Pazar’da Efsane “PURO TÜTÜNÜ” üretimine başladı

Pazar’da Efsane “PURO TÜTÜNÜ” üretimine başladı Abdullah Uzun Türkiye‘de yarım asırdır Rize‘nin Pazar ilçesinde üretimi yapılan puro tütünü son ekicilerin de vazgeçmesi nedeniyle artık yapılmıyor. Bir kaç aile hala nostalji olarak üretime devam ediyor. Türkiye‘de sadece Pazar ilçesinde üretilen ancak devletin o dönem uyguladığı fiyat ve alım politikaları nedeniyle ekicilerin üretimden vazgeçtiği Pazar Puro Tütünü..

Pazar’da Efsane “PURO TÜTÜNÜ” üretimine başladı
Tarih : Okunma : 100 Defa Okundu... Yorum Yap

Pazar’da Efsane “PURO TÜTÜNÜ” üretimine başladı
Abdullah Uzun
Türkiye‘de yarım asırdır Rize‘nin Pazar ilçesinde üretimi yapılan puro tütünü son ekicilerin de vazgeçmesi nedeniyle artık yapılmıyor. Bir kaç aile hala nostalji olarak üretime devam ediyor.
Türkiye‘de sadece Pazar ilçesinde üretilen ancak devletin o dönem uyguladığı fiyat ve alım politikaları nedeniyle ekicilerin üretimden vazgeçtiği Pazar Puro Tütünü yeniden ele alındı.
PAZAR PURO TÜTÜNÜ ÜRETİM VE TESCİL ÇALIŞMALARI
Pazar İlçesinde yarım asır üretilen ve 1991 yılında 139 ekici 8 bin 590 kilogram poru tütünü üreterek Tekel‘e ürününü teslim eden, ardından 1999 yılı ürünü tütünden üç üreticiden 139 kilogram tütün alınmış daha sonra ise ekimi durdurulmuştu.
Pazar İlçesinde Tütüncüler(Tavlat),Kesikköprü, Darılı, Aktaş köyleri ile Soğuksu, Zafer Mahallelerinde üretimi yapılan Pazar PuroTütünü kayboldu derken yeniden gündeme geldi.
“HOBİ OLARAK YAPIYORUM”
Üretimi durdurulduğundan bugüne kadar ilçenin Kesikköprü(hudisa) köyünde ikamet eden Halim Demircioğlu, dedelerimden babama, ondan da 3.kuşak bana kadar ulaşan fidelerin her yıl tohumlarını alıp kurutarak yeniden üretim yapıyorum” dedi.
OKULUMUZ BU ÜRÜNÜ ÜRETİP İLÇEMİZ ADINA TESCİL ETTİRMESİNİ İSTİYORUM
Halim Demircioğlu, “üretime hobi olarak her yıl evimin bahçesinde devam ediyorum,Kendim sigara kullanmıyorum. Âmâ arada bir de tüttürüp nostalji günlerini yaşamaya çalışıyurum.Tohumlarını isteyen kurumlara ve şahıslara bedelsiz veririm yeterki bu gelenek devam etsin” diye konuştu.
Tohumları hep canlı tuttuğunu söyleyen Halim Demircioğlu,” Pazar’da Ziraat Fakültemiz var onlar talep ederse tohumlarını vermek istiyorum.Hatta bu Puro Tütünü’nin ilçemiz adına tescil edilmesinin de gerektiğini düşünüyorum”dedi.
Demircioğlu; 20 yıldır kaybolmakta olan ve yöremizde yetişen Pazar Puro Tütünü üretim çalışmalarıma bu sene de devam ettiğini de sözlerine ekledi.

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş