İKİZDEREDE DEVRİLEN ÇAY TIR’I

İSMET KÖSOĞLU/Gazeteci Gözü İle İKİZDEREDE DEVRİLEN ÇAY TIR’I Dün öğlen saatlerinde bir trafik kazası haberi aldım. Tanıyanlar bilir bölgede uzun yıllardır yazı yazan bir gazeteciyim. Kazayı yetkililerden araştırınca 1 ölümlü kaza ama 76 Plakalı TIR çok su kaldıracak bir habere konu oldu. Dünden beri sosyal medya kazayı değil taşınan KURU ÇAYI konuşuyor. TIR’da 21 Ton..

Tarih : Okunma : 391 Defa Okundu... Yorum Yap

İSMET KÖSOĞLU/Gazeteci Gözü İle

İKİZDEREDE DEVRİLEN ÇAY TIR’I

Dün öğlen saatlerinde bir trafik kazası haberi aldım. Tanıyanlar bilir bölgede uzun yıllardır yazı yazan bir gazeteciyim.

Kazayı yetkililerden araştırınca 1 ölümlü kaza ama 76 Plakalı TIR çok su kaldıracak bir habere konu oldu. Dünden beri sosyal medya kazayı değil taşınan KURU ÇAYI konuşuyor. TIR’da 21 Ton 245 kg Çuval halinde Kuru Çay var.

Vefat eden Iğdırlı sürücü kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum, adam ekmek peşinde nakliyecilik yapıyor. İran’dan giriş yapan TIR Ağrı-Gürbulak Sınır kapısından Rize’ye doğru geliyor. İran Çayı YASAL olarak ticari anlaşmalar gereği giriş yapmış. Bilmeyenler için söylüyorum Türkiye’de Çay’ın merkezi Rize olduğu için, yurdun hangi kapısından Çay yasal yolla gelecekse öncelikle Rize Gümrüğünde işleme tabii tutulur. 21 Temmuz 2007 Tarihinde 26589 Sayılı Yasa İle Yürürlüğe Giren, Yurda Getirilecek bütün Çayların Rize Çay İhtisas Gümrüğünden Çıkışları Yapılacaktır. Rize’den başka hiçbir yerde Çay ithal edilemeyecek. Tek yetkili Rize İli Gümrük Müdürlüğüdür.

Birkaç yıl önce benzer bir olayla karşılaşmıştım. Mersin Limanından Çay Yükleyen sayısını unuttum yaklaşık 6 TIR Rize Gümrüğüne gelmişti. Güneydoğulu sürücüler günlerce Rize Zincirliköprü civarında, Güneysu yolu üzerindeki alanda bekletilmişlerdi. İşlemleri uzun sürüyor(sürdürülüyor).

Sürücüler o tarihte bana ulaşıyor, gidip haberlerini yapınca öğrendim Çayların Mersin Limanından Rize Gümrüğüne kontrol işlemleri için getirdiklerini sürücü olduklarını, fakat çayların hangi firmaya ait olduğunu bir türlü söylememişlerdi.

Erzurum’dan Ovit aşağı gelen bu Kuru Çayda İran’dan İthal edilen yasal çay, akşam Rize Ticaret Borsa Başkanı açıkladı, getiren firma Adanalı. Borsa Başkanı Mehmet Erdoğan Adana menşeili HMK Tütün Mamulleri Şirketini açıkladı.

Yurda dışardan Çayın gelmesi öncelikle bölgemiz çay üreticilerine sana bana ekonomik yönden bir darbedir.

İkincisi bu Çayları getiren firma gümrükten çayını aldıktan sonra yerli piyasaya sürüyor. Şu iyi bilinmeli. Rize dışında Kuru Çay Paketleyen merdiven altı tabir edilen Güneydoğu ve Batıda birçok atölye var. Böyle

çaylar bu atölyelerde paketleniyor. İsim vermeyeyim Rize’den bir arkadaşım bu firmanın büyük bir markette raflarda çayını gördü. Paketin üzerinde Doğu Karadeniz’in yüksek kesimlerinden itina ile toplandığı yazılmış. Bu yüksek kesim nerede. Galiba Ovit demek istedi ki bu araçta Ovit Dağından inerken devrildi. Getirilen çayın üzerine İTHAL İRAN çayı olduğu yazılmıyor ve fiyatları da çok ucuz. Hemşerilerim lütfen tanıdıklarınıza dostlarınıza tavsiyede bulunun, büyük mağazaların süslü raflarında albenili görülen bilmedikleri çaylara ilgi göstermesinler. Bu bölgede Çayın tek ve en önemli sahibi adresi ÇAYKUR’dur. ÇAYKUR Devlettir ve kalitesinden şaşmamak lazım.

Merdiven altı paketlenen çayların içinde hakiki çay%30 değildir, gerisi çöp çaydır posadır. Adanalı firmanın çay imalatıyla ne ilgisi olur. Hükumet daha fazla beklemeden ithal edilen çaylar paketlenince üzerlerinde neresinin çayı olduğunu yazdırmaları lazım.

Burada Rize Çayı ismi kullanılıyor. Rize ismi üzerinden haksız para kazanılıyor. Paket rafta olsun ama üzerinde İRAN vs. geldiği ülke yazılı olsa o çayları kimse almaz. Yaptığım haber ÇAY’ı yeniden gündeme getirdi. Bu sayede bir nebze çeki düzen verilir inşallah

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş