RİZE EĞİTİM VE KÜLTÜR TARİHİNDE BİR MİHENK TAŞI: AZMİ KANDEMİR

RİZE TARİHİ SÖYLEŞİLERİ 2 RİZE EĞİTİM VE KÜLTÜR TARİHİNDE BİR MİHENK TAŞI: AZMİ KANDEMİR Uzun yıllar Rize Eğitim ve ÇAYKUR camiasına hizmetleri dokunan, vefa yüklü kitaplara imza atan saygı değer büyüğümüz Azmi Kandemir’i evinde ziyaret edip, hatıralarını dinledik. Şimdi sizi bu hatıralarla tarihe yolculuğa çıkarıyoruz. AZMİ KANDEMİR YAŞAYAN TARİHTİR İsmini ilk kez 1990 yılında çıkardığı..

Tarih : Okunma : 103 Defa Okundu... Yorum Yap

RİZE TARİHİ SÖYLEŞİLERİ 2

RİZE EĞİTİM VE KÜLTÜR TARİHİNDE BİR MİHENK TAŞI: AZMİ KANDEMİR

Uzun yıllar Rize Eğitim ve ÇAYKUR camiasına hizmetleri dokunan, vefa yüklü kitaplara imza atan saygı değer büyüğümüz Azmi Kandemir’i evinde ziyaret edip, hatıralarını dinledik. Şimdi sizi bu hatıralarla tarihe yolculuğa çıkarıyoruz.

AZMİ KANDEMİR YAŞAYAN TARİHTİR

İsmini ilk kez 1990 yılında çıkardığı Yılancıoğlu Beyti kitabıyla duydum. Çocukluğum annemin büyük dedesi Mehmet Yılancıoğlu’nun beyitlerini dinleme geçmişti. Bu eser bir değerli insanın yarınlara aktarılması ve Rize tarihi için büyük önem taşırken bizim ailemiz için önemi çok daha büyüktü.

VEFANIN EN GÜZEL ÖRNEĞİ

Rize basınında çalışmaya başlayınca ise Ekrem Orhon kitabıyla tanıştım. Bu kitap Rize iline büyük emekleri olmuş Ekrem Orhon büyüğümüze bir vefa göstergesiydi. Azmi Kandemir kitaba duygularını yüreğini katmıştı. Ve Rize Valiliği tarafından basılan Rizeli Şehitlerin Albümünü hazırladı. Yaptığı eserle ülkemiz için memleketimiz için uğraş vermiş emek vermiş şimdi aramızda olmayan Yılancıoğlu Mehmet Efendi’ye, Baba Reis Ekrem Orhon’a ve vatan müdafaasında şehit olmuş Rizelilere birer vefanın örneğidir. Vefa anlamında hiçbir zaman forvet olamayan hep defansta kalan Rize için Azmi Kandemir büyük bir şanstır.

RİZE’NİN YAŞAYAN EĞİTİM ÇINARI

Azmi Kandemir, 1932 yılında Rize’nin Güneysu bucağı (ilçesi), eski adı Kamboz, yeni adı İslahiye olan köyden ayrılma Selamet köyünde doğdu. İlk tahsilini aynı köyde ve Rize merkez İstiklal Okulu’nda tamamladı. 1950 yılında öğretmen okulunu bitirdi. Çeşitli yörelerde öğretmenlik yaptı. 1969 yılında eğitim Beşikdüzü Köy Enstitüsü, eğitim bilimler (Pedagoji) bölümünü bitirdi. Orta dereceli okullarda ve öğretmen okulunda öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 1975 yılında Rize Milli Eğitim Müdürlüğü’ne getirildi. Dört yıl bu görevde kaldı.

RİZE ÇAYINA KATKISI BÜYÜKTÜR

Rize’de çay tarımının gelişmesi ve üreticilerin sorunlarının giderilmesi bağlamında büyük katkıları olmuştur. 1980 yılında Gümrük ve Tekel Bakanlığının temsilcisi olarak ÇAYKUR Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu üyeliğine getirildi. 1982 yılında yönetim kurulundan kendi isteği ile ayrılarak aynı kurumda paketleme fabrika müdürlüğü müdür muavinliğine ve oradan, uzmanlık, taşlı dere, Güneysu ve Gündoğdu Çay Fabrika Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1996 yılında Gündoğdu Çay Fabrikası Müdürü iken emekliye ayrıldı. 25 adet çay müstahsilleri derneği kurarak üretici hakları ile kurum arası diyalog çalışmalarında bulundu. Bu faaliyeti geliştirerek Karadeniz Çay Müstahsilleri Federasyonu’nu oluşturdu. Çaycının Sesi adı ile bir gazete çıkardı.

YAŞARKEN KİYMETİNİ BİLELİM

Ekrem Orhon’un hayatı, Siyasetin anahtarı ve hizmet aşkı, Yılancıoğlu Beyitleri, Ateşli yıllar (şiir kitabı) ve Şehitler Albümü, Dünya Beşten Büyüktür ve Geç Kalmış Nasihatler gibi eserleri yayın hayatına kazandıran, Rize’de Milli Eğitime, Çayın tarihine büyük katkıları olan Eğitimci Yazar Azmi Kandemir seksen yedi yaşında ve hala Rize için kafa yoruyor, gazetelerde yazılar yazıyor. Yaşayan hazine Azmi Kandemir büyüğümüzün kıymetini yaşarken bilelim. İlimizin Çay ve Milli Eğitimi ile ilgili önemli günle önemli etkinliklerde onu es geçmek tarihe sırt çevirmektir. Bu vesileyle Azmi Kandemir büyüğümün ellerinden öperim.

Fatih Sultan KAR / İST.https://www.youtube.com/watch?v=xB4dQdwqVU4&t=209s

RİZE TARİHİ SÖYLEŞİLERİ AZMİ KANDEMİR (Fatih Sultan KAR) – YouTubeRİZE TARİHİ SÖYLEŞİLERİ 2 RİZE EĞİTİM VE KÜLTÜR TARİHİNDE BİR MİHENK TAŞI: AZMİ KANDEMİR Uzun yıllar Rize Eğitim ve ÇAYKUR camiasına hizmetleri dokunan, vefa…www.youtube.com

İlk yorumu siz yazın