-GÜRGEN KÖYLÜSÜ KEŞİF BEKLERKEN FİRMA BORULARI GÖMDÜ -HES ÇALIŞMASININ DURDURULMASINI İSTEYEN KÖYLÜLERİN SESİNİ DUYAN OLMADI İSMET KÖSOĞLU RİZE-Rize Güneysu İlçesi Gürgen köyünde yol yapıyoruz diye başlayan HES çalışmasına keşif bekleyen köylüler, keşif yapılmadan HES borularının yerine konduğunu söylüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hemşerisi Gürgen köylüleri ‘biz adalet beklerken şirket hukuksuz çalışmalarının sonuna geldi, keşif bekliyorduk şirket çalışmasını..
-GÜRGEN KÖYLÜSÜ KEŞİF BEKLERKEN FİRMA BORULARI GÖMDÜ
-HES ÇALIŞMASININ DURDURULMASINI İSTEYEN KÖYLÜLERİN SESİNİ DUYAN OLMADI
İSMET KÖSOĞLU
RİZE-Rize Güneysu İlçesi Gürgen köyünde yol yapıyoruz diye başlayan HES çalışmasına keşif bekleyen köylüler, keşif yapılmadan HES borularının yerine konduğunu söylüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hemşerisi Gürgen köylüleri ‘biz adalet beklerken şirket hukuksuz çalışmalarının sonuna geldi, keşif bekliyorduk şirket çalışmasını bitirdi’ diyerek tepki gösterdiler.
CİMER’e şikâyet çalışmayı durduramadı
Köylüler olayı yargıya taşımış yargı kararını vermeden köylüler, derelerini kurutan HES projesini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikâyet etmişti. CİMER’den gelen cevapta, şirkete ceza kesildi izinsiz yürütülen proje için durdurma kararı verildi. Karara rağmen şirket, çalışmalarını sürdürdü.
Pandemi keşfi erteletti
Köylüler tekrar yargıya başvurdu, Rize idare mahkemesi Pandemi öncesi bölgede bilirkişilerin keşif yapmasına karar verdi. Mahkemenin keşif kararı pandemi nedeniyle ertelendi. Köylüler mahkemenin verdiği keşif kararını beklerken şirket çalışmalarına aralıksız devam etti vadiden akan suyu HES santraline giden borulara alarak dereyi tamamen kuruttu. Şirketin yasal olarak bırakması gereken can suyunu ise bırakmadığı iddia edildi.
Handüzü Yaylası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği sözcüsü Ceyhun Kalender “Alicik HES’te su borulara konuldu, can suyu yok, vatandaş Adalet bekliyor. Sermayenin siyaseti, adaleti ve tüm resmi kurumları bu denli arkasına alarak hukuksuzca bitirme aşamasına getirdiği HES için biz hâlâ keşif bekliyoruz. Geciken adaletin adalet olmadığını biliriz. Her şeye rağmen tek dayanağımız hukukun tecelli etmesi. Bundan şüphemiz yok. Birçok iş makinesiyle, kamyonla küçücük bir dereye HES yapıyorum diye girersen ortaya talan ve yıkım çıkar. Bu da en büyük hukuksuzluktur ve yasalara göre suçtur. Yol yapıyoruz deyip HES yaptıkları ortaya çıkınca, Rize İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması için dava açılmıştı. Ancak koronavirüs salgınının başlamasıyla bütün mahkemeler ve keşifler ertelendi. Şirket bu durumu fırsata dönüştürdü. Alicik 1 Regülatörü bitirme aşamasına geldi. Ancak hukuk bitti, demeden hiçbir şey bitmiyor.
Mahkeme süreci devam ediyor. Mahkemenin en kısa sürede bilirkişi heyeti belirleyip gerekli raporlar tutulduktan sonra adaletin tecelli edeceğine inancımız tamdır”dedi.
Davacı köylülerin vekili, avukat Remzi Kazmaz da sosyal medyada konu hakkında şunları yazdı,
“Rize İdare Mahkemesi tarafından daha önce verilmiş olan iptal davasında yapılan keşif ve alınan bilirkişi raporunda HES Projesi’nin çevreye vereceği zararlar ve tahribatlar açık ve net bir şekilde ortaya konulmuştur. Bütüncül havza planlaması yapılması gerektiği halde bu ilkeye uyulmadan proje dosyası hazırlandığı tespit edilmiştir.
Özellikle can suyu miktarının hesaplanması konusunda net ve açık bilgilerin eksik olduğu tespit edilmiştir. Projenin gerçekleştirileceği alan ormanlık alan olup çok miktarda ağaç kesilmesi, santralin işletilmesi esnasında çevrede olumsuzluklar gerçekleşeceği kesinlik kazanmıştır. Projenin gerçekleştirileceği bölge yerleşim yerlerine çok yakın olup özellikle bu bölgede yaşayan insanlar içme ve sulama suyunu aynı dereden karşıladıklarından su kaynaklarının yok edilmesi ve kirlenmesi tehlikesi bulunmaktadır. Ayrıca yazın yağışların olmadığı sürede dere suyu kuruyacak olduğundan halkın içme suyu sıkıntısı ortaya çıkacak’dedi.