RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR KAYNAK KİTAP DAHA

RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR KAYNAK KİTAP DAHAKİTABIN ÖNSÖZÜNÜN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAZDICUMHURİYET DÖNEMİNDE RİZE – III (1950-1980)Rize iline dair yazılı eserlerin çoğalmasını büyük bir takdir ve mutlulukla karşılıyorum. Bu bağlamda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin hazırladığı kitapları ilgiyle takip ediyorum. Üniversite ilk olarak Başlangıçtan (yani ilk Çağ’dan) 19. Yüzyıla Rize Tarihi’ni bir ciltte yayınladı. Daha sonra..

RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR KAYNAK KİTAP DAHA
Tarih : Okunma : 44 Defa Okundu... Yorum Yap

RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR KAYNAK KİTAP DAHA
KİTABIN ÖNSÖZÜNÜN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAZDI
CUMHURİYET DÖNEMİNDE RİZE – III (1950-1980)
Rize iline dair yazılı eserlerin çoğalmasını büyük bir takdir ve mutlulukla karşılıyorum. Bu bağlamda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin hazırladığı kitapları ilgiyle takip ediyorum. Üniversite ilk olarak Başlangıçtan (yani ilk Çağ’dan) 19. Yüzyıla Rize Tarihi’ni bir ciltte yayınladı. Daha sonra Yakın Çağ’da Rize Tarihi’ni ise ayrı bir ciltte, Cumhuriyet Dönemi (1923-1980)’nde Rize tarihini de; Cumhuriyet Dönemi’nde Rize-I (1923-1950), Cumhuriyet Dönemi’nde Rize-II (1950-1980) Siyasi Temeller hayata geçirdi. Ve şimdide Cumhuriyet Dönemi’nde Rize-III (1950-1980) Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Temeller isimli kitap basıldı. Bunlar yayıncılık adına çok geri de olan Rize şehri için büyük kazançlardır.

RİZE TARİHİ DÖRT BAŞLIK ALTINDA KALEME ALINMIŞ
Editörlüğü Zehra Aslan ve Sinan Başaran tarafından yürütülen ve 360 sayfadan oluşan Cumhuriyet Dönemi’nde Rize-III (1950-1980) Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Temeller isimli kitap dört ana başlık altında İdari Yapı, Sağlık, Kültürel Hayat, Basın ve Üretim konularını detaylı olarak konu alıyor.

RTEÜ REKTÖRÜ Prof. Dr. HÜSEYİN KARAMAN: BU ÇALIŞMA RİZE TARİHİNE IŞIK TUTMAKTADIR
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman kitabın önsözünde şu bilgilere yer verdi: Rize Şehri’nin genelde Doğu Karadeniz Bölgesi’nin sağlıktan-kültüre, edebiyattan-tarihe, ekonomiden-sosyo-kültürel hayata varıncaya kadar bütün sorunlarıyla ilgilenmeyi kendimize misyon olarak belirledik. Fen Edebiyat Fakültemiz Tarih Bölümü öğretim elemanlarımız ilk Çağ’dan Günümüze Rize üst başlığı altında ülkemizdeki konu ile ilgili bütün akademik mirasın yer alacağı geniş katılımlı bir çalışma planladılar. Söz konusu çalışmayı Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından destekledik. Üniversite olarak böyle bir çalışma yapmaktaki amacımız, içinde yaşadığımız ve her anlamda gelişmesi için çalıştığımız Rize Şehri’nin tarihinin, doğru kaynaklardan hareketle bilimsel yollarla ortaya konulması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır. Esasen Rize’nin, bilinen en eski devirlerden 1980 yılına kadar uzanan tarihinin bütünlük içinde ve sistematik olarak yazımı konusundaki niyet ve teşebbüsümüz 2016 yılma uzanmaktadır. Rize Şehri’nin tarihinin bölümler hâlinde ve belli bir takvimlendirme ile ele alınıp yazılmasının uygun olacağı kanaatine vardık. Bu anlamda, kaynak ve malzeme azlığı dolayısıyla Başlangıçtan (yani İlk Çağ’dan) 19. Yüzyıla Rize Tarihi’ni bir ciltte, Yakın Çağ’da Rize Tarihi’ni ise ayrı bir ciltte ele almayı; Cumhuriyet Dönemi (1923-1980)’nde Rize tarihini de; Cumhuriyet Dönemi’nde Rize-I (1923-1950), Cumhuriyet Dönemi’nde Rize-II (1950-1980) Siyasi Temeller ve Cumhuriyet Dönemi’nde Rize-III (1950-1980) Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Temeller isimli üç farklı ciltte ele almayı planladık. Böylece Üniversite olarak İlk Çağ’dan Günümüze Rize üst başlıklı çalışma 5 cilt halinde ortaya konmuş olacaktır. Tarih Bölümü öğretim üyelerimizin editörlükleriyle ortaya çıkan bu kitap, Rize Şehri’nin İlkçağlardan 1980 yılına kadar olan tarihine ışık tutmaktadır. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak böyle geniş kapsamlı bir çalışmayı okuyucuların istifadesine sunu-yor olmanın ve şehrin tarihine kazandırmanın haklı gururu ve sevincini yaşamaktayız. Bu çalışmanın planlanmasından son hâlini almasına kadar her aşamasında büyük emekleri olan başta Fen Edebiyat Fakültemiz Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zehra Aslan olmak üzere Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Eyüp Kul, Doç. Dr. Abdullah Bay, Doç. Dr. Ali Güveloğlu, Dr. Öğr. Üyesi Burak Gani Erol, Dr. Öğr. Üyesi Sinan Başaran ve Arş. Gör. Mustafa Arıkan ile bölüm yazarlığı yapan öğretim elemanlarına ve emeği geçen herkese şahsım ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ailesi adına teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

KİTABIN TAKDİM YASISINI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KALEME ALDI
RİZE’DEN ALDIĞIMIZ İLHAMLA YOL ALIYORUZ
Kitabın takdim yazısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hazırlandı. Erdoğan yazısında Rizelileri hemşerilerine hassasiyetini ve Rizelilerin başarılarına yer verdi. Coğrafyamızın her köşesi gibi Rize’miz de kadim dönemlerden beri insanoğlunun önemli yerleşim yerlerinden biri olduğunu, tarih boyunca pek çok topluluğun, medeniyetin ve kültürün gelip geçtiği bu coğrafyaya bin yılı aşkın süredir biz damgamızı vurduğunu belirten Erdoğan yazısında şu bilgilere yer verdi: “İster çok daha eski dönemlerden kalmış olsun, ister daha sonraki yüzyıllarda gelip yerleşmiş olsun, bu topraklarda yaşayan her birey Rize’nin öz evladıdır. Stratejik konumu, bereketli toprakları ve deniziyle Rize her dönem gözde bir yerleşim yeri olmuştur. Fatih’in emaneti bu şehir, Cumhuriyet döneminde de yıldızını sürekli parlatmayı başarmıştır. Artan nüfusu ve ülkenin genel ekonomik sıkıntılarının bir sonucu olan göç olgusu sebebiyle Rizeli kabına sığmamış ve ülkenin dört bir yanma dağılmıştır. Böylesine zengin bir tarihe, kültüre ve medeniyet birikimine sahip bu şehrin insanları, nereye giderlerse gitsinler kökleriyle bağlarını daima muhafaza etmişlerdir. Aynı şekilde, bu toprakların hamuruyla yoğrulmuş insanların çalışkanlığı ve üretkenliği, gittikleri her yerde başarılı olmalarını sağlamıştır. İnsanların, mensubu oldukları, aidiyetini hissettikleri şehirlere karşı vefa borçları vardır. Bu, sadece maddi değil, manevi anlamda da ödenmesi gereken bir borçtur. Biz de Rize’nin mertliğini, Rize’nin dürüstlüğünü, Rize’nin çalışkanlığını, bulunduğumuz her ortamda, var olduğumuz her platformda, yaptığımız her işte, hakkıyla temsil etmenin gayreti içindeyiz. Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaparken hem İstanbul’a hem Rize’ye mahcup olmamak için tam bir hassasiyet içinde olduk. Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak ülkemize hizmet ederken, Rize’nin ve tüm Türkiye’nin başını öne eğdirmemek için tüm gücümüzü ortaya koyduk. Gerektiğinde Karadeniz gibi kabardık, gerektiğinde Fırtına Deresi gibi coştuk, gerektiğinde Kaçkar gibi ağır başlı olduk, ama hiçbir zaman ülkemizi ve şehrimizi hakkıyla temsilden taviz vermedik. Ülkemizle birlikte dünyanın neresinde adaletsizlik ve zulüm varsa, Rize’den aldığımız ilhamla hepsine karşı da hakkı, hukuku, vicdanı, ahlakı savunduk. Rize topraklarıyla birlikte Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaşayan hemşerilerimin, bu hasletleri gelecek nesillere aktarabilmeleri için, öncelikle ata yurtlarının geçmişini bilmeleri şarttır. Hemşerilerimin kadirşinaslık yaparak ismimizi verdikleri Recep Tayyip Erdoğan Üniversite’mizin hazırladığı bu çok ciltli eser, ilkçağdan günümüze üç bin yıllık tarih diliminde tüm boyutlarıyla Rize’yi ortaya koymaktadır. Tüm Rizelilerin ve Rize tarihini merak edenlerin istifadesine sunulan bu eserin hayırlara vesile olmasını
diliyor ve hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik ediyorum.

Not: Kitabın bana ulaşmasını sağlayan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğrenci ileri Şube Müdürü Mahmure Kar Avcı’ya teşekkürler…

Fatih Sultan KAR / İST.

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş