CUMHURİYETLE YAŞIT TİCARET GİRİŞİMİ RİZE İYİDERE KERESTE FABRİKASI

CUMHURİYETLE YAŞIT TİCARET GİRİŞİMİRİZE İYİDERE KERESTE FABRİKASIRize İyidere’de bir dönem faaliyet gösteren İyidere Kereste fabrikasıyla ilgili fotolarla belgelerle zaman zaman karşılaşmam bende büyük bir merak uyandırmıştı. Ne kadar arasam da bu konuda sağlıklı bir bilgiye ulaşamamıştım. Bir gün Kırkambar sahafın sahibi Bayram Koç Abi bana bir dosya uzattı. Üzerinde Eyidere yazan dosyayı heyecanla açtım. Dosya..

Tarih : Okunma : 77 Defa Okundu... Yorum Yap

CUMHURİYETLE YAŞIT TİCARET GİRİŞİMİ
RİZE İYİDERE KERESTE FABRİKASI
Rize İyidere’de bir dönem faaliyet gösteren İyidere Kereste fabrikasıyla ilgili fotolarla belgelerle zaman zaman karşılaşmam bende büyük bir merak uyandırmıştı. Ne kadar arasam da bu konuda sağlıklı bir bilgiye ulaşamamıştım. Bir gün Kırkambar sahafın sahibi Bayram Koç Abi bana bir dosya uzattı. Üzerinde Eyidere yazan dosyayı heyecanla açtım. Dosya İyidere Kereste fabrikasını içeriyordu.

TOMRUK SIKINTISI
Sadıkzade Ruşen’e ait olan Kereste Fabrikası Cumhuriyetle yaşıt. 1923 yılından faaliyete geçene fabrika 1932 yılına kadar üretim yapmış, bölgede önemli bir konuma sahip olmuştur. Tomruk teminin bakanlığın iznine tabi olması ve gerekli iznin verilmemesinden dolayı fabrika on iki yıl kapalı kalmış. Sadıkzade Ruşen vefat edince varisi Akif Sadıkoğlu dönemin Tarım Bakanı aynı zamanda çay tarımının Rize’de yaygınlaşmasında katkıları olan Şevket Raşit Hatipoğlu’ndan tomruk temininde yardım istemiş, gerekli yardım sağlanamayınca fabrikayı Orman İşletmeleri’nin satın almasını teklifinde bulunmuştur.

EYİDERE KERESTE FABRİKASI ŞİŞLİ’YE TAŞINDI
28 Şubat 1944 tarihinde bakanlığa yazılan yazıda fabrikanın satış bedeli 400 bin lira olarak belirlenmiştir. Ayrıca fabrikanın satın alınarak Tatavla’da (İstanbul Şişli) bulunan kereste fabrikasına eklenerek ülke sanayisine büyük katkıları olacağı belirtilmiştir. Rize şehir merkezine 20 km uzaklıkta deniz kenarında yer alan fabrika yapılan incelemeler ve gönderilen müfettişin raporun doğrultusunda Reisi Cumhur İsmet İnönü’nün imzasıyla onaylanan kararla 300 liraya satın alınarak Şişli’deki fabrikaya ilave yapılmıştır.

Fatih Sultan KAR / İST.

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş