Engin dursun KBB hastalıklarını anlattı

Engin dursun KBB hastalıklarını anlattıRecep Tayyıp Erdoğan Üniversitesi Rize Araştırma Hastanesi KBB Ana dili başkanı Prof. Dr. Engin Dursun, Kulak burun Boğaz bölgesinde olan hastalıkları Tv53.nette canlı yayınlanan programa katılarak açıkladıRecep Tayyıp Erdoğan Üniversitesi Rize Araştırma Hastanesi KBB Ana dili başkanı Prof. Dr. Engin Dursun açıklamasında, “Bu bölgede geniz akıntısı, burun akıntısı beraberinde baş ağrısı..

Tarih : Okunma : 324 Defa Okundu... Yorum Yap

Engin dursun KBB hastalıklarını anlattı
Recep Tayyıp Erdoğan Üniversitesi Rize Araştırma Hastanesi KBB Ana dili başkanı Prof. Dr. Engin Dursun, Kulak burun Boğaz bölgesinde olan hastalıkları Tv53.nette canlı yayınlanan programa katılarak açıkladı
Recep Tayyıp Erdoğan Üniversitesi Rize Araştırma Hastanesi KBB Ana dili başkanı Prof. Dr. Engin Dursun açıklamasında, “Bu bölgede geniz akıntısı, burun akıntısı beraberinde baş ağrısı nedeniyle polikliniğe gelen hastaların büyük bir kısmında olabiliyor. Dönemsel olarak bu artabiliyor. Hastaların büyük bir çoğunluğu hocam benim başım ağırıyor, geniz akıntım çok, benim sinuzütüm var, buna nasıl çare bulacağız diyorlar. Gerçekten bu hastanın sinüzütü var mı? Hastaya sinüzit tedavisi ilaçları vermeli miyiz? Bu bölgede hastaların çok dikkatle değerlendirilmesi lazım. Her baş ağrısının, her geniz akıntısının antibiyotik tedavisi gerektirecek sinüzit olmadığını hastalara zaman zaman anlatmak zorunda kalıyoruz. Bu bölgede alerjik hastalıklar çoktur. Dolayısıyla bu anlattığımız sıkıntıların burun ve geniz akıntısının altında alerjik hastalıklar yatıyor. Dolayısıyla hastalarda antibiyotik tedaviden çok, alerjiye bağlı sıkıntılar için tedaviye hastayı yönlendirebilsek o zaman hastalarımızın büyük bir çoğunluğunu antibiyotik kullanılmadan tedavi etme şansımız oluyor. Geniz akıntısının mide şikâyeti yapması eğer çok yoğun bir geniz akıntısı sıkıntısı varsa özellikle hastalar mide şikâyetinden çok akciğerlerine ait şikâyetlerin çok arttığını zaman zaman bize söylüyorlar. Hastaların mide şikâyetlerinin arttığı hastalık mide içerisindeki sıvının yukarıya doğru yemek borusu veya gırtlak borusu ile çıktığı, burun akıntısıyla bu birleşirse ciddi bir problem oluşturabilir. Bunların tanısını da ayrı ayrı yapmak gerekiyor. Baş ağrısı sinüzite eşlik edebiliyor. Her baş ağrısı sinüzit gibi değerlendirilip hastalar bize gelebiliyor. Baş ağrısının bu bölgede en sık görüleni strese yönelik baş ağrısıdır. Bu bölgelerde iyi veya kötü hastalıklarda benzer şikâyetlerle bize polikliniğe gelebiliyor. O yüzden bizim doktor olarak tecrübemizle beraber şunu ayırt etmemiz lazım. Kötü bir hastalığın belirtisi olabilir mi? Kafamızda bu sorular oluşarak hastaya bakıyoruz ve tedavisini yapıyoruz” dedi.
KBB Uzmanı Prof. Dr. Engin Dursun, “Bu bölgedeki tiroit hastalıklarını KBB grubu olarak biz takıp etmiyoruz. Bu hastalıkların tedavisinde zaman zaman biz dâhil oluyoruz. Biz burada daha çok yardımcı hekimlik görevi yapıyoruz. Genel cerrahi ve endo cerrahi kliniği ile yakın ilişkilerimiz var. Hastaları değerlendirirken bölgesel özellikleri dikkate alındığında bu bölgede hastaları ultrasonografi ile değerlendiriyoruz. Ultrasonografi değerlendirildikten sonra eğer gerçekten tiroitte bir problem olduğunu düşünüyorsak, meydana gelmiş değişikliklere bağlı olarak hastaları endro kliniği ve cerrahi bölümüyle değerlendiriyoruz. Gerekli bazı hastalar nükleer tıpımız var. Onlarla beraber değerlendiriyoruz. Ona göre tedavisini yapıyoruz. Kötü olduğunu düşündüğümüz hastalıklarda hastanın yaşı, tiriotun büyüklüğünü bakıp tiriotun tamamını alarak hastaya tedaviler veriyoruz. İyi olduğunu düşündüğümüz hastalıklara da zaman zaman ilaç tedavisiyle takip ediyoruz. Kesin kötü diyemeyip şüphelendiğimiz hastalarda tiroidinden bir parça alarak inceletip tedavisini tamamlıyoruz” dedi.

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş