RECEP TAYYIP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ YUSUFELİ HES DE

RECEP TAYYIP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ YUSUFELİ HES DE 270 m. GÖVDE YÜKSEKLİĞİ İLE DÜNYADA 7.YÜKSEK BARAJ OLAN HES DE 2022 DE SU TUTULMAYA BAŞLANACAK.558 MW GÜCÜNDEKİ HES 650 BİN NÜFUSLU ŞEHRİN İHTİYACINA YETECEK İSMET KÖSOĞLU Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Elektrik Programı ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve Hocaları..

Tarih : Okunma : 48 Defa Okundu... Yorum Yap

RECEP TAYYIP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ YUSUFELİ HES DE

270 m. GÖVDE YÜKSEKLİĞİ İLE DÜNYADA 7.YÜKSEK BARAJ OLAN HES DE 2022 DE SU TUTULMAYA BAŞLANACAK.558 MW GÜCÜNDEKİ HES 650 BİN NÜFUSLU ŞEHRİN İHTİYACINA YETECEK

İSMET KÖSOĞLU

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Elektrik Programı ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve Hocaları ile birlikte Yusufeli Barajı ve Hidro Elektrik Santralında teknik gezide bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

RTEÜ Teknik bilimler MYO Elektrik Programı ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bölümünden 32 öğrenci teknik gezisi sonucunda hazırlanan brifing dosyasında şu bilgilere yer verdi. Yusufeli HES 270 metre Gövde Yüksekliği ile Türkiye de 1. ve Dünya da ise 7.sırada. 2012 yılında inşaatı başlanan Yusufeli Barajı ve HES nin 2022 yılında su tutmaya başlayacaktır. Su tutması ve testleri yaklaşık bir yıl sürecektir. İnce Beton kemer şeklinde olan baraj gövdesinde 4 milyar metre küp beton kullanılmış olup imalatı tamamlanmıştır. Barajın toplam su depolama hacmi 2200 milyon metre küp tür.

3 adet 186 MW gücünde türbin jeneratör grubu ile toplam 558 MW Kurulu güce sahip olup yıllık yaklaşık 1888 GWh enerji üretmesi ve 650 bin nüfuslu bir şehrin elektriğini karşılaması öngörülmektedir. Gaz yalıtımlı şalt sahası imalatının çoğu bitmiştir. Santral binası Yeraltı kesitli Mantar şeklinde olup 110 m uzunluğunda, 30 m genişliğinde ve 50 m yüksekliğindedir. Transformatör binası Yeraltı olup yüksekliği 21 m genişliği 20m uzunluğu 83 m dir. . Türbin ve jeneratörler ANDRITZ Hydro firması tarafından üretildi. ANDRITZ HYDRO bir Avusturya firması olup; Türkiye, Avusturya, Hindistan ve Cin’deki fabrikalarda değişik parçaları üretilmiştir. Gaz yalıtımlı şalt sahası kapalı şalt ekipman montajları tamamlanıp, tüm ünitelere ait statorlar daimi yerlerine indirildi. Üçüncü ve ikinci ünitelere ait türbin çarkları ile türbin ekipmanlarının ana montajı tamamlanarak senkron jeneratör rotorları (300 ton ağırlığında) daimi yerlerine yerleştirildi. Santral binası Yeraltı kesitli Mantar şeklinde olup 110 m uzunluğunda, 30 m genişliğinde ve 50 m yüksekliğindedir. Güç trafoları Türk Malı BEST olup imalatları devam etmekte çok yakın bir zamanda montajları yapılacaktır.

Yusufeli ilçe merkezi taşınıyor 3 köy su altında kalacak

Yusufeli Barajı’nda su tutulmasıyla Yusufeli ilçe merkezi ve 3 köy sular altında kalacaktır. Bu nedenle yaklaşık 20 bin nüfusa sahip Yusufeli ilçesini taşıma çalışmaları devam etmektedir.

Yusufeli Barajı ve HES inşaatında elektromekanik işlerin yüzde 90’ı tamamlandı. Yusufeli Barajı inşaatında baraj gövde inşaatı, derivasyon tüneli ve batardolar, baraj ulaşım yolları, tüm kazı ve destekleme çalışmalarının tamamlanmış.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Elektrik Programı ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden 32 öğrenci ve hocalarından Doç. Dr. Veli Süme Başkanlığında teknik gezi düzenledi. Geziye İnşaat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Karasu, Öğr.Gör. Adem Kalender, Elektrik ve Enerji Bölüm Başkanı Öğr.Gör. Hüseyin Kösoğlu ve ÖĞR.Gör. Özay Can eşlik etti

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş