GELİN, KORONAVİRÜS( KOVİD-19) SALGININI DAHA İYİ TANIYALIM

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected] GELİN, KORONAVİRÜS( KOVİD-19) SALGININI DAHA İYİ TANIYALIM Dünya genelinde aylardır büyük buhranlar yaşatan, salgında sınır tanımayan koronavirüs pandemisini gelin biraz daha yakından tanıyalım. Aylardır hepimiz, Dünyanın zorlu bir dönemde geçtiğine aylardır şahit oluyoruz. İnsanlık, kurbanları arasında ırk, din veya cinsiyet ayrımı yapmayan görünmez bir düşmanla savaşıyor. Yeni Koronavirüs tüm ülkeleri ve..

Tarih : Okunma : 35 Defa Okundu... Yorum Yap

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected]

GELİN, KORONAVİRÜS( KOVİD-19) SALGININI DAHA İYİ TANIYALIM

Dünya genelinde aylardır büyük buhranlar yaşatan, salgında sınır tanımayan koronavirüs pandemisini

gelin biraz daha yakından tanıyalım. Aylardır hepimiz, Dünyanın zorlu bir dönemde geçtiğine aylardır şahit oluyoruz. İnsanlık, kurbanları arasında ırk, din veya cinsiyet ayrımı yapmayan görünmez bir düşmanla savaşıyor. Yeni Koronavirüs tüm ülkeleri ve toplumları etkilemeye devam ediyor. Bu krizi yönetmekte nispeten, ülkemiz gibi daha başarılı olan milletler bile ciddi kayıplar yaşadı, hastalığın, yaşam tarzlarına nasıl meydan okuduğuna şahit oldu.

Koronavirüsler insanlarda veya hayvanlarda hastalığa neden olabilen büyük bir virüs ailesi olarak tanımlanmaktadır.

Kovid-19 ise, yeni keşfedilen koronavirüsün yol açtığı bulaşıcı hastalıktır. Yeni tip koronavirüs, koronavirüs (taç virüs) ailesinden pozitif polazariteli tek zincirli bir RNA virüsüdür. Virüs, SARS (Sever Acute Respirotary Syndrome-Şiddetli Akut Solunum Sendromu) hastalığına yol açan SARS-CoV isimli virüsle büyük ölçüde benzeşmektedir.

Yeni tip koronavirüs ilk olarak, 2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentindeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında tespit edilmiştir. Virüsle enfekte olan kişilerde en çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir.

Dünyada genelinde elde edilen bulgulara göre, Kovid-19 yaşlılar ve diyabet, kanser, kronik akciğer hastalıkları ve kardiyovasküler hastalıklar gibi medikal problemleri olan kişilerde daha ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Kovid-19 büyük ölçüde tükürük parçaları ve öksüren yahut hapşıran enfekte kişilerden saçılan parçacıklar yoluyla bulaşmaktadır. Hâlihazırda Kovid-19 için onaylanmış bir aşı veya tedavi mevcut değildir.

Virüsün ilk kez Çin’de yaygın olarak bulunan canlı hayvan pazarlarındaki bir hayvandan insana bulaşmış olduğu düşünülmektedir. Çin ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri ilk başta virüsün insandan insana bulaşmadığı yönünde açıklama yapmış olsa da, kısa süre içerisinde virüsün insandan insana bulaştığı anlaşılmıştır. Kaynak: (T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı)

İlk yorumu siz yazın