-KEKİK BÖLGEYİ SEVDİ DOKAP BAŞKANLIĞI DESTEKLERİ VE ANG VAKFI (MACAHEL ARICILIK A.Ş.) VE RIZE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ İŞBİRLİĞİ İLE İKİZDERE KEKİK’TE ÖZEL BÖLGE İSMET KÖSOĞLU İKİZDERE-DOKAP Başkanlığı destekleri ve ANG Vakfı ile Rize İl tarım Orman Müdürlüğü İşbirliği ile yürütülen “Doğu Karadeniz Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi” kapsamında Rize/ İkizdere’de Yayla Kekiği..
-KEKİK BÖLGEYİ SEVDİ
DOKAP BAŞKANLIĞI DESTEKLERİ VE ANG VAKFI (MACAHEL ARICILIK A.Ş.) VE RIZE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ İŞBİRLİĞİ İLE İKİZDERE KEKİK’TE ÖZEL BÖLGE
İSMET KÖSOĞLU
İKİZDERE-DOKAP Başkanlığı destekleri ve ANG Vakfı ile Rize İl tarım Orman Müdürlüğü İşbirliği ile yürütülen “Doğu Karadeniz Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi” kapsamında Rize/ İkizdere’de Yayla Kekiği (Thymus nummularis) Üretimi başlatıldı.
Geçen yıl 350 kg Kekik toplandı
İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada ’İlk 2019 yılında İkizdere ilçemize bağlı Çağrankaya mahallesinde ekimi yapılan Tıbbi Aromatik bitki olan Yayla Kekiği projesi ile İlaç, Gıda ve Kozmetik sanayi vb.de kullanılması planlanan ayrıca arılarda görünen Varroa hastalığına da alternatif çözüm getiren ve Endemik bir bitki olan Yayla Kekiğininde geçen dönem 350 kg kekik toplanmıştı. İlçemiz Çağrankaya Mahallesi’nde Muhtar Endam Biber’in yaptığı Kekik bahçesinden geçen dönemde yapılan hasat sonucunda yaklaşık 350 kg Yayla Kekiği toplandı. Yayla kekiği hasadı ilkbahar ve sonbahar aylarında olmak üzere yılda 2 kez hasat yapılıyor ve bir dikimi ile yaklaşık 15 yıl yeniden ekim yapılmadan aynı çay bitkisi gibi verim alınıyor.
İlçemiz Bayırköy köyüne de önümüzdeki günlerde yaklaşık 3,5 dönüm araziye Yayla kekiği ekimi yapılması planlanmaktadır.
Şimşirlide 30 ton Likapa
Yine İlçemizde ‘Maviyemiş’ ya da ‘yaban mersini’ olarak ta bilinen Likapa üretiminde pilot bölge seçilen Şimşirli köyünde, yıllık yaklaşık 30 ton Likapa hasadı yapılıyor. İkizdere’de toprak Likapa yetiştiriciliği içinde oldukça uygun. Özellikle son yıllarda çaya alternatif olarak üretilen Likapanın maddi açıdan getirisi de oldukça tatmin edici. Ayrıca şeker hastalığı, göz ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa şifa kaynağı olması da vatandaşın Likapa üretimine eğilimini artırmış durumda. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün hazırlamış olduğu proje ile belirlenen yerlerde önümüzdeki günlerde 1600 adet Likapa fidanının da dağıtımı yapılacak. Projede emeği geçen herkese İlçe Tarım Müdürlüğümüz adına Teşekkür ederiz’ denildi.
Çağrankaya Mahallesi Muhtarı Endam Biber’kekik bizi sevdi bizde katkıda bulunuyoruz. Daha da güzel verim alacağız. Mahalle ve köylerimizde yaygınlaşmasını isterim. Toplandıktan sonra işlenip paket ve piyasa için satış gibi sıkıntılarımızın giderilmesini istiyorum. Bizim önümüzde mal satacak, pazarlayacak Pazar olmalı’ dedi.