-KİLOSU 10 LİRADAN SATILAN LİKAPA DA 15 TON REKOLTE BEKLENİYOR.

– LİKAPA’DA RAMAZAN BEREKETİ -KİLOSU 10 LİRADAN SATILAN LİKAPADA 15 TON REKOLTE BEKLENİYOR. İSMET KÖSOĞLU İKİZDERE-Doğu Karadeniz Bölgesinde son yıllarda önemli artış kaydeden Likapa önemli bir ürün olma yolunda. İkizdere’nin Şimşirli Köyünde yaklaşık 30 dönümlük alanda hazırlanan likapa bahçelerinde hasat toplanmaya başlandı. İkizdere’de toprağın Likapa yetişmesi için uygun olduğunu söyleyen İlçede yıllık 12-13 ton olan..

Tarih : Okunma : 68 Defa Okundu... Yorum Yap

– LİKAPA’DA RAMAZAN BEREKETİ

-KİLOSU 10 LİRADAN SATILAN LİKAPADA 15 TON REKOLTE BEKLENİYOR.

İSMET KÖSOĞLU

İKİZDERE-Doğu Karadeniz Bölgesinde son yıllarda önemli artış kaydeden Likapa önemli bir ürün olma yolunda. İkizdere’nin Şimşirli Köyünde yaklaşık 30 dönümlük alanda hazırlanan likapa bahçelerinde hasat toplanmaya başlandı.

İkizdere’de toprağın Likapa yetişmesi için uygun olduğunu söyleyen İlçede yıllık 12-13 ton olan rekoltemizi arttırabiliriz. Bulunmaz doğa harikası olan bu ürünün daha çok para getirmesi için pazarlamasının iyi olması ve profesyonel soğutma sisteminin köyde yapılmasını istedi.

SOĞUK HAVA DEPOSU GEREKLİ

Şimşirli köyünde Likapa toplamaya başladıklarını söyleyen Likapa bahçesi sahiplerinden Hızır Özcan ve Hasan Özcan 7 yıldır likapa üretiyoruz. Dönümde 3,5 ton üretim yapılabilir. Dünyada likapa üretimi % 2,5 oranında. Biz pazarlama ve stok çalışabilmemiz için köyde 6-7 tonluk soğuk hava deposu yapmamız lazım. Kendi soğuk hava depomuzu yaptığımızda toplayacağımız ürünü daha iyi fiyata pazarlıkla satabiliriz. Şimdi olmayan pazarlık şansımız soğuk hava deposu sayesinde olacaktır. Şu anda toplanan Likapanın biran önce elimizden çıkması için en uygun fiyatı veren tüccara bahçeden ve bakkallara satıyoruz.

Ramazan ayının bereketiyle bahçeye girerek Likapa topladıklarını söyleyen Hızır ve Hasan Özcan’ Ürün pazarlamada sıkıntımız yok ama toplayacağımız likapanın uzun süreye yayarak piyasaya sürülebilmesi için soğuk hava deposunun olması şart. Köyde 30 Likapa üreticisi var. 1 Dönümde 3,5 ton likapa yetişiyor. Bu az bir miktar değildir. Yaklaşık 3 aylık bir Likapa toplama süremiz var. Likapa bu haliyle yaş çaydan daha karlı bir ürün. Çay kadar uğraşması yok. Kontenjan sıkıntısı yok. Önemli olan zamanında topladığımız Likapayı pazara ulaştırarak işlenmesini sağlamaktır. Bölgemizde her gün artan Likapa bahçesinde dikimden bir yıl sonra ürün alınabiliyor. İlçemizdede likapa ve diğer ürünlerin işlenmesi için bir tesis kurulmasını istiyoruz’dedi.likapa toplanıyor (1)

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş