ERZURUM VALİLİĞİNİN DİKKATİNE

ERZURUM VALİLİĞİNİN DİKKATİNE -İSPİR İLÇESİNDE TARİHİ MESCİD HARABE DURUMDA, SAHİP ÇIKILMALI İSMET KÖSOĞLU İSPİR-Erzurum’un İspir İlçe merkezinde bulunan tarihi Melik Halil Gazi Mescidi ilgisizlikten harabe durumda. Bugüne kadar sahip çıkılmayan tarihi Mescide Kültür Bakanlığı ve Erzurum Valiliğinin sahip çıkarak onarıma alması isteniyor. Tarihi esere tamamen yok olmadan sahip çıkılmasını isteyen İspirli duyarlı vatandaşlar Melik Halil..

Tarih : Okunma : 155 Defa Okundu... Yorum Yap

ERZURUM VALİLİĞİNİN DİKKATİNE

-İSPİR İLÇESİNDE TARİHİ MESCİD HARABE DURUMDA, SAHİP ÇIKILMALI

İSMET KÖSOĞLU

İSPİR-Erzurum’un İspir İlçe merkezinde bulunan tarihi Melik Halil Gazi Mescidi ilgisizlikten harabe durumda. Bugüne kadar sahip çıkılmayan tarihi Mescide Kültür Bakanlığı ve Erzurum Valiliğinin sahip çıkarak onarıma alması isteniyor.

Tarihi esere tamamen yok olmadan sahip çıkılmasını isteyen İspirli duyarlı vatandaşlar Melik Halil Gazi Mescidi hakkında şunları söyledi’ Terkedilmiş olduğu için bakımsızlıktan harabeye dönmüş. Bitişiğine konut yapmışlar. Çevrede bulunanlar tarafından depo olarak kullanılıyor. Oysa Mescidimizin Mihrabı halen yerinde duruyor. Burada ibadet edildiği kesin. Tarihi Mescidin mezbelelikten kurtarılması gerekir. Ortada çok üzücü bir durum var. Yapılış tarihi konusunda kesin bilgimiz yok. Kapı üzerinde bulunan kitabenin tamamen aşınması ve okunamaz durumda olması dolayısıyla hangi tarihte yapıldığı tespit edilemiyor.

İspir Kültür Turizm ve Kalkındırma Derneği tarafından 1981 yılında yayınlanan “Şu Bizim İspir” adlı kitapta Hacı Hulusi Efeoğlu adlı bir şahsın elinde bulunan bir fermandan hareketle yapının H.814, M.1411 tarihinde yapıldığı bilgisi var. Bugün terk edilmiş ve mahalle halkı tarafından depo olarak kullanılan Mescit dıştan dışa 6.30 x 6.30 m. boyutlarında kare bir alan. Kare şeklindeki binanın içinde türbe yok ama mihrabı duruyor. Minaresi yok. Bu yapı, XV. yüzyıla ait bir zaviyenin bir parçası olabilir. Yapı çok harap durumdadır.1970 yılında meydana gelen sel baskınında yarıya kadar gömülerek üstteki tuğla kubbeyle birlikte büyük zarar görmüş. Son dönemlerde çevresi tamamen kapanmış olan mescidin düzgün kesme taştan, basık yay kemerli kapısı dışında moloz taştan inşa edilmiş. 90 cm. kalınlıktaki duvarların yüksekliği 4 m. olup malzeme olarak da moloz taş aralarında horasan harcı kullanılmıştır. Kıble yönünü belirleyen mihrap sade, basit bir uygulamadır. Burasının Kültür Bakanlığı ve Erzurum Valiliği tarafından sahip çıkılarak kültür hayatına kavuşturulmasını istiyoruz ’dediler.

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş