RİZE ŞEHİR MERKEZİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM VE 1946 YILINDA HAZIRLANAN RİZE ŞEHRİ KAT’İ İMAR PLANI

RİZE ŞEHİR MERKEZİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM VE1946 YILINDA HAZIRLANAN RİZE ŞEHRİ KAT’İ İMAR PLANICenap Nuh Aksu; 1 Mart 1945 tarihinde Rize Valiliğine atanır. Rize iline gelir gelmez, ülkemizin seçkin şehir planlamacılarıyla diyaloglar kurar, Rize şehrinin hızla geliştiği ve biran evvel sağlıklı bir proje ve şehir planı yapılması gayesiyle kolları sıvar. Dünyaca Ünlü Şehir Planlayıcısı ve Yüksek..

Tarih : Okunma : 166 Defa Okundu... Yorum Yap

RİZE ŞEHİR MERKEZİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM VE
1946 YILINDA HAZIRLANAN RİZE ŞEHRİ KAT’İ İMAR PLANI
Cenap Nuh Aksu; 1 Mart 1945 tarihinde Rize Valiliğine atanır. Rize iline gelir gelmez, ülkemizin seçkin şehir planlamacılarıyla diyaloglar kurar, Rize şehrinin hızla geliştiği ve biran evvel sağlıklı bir proje ve şehir planı yapılması gayesiyle kolları sıvar.

Dünyaca Ünlü Şehir Planlayıcısı ve Yüksek Mühendis Mimar çift Nezihe – Pertev Taner çifti Rize’ye davet eder. 1946 yılında Rize’de bir ay kalıp, insanlarında fikirlerini alarak Rize Şehri Kat-ı İmar Planı hazırlarlar. Plan Rize merkezini kapsamaktadır. 21 Temmuz 1946 tarihinde Aksu’nun Rize Valiliğinden ayrılmasıyla birlikte çalışmalar askıya alınır ve uzun ve yorucu bir çalışma ile hazırlanan plan bir türlü hayata geçmez. Çünkü bu planı hayata geçirmek şehir merkezini yıkıp yeniden imar etmeyi gerektirmektedir. Külfetli ve cesaret isteyen işe hiçbir yönetici girişmez.

Bu bağlamda üstün bir gayret ortaya koyan şehir merkezini tamamen yenileyecek proje için büyük çaba sarfeden ve insanların mağdur olmaması için mücadele eden Rize Belediye başkanı Rahmi Metin Bey’i kutluyorum.

Fatih Sultan KAR / İST

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş