RİZESPOR’A RENKLERİNİ O VERDİ YEŞİL MAVİ RENKLER DÜNDAR AKDENİZ’İN ARMAĞAN

RİZESPOR’A RENKLERİNİ O VERDİ YEŞİL MAVİ RENKLER DÜNDAR AKDENİZ’İN ARMAĞANI Dündar Akdeniz 1955 yılında Fener Gençlik Kulübüne futbol oynamak üzere Rize’ye geldi. Bu kulüpte başarılı bir futbol dönemi yaşadı. Bizim takımı çalıştıran Recep Kulak hoca aynı zamanda Rize Lisesi’nde beden eğitim öğretmeniydi. O zamanınlara göre çok iyi bir transfer ücretiyle Güneşsporlu oldu. Bölge maçlarında Trabzon..

Tarih : Okunma : 265 Defa Okundu... Yorum Yap

RİZESPOR’A RENKLERİNİ O VERDİ
YEŞİL MAVİ RENKLER DÜNDAR AKDENİZ’İN ARMAĞANI
Dündar Akdeniz 1955 yılında Fener Gençlik Kulübüne futbol oynamak üzere Rize’ye geldi. Bu kulüpte başarılı bir futbol dönemi yaşadı. Bizim takımı çalıştıran Recep Kulak hoca aynı zamanda Rize Lisesi’nde beden eğitim öğretmeniydi. O zamanınlara göre çok iyi bir transfer ücretiyle Güneşsporlu oldu. Bölge maçlarında Trabzon İdman Ocağını elediler. Finale bir adım kala Yolspor maçında bileğinden sakatlandı. Kulübün Genel Sekreteri Metin Akmehmet çabalarına rağmen maçı tamamlayamadı. 1965 yılında futbolu bıraktı. Futbolla ilgisi kopmadı. Rize’deki takımları maçları takip etti. Rizespor’un profesyonelliği gündeme geldiği zaman Rizespor’u koordine edecek bir kişi arayışı başladı. Bu görevi Rize Valisi Nezih Okuş üstlenirken, Dündar Akdeniz de bu çalışmaların içinde oldu. Rizespor’a renklerini verdi.

KURULUŞ VE RENK CURCUNASI
1968 yılında, Rizespor kamuoyunun önde gelen isimleri Muharrem Kürkçü, Bahattin Coşkun, İrfan Bilgin, Şemsettin Çepni,Tuncay Mataracı, İsmet Sevimli, Dündar Akdeniz, Metin Akmehmet, Nail Can, İsmail Ömeroğlu ve arkadaşları bir araya gelerek, “Rize’nin futbol alanında Türkiye genelinde başarılı olabilmesi için neler yapabiliriz” şeklinde beyin fırtınası estiriyordu. Yeşil çay diyarının bu futbol beyinleri, kafa kafaya verip bir çıkış yolu bulmaya çalışırken, bu oluşuma dönemin Rize Valisi Nezih Okuş, Belediye Başkanı Ekrem Orhon, Emniyet Müdürü Münir Daldal da desteklerini esirgemiyordu. Yapılan toplantılar sonucunda Fener Gençlik – Güneşspor ve Rizespor’un güçlerini, Rizespor takımı bünyesinde birleştirilmesi yolunda karar alınıyordu. Tarihi görüşmelerin yapıldığı o günlerde, Rizespor’la birleşen Güneşspor’un başkanlığını Şemsettin Çepni, Fener Gençlik Külübü’nün Başkanlığını Bahattin Coşkun, Rizespor kulübünün başkanlığını ise Muharrem Kürkçü yapmaktaydı. Rize’de Fenerbahçe sempatizanlarının takımı Fener Gençlik’in renkleri sarı-lacivert, Galatasaray sempatizanlarının takımı Güneşspor sarı-kırmızı, Rizespor’un renkleri ise yeşil-sarı idi. Gök kuşağını andıran bu renk armonisi içinden ne çıkabilirdi ki!..

RİZESPOR’UN RENKLERİNİ DÜNDAR AKDENİZ BELİRLEDİ
1968 yılında bu takımların birleşmesinden oluşan Rizespor profesyonel takımının renklerinin belirlenmesinde, doğal olarak herkes kendi takımının renklerini öneriyordu. Duyguların mantığı gemlediği bu ortamda, bir türlü sonuca da varılamıyordu. Sonunda, Rize futboluna büyük katkıları olmuş Dündar Akdeniz’in, doğanın yeşili ve denizin mavisinden esinlenerek önerdiği yeşil-mavi renklerinde karar kılınıyordu. Ve Rizespor Bahattin Çoşkun başkanlığında kuruluyordu. Rizespor kurucular kurulu Bahattin Çoşkun, İrfan Bilgin,Şemsettin Çepni ve Muharrem Kürkçü olarak belirleniyordu.

HAK ARAYIŞI VE DÜNDAR AKDENİZ
Birçok Karadeniz takımı maçlarına 2. Lig’de başlarken, Rizespor 3. Lige dahil edilmişti. Hemen bir heyet oluşturulup ‘İstikamet Ankara’ yola çıkıldı. Rize’nin önde gelen isimlerinden mürekkep bu futbol komitesi, tepkilerini Federasyon Başkanı Orhan Şeref Apak’a iletecekti. Başkan Apak’ın ise savunması hazırdı. Benzer haksızlıklar nedeniyle şikâyete gelenler için kullandığı rutin örneği dillendirmeye başlayacaktı: ‘Başbakan Demirel’in memleketinin takımı İspartaspor’u 3. Lige alamadık, sizi almamız imkânsız! Apak tarafından 3. lig adresine yönlendirilmeye gerekçe olarak da, Rize Stadı’nın yetersizliği gösterilecekti. O zamanlar Spordan Sorumlu Bakan Gaziantep Milletvekili Kamil Ocak, Rize’deki spor tesislerinde incelemelerde bulunmak üzere Rize’ye gelişinde Derepazarı’nda binlerce kişinin ellerinde pankartlarla organize bir protesto ile karşılaşıyordu. Pankartlarda, ‘Sporcu Bakan verdiğin sözü tut’, ‘Söz namustur’. Zira, Bakan Rizespor’un liglere 2. Lig’den başlayacağına, çeşitli beyanatlarında söz vermişti. Üstelik, dönemin başbakanı Demirel tarafından Ankara, İskenderun, Karaman, Malatya, Yozgat stadları için 25 milyon ödenek ayrılmıştı. Stadın yetiştirilmemesi, bir nevi bakan ve yöneticilerinin zaafı idi. Bu tepkilerde eylemlerde Dündar Akdeniz en başta yerini alıyordu.

Fatih Sultan KAR / İST.

İlk yorumu siz yazın