Kendirli’de 1950 Yıllarında Üretilen Feretiko Peşkir Havlular’ın Tarihi Serüveni

Kendirli’de 1950 Yıllarında Üretilen Feretiko Peşkir Havlular’ın Tarihi Serüveni 2. Dünya savaşı yıllarında bölgenin en önemli Ekonomik geçim kaynağı olan ve İsmini Kendir’den alan, Kendirli Beldesinde 1950 yıllarında Salih Köseoğlu’nun annesi tarafından evde feretiko makinesinde işlenen peşkir ve havlular günümüze kadar sağlam bir şekilde ihtişamını korudu 2. Dünya savaşı yıllarında Rize ve bölgenin en önemli..

Tarih : Okunma : 28 Defa Okundu... Yorum Yap

Kendirli’de 1950 Yıllarında Üretilen Feretiko Peşkir Havlular’ın Tarihi Serüveni

2. Dünya savaşı yıllarında bölgenin en önemli Ekonomik geçim kaynağı olan ve İsmini Kendir’den alan, Kendirli Beldesinde 1950 yıllarında Salih Köseoğlu’nun annesi tarafından evde feretiko makinesinde işlenen peşkir ve havlular günümüze kadar sağlam bir şekilde ihtişamını korudu

2. Dünya savaşı yıllarında Rize ve bölgenin en önemli Ekonomik geçim kaynağı olan ve bir çok evde üretilen, bundan dolayı İsmini Kendir’den alan, Kendirli Beldesinde( eski ismi Ğoloz) 1950 yıllarında Salih Köseoğlu’nun annesi tarafından evde feretiko makinesinde işlenen peşkir ve havlular günümüze kadar sağlam bir şekilde ihtişamını korudu.

Son zamanlarda 19 İl ve Rize’nin’de içinde olduğu Türkiye’de Kenevir üretiminin gündem geldiği bir ortamda, gözler 1950 yılarında ismini kendir’den alan Kendirli Beldesine çevrildi.

O yıllarda bir çok evde olduğu gibi Salih Köseoğlu’nunda eski evlerinde anne ve halası tarafından Feretiko makinesinde üretilen peşkir havlular, günümüze kadar saklanarak hiç bir özelliğini kaybetmediler.

Bu tarihi dokumaları anne yadigarı peşkir,iplik ve havluyu Salih köseoğlu Kendirli Belediye Başkanına taktim ederek, son günlerin en çok konuşulan mücize bitki Kenevir ve kendir olayına katkı sağladı.

Konuyla ilgi Kendirli Belediye Başkanı Alaattin Serdar yaptığı Açıklamada: Son günlerde Cumhurbaşkanımızın Kenevir konulu açıklamalarından yola çıkarak , Beldemizinde ismini 1950li yillara kadar ekimi yapılan kenevirden alması ve o tarihte rahmeti rahmana kavusmuş Salih Köseoğlu kardeşimizin annesinden ogluna miras kalmış ve bügüne kadar sapa sağlam hiçbir özelliğini kaybetmeyen iplik ve dokumalar şuanda burada olması , Kendirli Beldemizin ismini bu üründen almis olmasinin kanıtı olsa gerek.

İnşaallah Cumhurbaşkanımızın bu konudaki açılımı Beldemize önemli bir ivme kazandiracağını düşünüyoruz. Beldemize ve tüm Ülkemize kenevir açılımının, Üretiminin hayırlı olmasını temenni ederim diyerek sözlerini tamamladı .

Haber:Osman Köseoğlu

İlk yorumu siz yazın