RİCANİ SİMULANS İLE DOĞRU VE ZAMANINDA MÜCADELE

RİCANİ SİMULANS İLE DOĞRU VE ZAMANINDA MÜCADELE Ricania simulans zararlısı ülkemize ilk olarak 2007 yılında girdiği, zaman içinde Doğu Kara-deniz Bölgesinde Sarp (Artvin)- Araklı (Trabzon) arasındaki bölgenin tamamında yayılım gösterdiği ve zararlının kültür bitkilerinin yanında yabancı otlar üzerinde de beslendiği belirlenmiştir. Bulunduğu alanlarda zararlının nimf ve erginlerinin hemen hemen bütün bitkiler üzerinde bulundu-kları, özellikle sebzelerden..

Tarih : Okunma : 39 Defa Okundu... Yorum Yap

RİCANİ SİMULANS İLE DOĞRU VE ZAMANINDA MÜCADELE

Ricania simulans zararlısı ülkemize ilk olarak 2007 yılında girdiği, zaman içinde Doğu Kara-deniz Bölgesinde Sarp (Artvin)- Araklı (Trabzon) arasındaki bölgenin tamamında yayılım gösterdiği ve zararlının kültür bitkilerinin yanında yabancı otlar üzerinde de beslendiği belirlenmiştir. Bulunduğu alanlarda zararlının nimf ve erginlerinin hemen hemen bütün bitkiler üzerinde bulundu-kları, özellikle sebzelerden fasulye ve hıyarda erken dönemde önemli zarar yapabildikleri gözlemlen-miştir.

Zararlının teşhisi Üniversiteler ve Yetkili Araştırma Kuruluşu tarafından yapılmış, biyolojisi belirlenmiştir. Erginler yumurtalarını asma, çay, fasulye, turunçgiller, yabancı otlar, diğer sebze ve meyvelerin ince dallarının yaklaşık 2-3 mm kabuk altına bırakmaktadır. Gözle bakıldığında net olarak belli olmayan bu dallarda kışı yumurta halinde geçiren ve yılda bir döl veren zararlının mayıs sonu haziran başı itibariyle nimfleri çıkar. Bunların uçma yeteneği olmayıp sıçrama özellikleri vardır. Bu nedenle uzun mesafelere yayılma eğilimindedirler. Nimfler sebze, meyve ve yabancı otlarla beslen-diklerinden polifag (çok çeşitli bitkilerde beslenebilen) tırlar. Ağız yapılarının sokucu-emici ol-masından dolayı bitki özsuyunu emerek zarar verirler. Ağustos ayı itibariyle kanatlı erginleri görülmeye başlar. Bunlarda polifag olarak beslenirler. Ergin ve yumurtadan çıkan nimfler bitkilerin özsuyunu emerek ve erginler yumurta koyarak zararlı olurlar. Tek yıllık bitkilerde yoğun popülasyon-larda (fasülye, salatalık, gibi) zararlının beslenmesi sonucu bitkilerin kurumasına, çok yıllık bitkilerde ise (kivi gibi) beslenirken çıkardıkları tatlımsı madde üzerinde mantarların gelişmesi sonucu meyve ve yaprakların kararmasına (fumajin) neden olurlar. Çiftleşen erginlerin ağustos ayından itibaren yu-murta koymaya başladığı ve yumurtalarını özellikle otsu ve çok yıllık bitkilerin kurumakta olan sür-günlerinde ve yarı odunsu ince dallarında doku içerisine bıraktığı tespit edilmiştir.

Tarımsal üretim basitçe; toprak, su ve iklim koşulları gibi doğal kaynakların işgücü kullanıla-rak ve belli bir doğal denge çerçevesinde insanlığın ihtiyaç duyduğu gıda maddelerinin üretilmesi faaliyeti olarak tanımlanabilir. Tarımsal üretim faaliyetinin önemli konularından biri de elbette Zirai Mücadeledir. Ancak Zirai Mücadele tek başına Kimyasal (İlaçlı) mücadele değildir.

Zirai mücadele; üretim miktarı ve ürün kalitesinin arttırılması amacıyla bitkilerin hastalık, zararlı ve yabancı otların etkilerinden ekonomik ölçüler içinde korunması için kullanılan yöntemlerdir. Zirai mücadelede öncelikle kültürel, mekanik, biyolojik yöntemler uygulanmakta, kimyasal mücadele en son çare olarak düşünülmektedir. Günümüzde bilinçsiz ve gereksiz kimyasal ilaç kullanımı nedeniyle topraklar, göller, denizler, yer altı suları ve içme suyu kaynakları kirlenmekte, belirli bir zararlıya karşı kullanılan ilaçlar yalnızca onu öldürmekle kalmamakta, pek çok zararsız ya da faydalı canlıya da zarar verebilmekte ve tabiatta mevcut doğal denge bozulmaktadır.

Ricania simulans ile bulaşık olan bölgede çay en önemli tarım ürünüdür ve tarım alanlarının hemen hemen tamamını çay bahçeleri oluşturmaktadır. Ülkemiz çaylık alanlarında iklim şartlarının hastalık ve zararlıların gelişimine uygun olmaması sebebiyle bu konuda problem yaşanmamaktadır. Bölgemiz çay alanlarında zararlılar yönünden doğal bir denge oluşmuş olup mücadele yapmayı ge-rektirecek bir durum söz konusu değildir. Bölgede yoğun olarak çay tarımının yapılması ve zararlının konukçusu olan bitkiler ile çay bahçelerinin iç içe olması, çay üretim alanlarında herhangi bir hastalık ve zararlı etmene karşı kimyasal ilaç kullanılmaması nedeniyle Ricania simulans zararlısı ile

mücadelede öncelikle kültürel mücadele yöntemlerinin uygulanması önerilmektedir. Ayrıca bölgenin diğer bölgelere göre kimyasal ilaç kullanımı bakımından temiz olması ve belirli bir zaman geçtikten sonra zararlının aleyhinde doğal dengenin kurulabileceğinden dolayı zararlı ile mücadelede kültürel önlemler tavsiye edilmektedir.

Zararlı kış dönemini bahçelerin kenarlarındaki bitkilerde yumurta döneminde geçirmesi nedeniyle bir sonraki yıl Mayıs ayına kadar nimflerin çıkışından önce zararlının bir yıl önceden yoğun olarak bulunduğu bahçelerin kenarlarındaki özellikle yumurta bıraktığı bitkiler (çit bitkileri, çalı for-mundaki bitkiler, böğürtlen, çok yıllık otsu bitkiler vb.) temizlenmeli ve kontrollü bir şekilde yakıl-malıdır. Zararlıyla bulaşık alanlarda mekanik mücadele ile yumurta bırakılmış olan bitkilerin temiz-lenmesi zararlının yoğunluğunu azaltacaktır.

Zararlı ve hastalıklarla kimyasal mücadelenin gerektiği durumlarda ise Bakanlık tarafından tavsiye edilen bitki koruma ürünü önerilen dozda ve zamanda tekniğine göre uygulanmalıdır. Zirai mücadelede kullanılan Bitki Koruma Ürünleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmakta ve tavsiye edilmektedir. Bakanlıktan ruhsat alınmayan bir ürünün zirai mücadelede kullanılması söz konusu değildir. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği Bitki koruma ürünleri, ziraî mücadele alet ve makineleri ile zararlı organizma mücadelesinde kullanılan diğer ürünlerin üretimi, ithalatı, kullanımı, ambalajlanması, etiketlenmesi, tanıtımı, nakliyesi, depolanması, reçeteli ya da reçetesiz satışı, onayı, kontrolü ve teminine ilişkin işlemler Bakanlık tarafından belirlenmektedir. Zararlı organizmalara karşı yapılacak mücadelenin esasları Bakanlıkça belirlenir ve mücadelenin Bakanlıkça belirlenen esaslara göre yapılması zorunludur.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çay alanlarında kullanılmak üzere ruhsatlandırılmış herhangi bir Bitki Koruma Ürünü bulunmamaktadır. Bu nedenle herhangi bir zirai mücadele ürününün hiçbir şekilde çay alanlarında tavsiye edilmesi, bu yönde reçetelendirilmesi ve kullanılması söz konusu değildir. Ayrıca çay alanlarında kimyasal mücadele ilacı kullanılması mevcut doğal dengenin bozulmasına ve çay yetiştiriciliğinde diğer başka hastalık ve zararlıların sorun olarak ortaya çıkmasına neden olabilecektir. Naturel çay üretimine engel olacak olan bu durumun aynı zamanda çay üretimine ve üreticilerine zarar verebileceği düşünülmektedir. Ricania simulans gibi çay alanlarında bulunan zararlılarla mücadelede öncelikle kültürel mücadele yöntemleri ile mücadele edilmeli, Türk çayının doğal olma özelliğinin de korunması temin edilmelidir.

Söz konusu zararlı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın takibinde olup periyodik aralıklarla inceleme ve sayımlar yapılmakta, zararlı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. İl Müdürlüğümüzce gerekli eğitim ve yayım çalışmaları yapılmakta olup bu kapsamda 2013 yılında İlimizde bir çalıştay yapılmış, devamında 1000 adet afiş 2000 adet liflet basımı yapılarak çiftçilere dağıtımı yapılmıştır.

Yapılan gözlem ve incelemelerde bazı lokal alanlarda yoğunluk görülse de genel olarak geçmiş yıllara göre zararlının yoğunluğunun azaldığı tespit edilmiştir. Zamanla zararlının aleyhinde doğal dengenin kurulabileceği, bölgenin kimyasal ilaç yönünden temiz bir bölge olduğu ve mevcut doğal dengenin olumsuz yönde etkilenmemesi hususları göz önünde bulundurularak Ricania simulans’ın popülasyonu mekanik mücadele ile (zararlıyla bulaşık alanlarda yumurta bırakılmış bitkilerin Mayıs ayına kadar temizlenmesi ) azaltılabilecektir.

Özetle;

-Ricania simulans bugün itibarı ile artık yeni bir zararlı değildir. Varlığı, biyolojisi ve zararı ilgili makamlarca her boyutuyla teşhis edilmiştir ve bilinmektedir.

-Mücadelesinde bölgenin doğal dengesi ile en önemli tarımsal ve ticari varlığı olan çay üretiminin korunması gözetilerek temkinli hareket edilmektedir.

-Mücadelesi, erginleri evlerinize kadar girip sizi rahatsız ettiğinde değil, nimfleri yumurtadan çıkmadan yapılmalıdır.

-Bunun için de tüm üreticilerimizin, son çay hasadından nimf çıkışına kadar (Ekim-Mayıs ayları arası) zararlının yoğun olarak bulunduğu bahçelerin kenarlarındaki özellikle yumurta bıraktığı bitkiler (çit bitkileri, çalı formundaki bitkiler, böğürtlen, çok yıllık otsu bitkiler vb.) bahçe ve budama artıkları temizlenmeli, ve kontrollü bir şekilde yakılmalıdır.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık MüdürlüğüGetAttachment (9)   GetAttachment (8)   GetAttachment (7)   GetAttachment (4)    GetAttachment (3)GetAttachment (2)

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş