DENİZİ KARA, KARAYI PARA YAPAN BAŞKAN ORHON DUALARLA ANILDI

DENİZİ KARA, KARAYI PARA YAPAN BAŞKAN ORHON DUALARLA ANILDI 1963-1972 ve 1980-1983 yılları arasında, Rize’de Belediye Başkanlığı yapan merhum Ekrem ORHON vefatının 37. ölüm yıl dönümde her yıl olduğu gibi, bu yılda Rize Kalesinde bulunan kabri başında düzenlenen resmi törenle anıldı. Haber ve Fotoğraflar: BAYRAM ALİ KAVALCI “Bugün Rize Senden, Rize için elinden geleni yapmanı..

Tarih : Okunma : 100 Defa Okundu... Yorum Yap

DENİZİ KARA, KARAYI PARA YAPAN BAŞKAN ORHON DUALARLA ANILDI

1963-1972 ve 1980-1983 yılları arasında, Rize’de Belediye Başkanlığı yapan merhum Ekrem ORHON vefatının 37. ölüm yıl dönümde her yıl olduğu gibi, bu yılda Rize Kalesinde bulunan kabri başında düzenlenen resmi törenle anıldı.

Haber ve Fotoğraflar: BAYRAM ALİ KAVALCI

“Bugün Rize Senden, Rize için elinden geleni yapmanı ister” sözü ile Rize’nin gelişimi için denizi doldurarak yeni bir Rize meydana getiren ve Rize’nin geçmiş tarihinde önemli izleri olan, Rize eski Belediye Başkanı Ekrem ORHON’un, Rize Kalesi’ndeki kabri başında düzenlenen 37. yıl dönümü anma merasimine, Rize Belediye Başkanı Rahmi METİN ve eşi Fatma METİN, Rize Vali Yardımcısı Gülhani Ozan SARI, Rize İl Müftüsü Naci ÇAKMAKÇI, Rize Belediye Başkan Yardımcıları Muhittin Aydın BİLSEL, Kemal GENÇ, Mehmet YOLDAŞ, Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail HOCAOĞLU, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan OKUMUŞOĞLU, çeşitli kamu kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri, merhum Belediye Başkanı Orhon’un hayatta olan arkadaşları ve vatandaşlar katıldılar.

Yaşadığı, İstanbul’dan her yıl babasının anmasına gelen, bu yıl yaşanan pandemi salgını nedeniyle merhum babası, Rize Belediye Başkanı Ekrem ORHON’un anma törenine katılamamanın üzüntüsünü yaşayan kızı emekli eğitimci Çayhan Orhon Dervişoğlu’nun mesajının okunmasıyla başlayan anma töreninde konuşan, Rize Belediye Başkanı Rahmi METİN, “Yurt içinde ve yurt dışında almış olduğu başarılı eğitimle, Yüksek İnşaat Mühendisi olarak Belediye Başkanı seçildiği memleketi Rize’nin büyümesi ve Türkiye’nin dört bir yanına açılması için o asırda ortaya koymuş olduğu ufuk takdirin üstündedir. Yorulmak bilmeyen, Rize’nin ulaşımda gelişmesi noktasındaki bitmek bilmeyen yeni fikirleri ve projelerini sahada takip ederken, Rize- Erzurum Ovit yolu için uğraş verirken 78 yaşına kalp krizi geçirip hakkın rahmetine kavuştu. Merhum Ekrem Orhon başkanımız eserleri ve fikirleriyle, Rize’mizin tarihine önemli izler ve eserle bırakmanın ve bugün bu eserlerinden tüm Rize olarak faydalanmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz.” dedi. Çocukluk yıllarında Ekrem Orhon’u görme ve tanıma fırsatı bulduğunu belirten Başkan Metin, bulunduğu yıllardan, çok ilerisi için fikirler üreten böylesine önemli bir şahsiyetin başkanlığını yaptığı, Rize Belediyesi’nde başkanlık yapmaktan onur duyduğunu dile getirdi. Törende konuşan, yeni Rize Vali Yardımcısı Gülhani Ozan SARI, “Henüz göreve başlayalı bir hafta olmadı. Fakat bu güzel şehri geçmişte önemli eserler kazandırmış olan hizmet insanını rahmetli Başkan Ekrem Orhon’un anma töreninde bu önemli hatıraları ve hizmetlerini duymak bizlerin Rize’ye hizmet vermede şevkimizi ve ufkumuzu şimdi den önemli derecede etkilemiştir. ”dedi.

Yöneticilerin konuşmalarının ardından, tanınmış Kurra Hafız Mustafa Yılmaz’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ve sonrasında, Rize İl Müftüsü Naci ÇAKMAKÇI’nın duasının ardından anma töreni son buldu. Anma programı töreninin sunumu Ahmet ÇINAR tarafından yapıldı.

Ekrem ORHON Kimdir?

Rize’de iki ayrı dönemde belediye başkanı olarak hizmet vermiş olan “Baba Reis” lakaplı Ekrem Orhon, öncelikle Rize sahiline dolgu yaptırarak, şehir merkezine kazandırdığı araziyle akla gelir. Bundan dolayı “Denizi Kara, Karayı Para yapan başkan” diye anılır.

Ekrem Orhon 1911 yılında Rize ilinin Derepazarı-Bürücek Köyü’nde dünyaya geldi. Babası, Rize tüccarlarından (eşrafından) merhum

Gafur Efendi’dir. Ekrem Bey’in dört erkek ve yedi kız kardeşi vardı.

Rize’de başladığı tahsil hayatına ortaokul 1. sınıftan sonra İstanbul’da devam etti. Robert Kolejini bitirdikten sonra tahsil hayatına yurt dışında devam etmiş olan Ekrem Orhon, Amerika’da Illinois Üniversitesi’nden 1936 yılında İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun olmuş ve aynı yıl Türkiye’ye dönmüştür.

1938-1943 yılları arasında bir inşaat firmasında şantiye şefliği; 1943-1948 yılları arasında da müteahhitlik yapan Ekrem Orhon, 1948’de Trabzon Yollar 10. Bölge Müdürlüğü Bakım Şefliği, 1949’da Kayseri Yollar 6. Bölge Müdürlüğü, 1950-1951 yıllarında Trabzon Yollar 10. Bölge Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. 1951-1956 yılları arasında da serbest müteahhitlik yapmıştır. 1956-1958 yıllarında Karayolları Genel Müdürlüğünde Etüt ve Proje Dairesi Başkanlığında Güzergâh Mühendisi olarak görev yaptı. 1958-1963 yılları arasında bir inşaat firmasında müşavir mühendislik olarak görev yaptı.

1963 yılında Rize Belediye Başkanlığına seçilen Ekrem Orhon, Belediye başkanı olarak göreve başladıktan sonra ilk işi şehri genişletmek amacıyla dolgu çalışmalarını başlatmak olmuştur. Yapılan bu dolgu çalışmaları neticesinde Rize’ye 975 dekar araziyi kazandırmış, Rize şehir merkezi o zamankinin iki katı alana kavuşmuştur.

1973 yılındaki Cumhuriyet Senatosu seçimlerine aday olabilmek için görevinden istifa ederek ayrılmıştır.

12 Eylül 1980 ihtilâlinden sonra Rize Belediye Başkanlığına getirilmiş, vefat ettiği yıl olan 1983 yılına kadar bu görevde kalmıştır.

1983 yılında Kara Yolları Genel Müdürü Turan Eren ile inceleme gezisine çıkan Ekrem Orhon gezi sırasında Kars’ın Göle ilçesinde ani bir rahatsızlık geçirmiştir. Kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamamış ve 8 Ağustos 1983 tarihinde, 74 yaşında vefat etmiştir. Rize’de düzenlenen cenaze töreninin ardından Rize Kalesi’nde toprağa verilmiştir.

İlk yorumu siz yazın