İKİZDEREDE TURİZM VE KALKINMA PANELİ

-İKİZDEREDE TURİZM VE KALKINMA PANELİ -TURİZM PANELİNDE KONUŞAN CEMAL AKIN’İKİZDERE İYİ TANITILMIYOR, BURASI DOĞA CENNETİ’ İSMET KÖSOĞLU İKİZDERE-8. Çağrankaya Kar yürüyüşü öncesi ilçede Turizm ve Kalkınma paneli düzenlendi. Panelde konuşmacı olan RİDOS Termal Genel Müdürü ve Turizm Yazarı Cemal Akın ilçenin turizm bakımından yeterli tanıtılmadığından şikâyet etti. Çağrankaya kar yürüyüşü festivali ile birlikte düzenlenen İkizdere..

Tarih : Okunma : 38 Defa Okundu... Yorum Yap

-İKİZDEREDE TURİZM VE KALKINMA PANELİ

-TURİZM PANELİNDE KONUŞAN CEMAL AKIN’İKİZDERE İYİ TANITILMIYOR, BURASI DOĞA CENNETİ’

İSMET KÖSOĞLU

İKİZDERE-8. Çağrankaya Kar yürüyüşü öncesi ilçede Turizm ve Kalkınma paneli düzenlendi. Panelde konuşmacı olan RİDOS Termal Genel Müdürü ve Turizm Yazarı Cemal Akın ilçenin turizm bakımından yeterli tanıtılmadığından şikâyet etti.

Çağrankaya kar yürüyüşü festivali ile birlikte düzenlenen İkizdere Turizm panelini onurlandırdığınız için şahsım ve Ridos Termal Hotel ailesi adına şükranlarımı arz ediyorum. Etkinliğimize hoş geldiniz. Sizleri, sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Katıldığım bütün toplantılarda İkizdere’yi savunacak hiçbir bürokratın bulunmaması ve bulunduğunda konuşmaması İkizdere adına çok üzücüdür. Burada yalnız kalarak kendi çabamız ile İkizdere’yi sürekli gündemde tutma mücadelesi vermekteyiz. Bu konudaki duyarlılığı nedeniyle Hakan Karagöz’e teşekkür ve tebriklerimi sunuyorum. Karadeniz’in en önemli destinasyonuna sahip İkizdere, son zamanlarda yerli ve yabancı turistlerin ağzından düşmüyor. Kuruluşumuzdan bugüne katıldığımız yurt içi ve yurt dışı fuarlarda doğa harikası İkizdere’mizi tanıttık. Yaylalarımızın, krater göller, şelaleler cennet vadilerimizin resimleri basın ve yayın organlarında sosyal medyada dolaşmaktadır. Ridos Termal Hotel İkizdere’nin dünyaya açılan penceresidir. Türkiye’deki fuarlar hariç, Riyad, Cidde, Bakü, Dubai, İran ve ırak son bir yılda katıldığımız fuarlardan bazılarıdır.

İkizdere tanıtılamıyor

İkizdere’de 4 mevsim tatil yapılabilecek bir turizm destinasyonu bulunmaktadır. Sayısız güzelliklere ve özelliklere sahip ilçemiz turizmden şimdiye kadar hak ettiği değeri Ayder gibi Uzun göl gibi alamadı. Her köşesi bir başka güzel olan İkizdere, Türkiye’de eşine az rastlanan özellikleri arasında; Yılın her haftasında en az bir gün yağmur yağması, yılın 6 ayı boyunca karlı dağlarda kış özlemi giderebilir. Kış turizmi, sağlık turizmi, kültür turizmi, doğa turizmi, spor turizmi, kongre turizmi, av turizmi, gençlik turizmi ve 50 yaş üstü turizmi, potansiyeli yüksek

turizm çeşitleri arasında gelmektedir. Bütün bunlar için altyapı çalışmaları ve projeler geliştirilmelidir. Buzul ve krater gölleri, bitki örtüsü flora ve faunası, likipası, nesli tükenmekte olan dağ horozu, sayısız dere yatakları, kuş gözlemciliği, yöresel mimari yanı sıra doğal güzellikleri, vadileri, emsallerine göre büyük ayrıcalıklar arz etmektedir.

Her mevsimde trekking, dağcılık, foto safari, jeep safari gibi doğa turizm sporları faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. İl merkezimiz bütün yatırımları Ayder kaydırması yanlıştır. Buna itiraz edilmelidir. Bizim her yaylamız Ayder kadar önemlidir.

Ovit Yaylası ve çevresi, Bakanlar Kurulu Kararı ile 2008 Yılında Kış Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Kar kalitesinin çok iyi olması, Kış sporları açısından dikkate değer potansiyele sahip olan yaylamızda bugüne kadar kayda değer bir girişim yapılmamıştır. Bununla ilgili yatırım çalışmaları Rize’nin diğer ilçelerine kaydırılmaktadır. Burada lobi faaliyetleri önemli rol oynamaktadır.

İlçemiz keşfedilmeyi mi bekliyor. ?

Bir bütünsel olarak gerektiğinde imza kampanyası ile ilgili makamlara başvurulmasında yarar görüyorum. Türkiye’de ve uluslararası çapta ses getirecek projeler ve tanıtımlar için adımlar atılmalıdır. Ayrıca yaylalarımızın ulaşım sorunlarına kalıcı çözüm bulunmalıdır. İlçemiz halkına önemli bir gelir kaynağı olacak olan

Kendir ekimi destek görmeli

Son zamanlarda gündemden düşmeyen en popüler bitkilerden biri olan kenevirin ilçemizde yetiştirilmesini öneriyorum. Faydalarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

1. Bir dönüm kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.

2. Bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaca eşit kâğıt üretilebilir.

3. Kenevir 4 ayda yetişir, bir ağaç ise 20-50 yıl arasında yetişir.

5. Kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyicidir.

6. Kenevir dünyanın her yerinde yetiştirilebilir.

7. Kenevirin üretimi çok ucuzdur.

8. En önemli ve en pahalı tekstil hammaddesidir.

9-Kanser tedavisinde ve 250 farklı hastalık tedavisinde kullanılmaktadır.

10. Kenevir tohumunun proteini doğadaki tüm bitkilerden daha yüksektir.

11. Plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebilir ve doğaya dönüşmesi oldukça kolaydır.

12. Bir arabanın gövdesi kenevirden yapılırsa, dayanıklılığı çelikten tam 10 kat fazla olur.

13. Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetik ürünler, suyu kirletmez; doğa dostudur.

İlçemizde üretilebilmesi için mutlak ilgili makamlara müracaat edilmelidir.

Arge faaliyetlerin arttırılması önemlidir.

-Vatandaşlarımızın gelir sağlamak için tarımsal ormancılık faaliyetlerinin araştırılması

-Örnek olarak kuşburnu ve likapa üretimini arttırmak için yeni teknolojilere ortam sağlanmalıdır.

-Anzer balı gibi diğer yaylaların aynı kalitede bal üretmesi gerekiyor.

Bugün turizmden tarıma, spordan eğitime ve sağlığa kadar gelişmeye müsait, Karadeniz’de her projede PİLOT uygulamaya aday bir ilçe olmalıyız.

İkizdere’yi anımsatalım, yaşayalım ve yaşatalım.

*İkizdere kaplıcası mineralizasyon zenginliği açısından dünyanın en önemli beş termal sudan biridir.

*İkizdere cennet vadisi ve yaylaları (Ovit-Petran-Anzer-Cağrankaya-Cimil)

*4 mevsimde tatil yapılmasına elverişlidir.

*İkizdere Doğa turizmi (Avrupa’nın en iddialı ve deforme olmamış yaz kış gezilebilecek bir tabiata sahiptir)

*Ormanlarımız balta girmemiş, TÜRKİYENİN EN TEMİZ bol oksijeni barındırıyor.

*Suları her taraftan fışkırıyor, akarsular, şelaleler, dereler, yeryüzü Cenneti burasıdır dedirtiyor.

*Anzer balı dünyanın en değerli şifa kaynağıdır.

*Her yaylamızda Anzer balı kadar değerli ve kaliteli bal üretilmelidir. Aynı çiçek ve aynı arı her yaylada yaşamaktadır.

*Buzul göller, dereler ve şelaleler diyarı olarak anılmalıdır.

*Yöresel Mimari yapısı ile ahşap evler, serenderler her köyde teşvik edilmelidir.

*Kültürel mirası turizme canlık kazandırıyor (tulum, kemençe, horon, festival ve şenlikler,) yoğunlaştıralım.

*Karadeniz mutfağını yöresel yemekleri her yerde bulunması için teşvik edelim

*Flora ve faunası, kuş gözlemciliği (178 hayvan türü, 756 çeşit bitki) bununla ilgili uluslararası bitki ve hayvan bilimcileri ile üniversitemiz daha etkili seminer ve paneller düzenlemelidir. İlçemize daha çok sirkülasyon ve hareketlilik getirecektir.

*İkizdere’nin Rize Erzurum yolu üzerinde bulunması nedeniyle ciddi bir turizm ve ticaret potansiyeli olduğunu Stratejik önemi bulunmaktadır. (Erzurum, Ovit tünelinin bitimi ile İran-Irak doğu ve güneydoğu yakınlığı)

Bazı Örnekler verecek olursam;

“2018’in ilk yarısında ülkemize gelen turistlerin yaptığı harcama kişi başı ortalama 629 dolar dır. Türkiye’ye gelen turist sayısının 2018 yılında 38 milyonu, 2022 yılında ise 55 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. Dolayısı ile Turizmin ülke ekonomisine sağladığı katkı önemlidir.

Türkiye yaşlı turizminde dünyanın en güçlü adaydır.

Şu an Almanya da 55 yaş üstünde 15 milyon insan var, Avrupa kıtası 325 milyon yaşlı insan var, Bunların bir kısmını kazanabilmemiz için bütünsel olarak altyapı çalışmalarını plan ve projeler üretmeliyiz. Herkes için özellikle yaşlılar için Türkiye’nin en temiz havası Rize ve ilçelerinde bulunmaktadır.

Gençlik Turizmi: 140 milyar dolarlık civarında harcama potansiyeli var. Dünya Genç ve Öğrenci Seyahatleri Konferansı (WYSTC) verilerinden derlediğiyim bilgilere göre

Yaşları 16-29 arasında değişen, gençlerin yüzde 70’i eğitim, dil eğitimi, çalışma ve gönüllü kamplara katılım amacıyla tatile çıkıyor. Bundan yaralanmamız için birlikte bir çalışma yapılması zorunluluktur. Bu toplantılarda dile getirilen önemli konu başlıklarını bir tutanakla ilgili makamlarla paylaşabilmeliyiz ’dedi.

İlk yorumu siz yazın