer ettiğini, bu durumun, öğrenci kabul eden bölge için bir avantaj oluşturduğunu vurguladı. Mevcut gelişmeye ek olarak üniversite ve öğrencilerinin sosyal yaşam taleplerinin etkisiyle bu alanda hizmet veren işletmelerin hızlı bir gelişim gösterdiğini belirtti.

Karaman, “Üniversiteler bulunduğu bölgenin sadece eğitim-öğretim faaliyetlerine katkıda bulunmakla kalmamakta aynı zamanda şehrin havasını değiştirmekte, bilimsel etkinlikler artmakta ve şehirdeki ekonomik faaliyetlerde önemli bir canlanma olmaktadır.” dedi.

Söz konusu çalışmanın Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi öğrencilerinin demografik özellikleri ile gelir-harcama kalemleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve özelde öğrenci harcamalarının, genelde ise Üniversitenin il ekonomisindeki yerini belirlemek amacıyla yapıldığını kaydeden Karaman, “Öğrencilerin demografik özelliklerini, gelir ve harcama kalemlerini belirlemek amacıyla 1100 anket değerlendirmeye alınmıştır. Anket uygulama sayısı açısından öğrenci sayısı 100’den az olan okullar ve enstitülerin tamamı kapsam dışı tutulmuştur. Buna rağmen çalışma 17.047 öğrenci kapsamı ile % 87 temsil gücüne sahiptir. Öğrencilerin kişi başı; aylık ortalama 917 TL para harcadıkları, yılda ise yaklaşık olarak kişi başı 7.794 TL harcama yaptıkları belirlenmiştir. Üniversitede 20.200 öğrenci eğitim görmektedir. Bu da ayda yaklaşık olarak 18.523.400 TL harcama demektir. Öğrencilerin bir yıllık eğitim–öğretim faaliyeti için yaklaşık 8,5 ay Rize’de kaldıkları düşünülürse yıllık harcama tutarı yaklaşık 157.448.900 TL olmaktadır. Ayrıca öğrenci harcamaları dışında üniversitenin bütçe harcamalarından oluşan 159.394.321 TL katkısı da mevcuttur. Bunlara ilaveten sağlık alanında Tıp Fakültesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi olmak üzere Diş Hekimliği Fakültesi ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’nun oluşturduğu diğer katma değerler eklendiğinde Üniversitenin şehre ekonomik katkısı göz ardı edilemeyecek seviyelere ulaşmaktadır.  Çarpan etkisi düşünüldüğünde ise bu katkıların zaman içerisinde çok daha yüksek olduğu aşikârdır. “ifadelerini kullandı.

 


Önemli Duyuru: Bu elektronik postadaki bilgiler ve ekteki dosyalar sadece ilgili alıcılar içindir. Eğer bu e-postanın ilgili alıcısı ya da ilgililere ulaştırmakla yükümlü kişi değilseniz, içindekileri başka bir tarafla paylaşmadan,  e-postayı sisteminizden hemen silmeniz ve e-postayı yanıtlayarak ya da e-postada belirtilen numarayı arayarak göndereni bilgilendirmeniz gerekmektedir. Gönderildikten sonra e-postada değişiklik yapılması, virüsten dolayı e-postanın hasar görmesi ya da kaybolması durumlarında sorumluluk kabul edilmemektedir. Bu e-postada yer alan görüşler yazara ait olup, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ni bağlamamaktadır.

Important Notice: The information in this email and any attachments is for the sole use of the intended recipient(s). If you are not an intended recipient, or a person responsible for delivering it to an intended recipient, you should delete it from your system immediately without disclosing its contents elsewhere and advise the sender by returning the email or by telephoning a number contained in the body of the email. No responsibility is accepted for loss or damage arising from viruses or changes made to this message after it was sent. The views contained in this email are those of the author and not necessarily those of  Recep Tayyip Erdoğan University.

İlk yorumu siz yazın