Menderes Türel’den Türk sinemacılara çağrı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Yıldız Sarayı’nda düzenlenen 51’inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali tanıtım töreninde, sinema camiasını Altın Portakal’a peşin hüküm olmaksızın sahip çıkmaya çağırdı, “Altın Portakal, belediye başkanının değil, Antalya’nın ve Türkiye sinemasınındır” dedi. Başkan Türel, “İyi çekilmiş bir Gezi filmi Altın Portakal’da yarışabilir mi?” sorusuna ise, “Yarışmaya kıstas,..

Tarih : Okunma : 14 Defa Okundu... Yorum Yap

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Yıldız Sarayı’nda düzenlenen 51’inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali tanıtım töreninde, sinema camiasını Altın Portakal’a peşin hüküm olmaksızın sahip çıkmaya çağırdı, “Altın Portakal, belediye başkanının değil, Antalya’nın ve Türkiye sinemasınındır” dedi. Başkan Türel, “İyi çekilmiş bir Gezi filmi Altın Portakal’da yarışabilir mi?” sorusuna ise, “Yarışmaya kıstas, engel koyamayız” diye karşılık verdi. 51’inci festivalde Onur Ödülü de Haldun Dormen, Nilüfer Aydan ve Tarık Dursun Kakınç’a verilecek.

Türk sinemasının 100’üncü yılında 51’inci yılını kutlayacak Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin tanıtımı, İstanbul’daki Yıldız Sarayı’nın tiyatro salonunda gerçekleşti. Tanıtım için sarayda 1896 yılında Lumiere Kardeşler’in kaydettiği ve bir trenin gardan hareketini gösteren dünyanın ilk kabul ettiği filmin aynı yıl Sultan Abdülhamid’in talimatıyla Yıldız Sarayı’nda gösterildiği tiyatro salonu tercih edildi.

TÜRK SİNEMASININ EN ÖNEMLİ TANIĞI ALTIN PORTAKAL

Bu yıl 10- 18 Ekim tarihleri arasında 51’incisi düzenlenecek festivalin tanıtım toplantısında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, başkanlığının 2004- 2009 yılları arasındaki döneminde Altın Portakal’ın Türkiye sinemasının profesyonelleriyle birlikte, uluslararası ölçekte en iyi şekilde gerçekleştirilmesi için gayret ettiğini söyledi.

Başkan Türel, “2006’dan 2009’a, Antalya Altın Portakal Film Festivali, Antalya halkının ve sinemaseverlerin desteği ve Büyükşehir Belediyemizin gayretiyle Cannes’dan Venedik’e, Sundance’ten Tokyo’ya, New York’a uzanan dünya festivaller zinciri içinde seçkin bir yere sahip oldu” dedi.

Bu dönemin üzerinden geçen 5 yılın ardından Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne yeniden dünya festivali statüsünü geri kazandıracak olmanın sevincini yaşadığını belirten Türel, “Altın Portakal, 100 yıla ulaşan Türk sinemasının tarihinin önemli bir kısmına tanıklık etti. Ancak Altın Portakal gibi bir festivali yerel sınırlar içine hapsedersek, hem Türkiye sinemasına, hem de bunca yıllık festivale haksızlık etmiş oluruz” diye konuştu.

THY PORTAKAL’A SPONSOR

Bu kapsamda bu yıl 51’incisi düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali için Türk Hava Yolları’yla sponsorluk anlaşması yaptığını açıklayan Menderes Türel, “Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni uluslararası arenada çok daha tanınan bir marka haline getirmek için sadece bir sponsor olarak değil, aynı zamanda stratejik bir ortak gibi işbirliği halinde çalışıyoruz” diye konuştu.

SON FESTİVALİN ÖDÜLLERİ DAHİ ÖDENMEDİ

Başkan Türel, bu yıl 10- 18 Ekim tarihleri arasında 51’ncisini düzenleyecekleri festivale giderken, eski Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın’ın son düzenlediği festival olan 50’nci Altın Portakal’ın ödül borçlarının da ödenmemiş olduğunu açıkladı. Türel, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Böyle bir durum Antalya ve Altın Portakal adına utanç verici bir durumdur ve kabul edilemez. Maalesef, ‘Halkın Portakalı’ sözleriyle, üç-dört sponsor bile bulamama beceriksizliğiyle, belediyenin personel sayısını ikiye katlayarak hesapsız davranıldığı için böyle olmuş. Neyse burası yeri değil, ben sadece sinema camiasına belediye ve Altın Portakal adına üzüntülerimi bildirmek istiyorum. Sinemaya, sanatçılara yapılan bu saygısızlığı en kısa zamanda telafi edeceğiz ve inşallah artık böyle bir saygısızlık Altın Portakal tarihinde bir daha yaşanmayacak.”

‘ALTIN PORTAKAL SİNEMANINDIR’

Bu noktada sanat camiasına da seslenen Başkan Türel, Türkiye’de fazlasıyla peşin hüküm olduğunu, toplum olarak bunun sıkıntılarının çoğu kez hep birlikte yaşandığını kaydetti. Sanat dünyasının günlük siyasete kapılmaması gerektiğini dile getiren, günlük olayların üzerinde kalmasını öneren Menderes Türel, “Türkiye tarihi her zaman olup bitenlerin görüldüğü gibi, sanıldığı gibi olmadığını gösteren olaylarla doludur. Sanatçılarımız güncelin tuzağına düşmemeli, tam tersine topluma değil, ama güncel olaylara daha yukardan bakabilmelidir” diye konuştu.

Sanatın dilinin evrensel olduğunu, bunun karşısında siyasetin dilinin yerel ve güncel olduğunu aktaran Başkan Türel, “Sanat siyaset dilini kullanırsa sanat olmaktan çıkar. Bu nedenle bütün sinema camiamızı Altın Portakal’a peşin hüküm olmaksızın sahip çıkmaya çağırıyorum. Bizler siyasetçi olarak gelip geçici insanlarız, ama sanat kalıcıdır. Altın Portakal, belediye başkanının değil, Antalya’nın ve Türkiye sinemasınındır” dedi.

‘GEZİ FİLMİ FESTİVALDE OLUR’

Başkan Türel, bu açıklamalarıyla birlikte “İyi çekilmiş bir Gezi filmi Altın Portakal’da yarışabilir mi?” sorusuna ise “Yarışmaya kıstas, engel koyamayız” karşılığını verdi. Bu konudaki düşüncelerini çok net olarak ifade ettiğini ve eylem olarak da 5 yıl boyunca ortaya koyduğunu belirten Türel, “Sanatın siyasetin üzerinde olduğunu söyleyen bir insanım, ama sanat siyasetin üstünde olduğunu unutunca, onu hatırlatmak da bize düşüyor. Siyasi filmler olacaktır. Sinema geleneğidir. Herhangi bir siyasi yapıya sahip diye Altın Portakal’da yarışmaktan men edemeyiz. Gelsinler yarışsınlar. Ödül meselesi jürinin işi” diye konuştu.

ALTIN PORTAKAL EKİBİ

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Direktörü Elif Dağdeviren ise 51’inci festivalin ilk hazırlık çalışmalarını anlattı, festival ekibini tanıttı. Bu yılki festival komitesi Dağdeviren’in direktörlüğünde Hülya Uçansu, Cannes’dan büyük ödül Altın Palmiye’yle dönen ‘Kış Uykusu’nun yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan, SİYAD ve FIPRESCI Başkanı sinema yazarı Ali Taşçıyan’dan oluşuyor. Festivalde Serap Engin ulusal bölüm direktörlüğünü, Nesim Bencoya da uluslararası bölüm direktörlüğünü üstlenecek.

PROMİYER ŞARTI KALDIRILDI

Türk sinemasının 100’üncü yılını kutlamak adına bu yıla özel olarak ulusal uzun metraj film yarışmasının en önemli ön koşullarından biri olan prömiyer gösterim şartı kaldırıldı. Bu karar uyarınca diğer festivallerde en iyi film ödülü kazanmamış olması şartıyla herhangi bir ulusal ya da uluslararası festivalde seyirci karşısına çıkmış olsa da ulusal filmler ana yarışmada yer alabilecek. Ulusal uzun metraj film yarışması için başvurular, festivalin lansmanının yapıldığı bugün başlarken, son başvuru tarihi 26 Ağustos olarak açıklandı.

DÜNYA ÇAPINDA ALTIN PORTAKAL

Dağdeviren, festivalin uluslararası arenada eski statüsüne geri dönebilmesi ve dünya çapındaki festivaller arasındaki yerine kavuşabilmesi amacıyla gerekli çalışmaların hızlandırıldığını da açıkladı. Elif Dağdeviren, bu konuda Uluslararası Film Yapımcıları Birliği Federasyonu’na başvuruda bulunularak festivalin yeniden A kategorisine alınmasının sağlanacağını söyledi.

İSPANYA SİNEMASI ANTALYA’DA

Dağdeviren, 2014 yılından itibaren festivalin her yıl bir ülke sinemasına odaklanacağını belirterek, bu yıl için İspanya sinemasının seçildiğini aktardı. Festivalin belirlenen en büyük hedeflerinden birinin de ’12 ay boyunca Altın Portakal’ olduğunu kaydeden Dağdeviren, amaçlarının tüm yıl boyunca sinemaseverlerin ve gençlerin festival heyecanını yaşaması olduğunu söyledi.

ANTALYA FİLM FORMU

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin bu yıl içindeki en büyük yeniliği ve kendisini diğer festivallerden özgün kılacak yanı ise Antalya Film Formu olacak. Antalya Film Formu hakkında konuşan Festival Komitesi üyesi Zeynep Özbatur Atakan, formu ortak yapım, proje geliştirme marketi olarak düşündüklerini söyledi.

ONUR ÖDÜLLERİ ÜÇ İSME VERİLECEK

Toplantının sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, 51’inci festivalde Onur Ödülü’ne layık görülen isimleri açıkladı. Festivalde 3 isme onur ödülü verilecek. Bu yıl ödüller, Antalya Altın Portakal ödüllü ‘Bozuk Düzen’ başta olmak üzere çok sayıda filmde senarist, yönetmen ve oyuncu olarak görev alan Türk tiyatrosunun da önemli ismi Haldun Dormen’e, Yeşilçam’da çok sayıda filmde hala yaşayan karakterlerle seyirciyle buluşan oyuncu Nilüfer Aydan’a ve ‘Düşman Yolları Kesti’ başta olmak üzere Türk sinemasının çok sayıda klasiğine yazar olarak imza atmış olan edebiyatçı Tarık Dursun Kakınç’a verilecek.

Başkan Türel, konuşmasının sonunda sabah saatlerinde Gazze’ye kara harekatı başlatan İsrail’i de sert sözlerle kınadı.

İlk yorumu siz yazın