ÇAYKUR BASIN BÜLTENİ

BASIN BÜLTENİ 3. Sürgün alım kotamızı sezon başında 300 KG olarak açıklamıştık. Fakat üzülerek müşahede ediyoruz ki bu açıklamamız “kota düşürüldü” şeklinde yanlış anlaşılmış veyahut ta yanlış bir şekilde propaganda konusu yapılmıştır. ÇAYKUR olarak çay rekoltesinin fazla olduğu birinci ve ikinci sürgünler ile rekoltenin daha düşük olduğu 3. Sürgün kotaları ayrı ayrı hesaplanmaktadır. 2000, 2001..

Tarih : Okunma : 10 Defa Okundu... Yorum Yap

BASIN BÜLTENİ

3. Sürgün alım kotamızı sezon başında 300 KG olarak açıklamıştık. Fakat üzülerek müşahede ediyoruz ki bu açıklamamız “kota düşürüldü” şeklinde yanlış anlaşılmış veyahut ta yanlış bir şekilde propaganda konusu yapılmıştır.

ÇAYKUR olarak çay rekoltesinin fazla olduğu birinci ve ikinci sürgünler ile rekoltenin daha düşük olduğu 3. Sürgün kotaları ayrı ayrı hesaplanmaktadır. 2000, 2001 ve 2002 yıllarında kota 250 kilogram olarak belirlenmişken 2003 yılından itibaren yaklaşık olarak 10 yıldır 3. Sürgün kotası 300 kilogram olarak uygulanmaktadır.

Bu sene olağan dışı hava şartlarının yaşanmasından dolayı çayın kademeli olarak hasat olgunluğuna ulaşmaması nedeni ile izdiham yaşanmaması, üreticilerimizin mağdur olamaması ve bazı özel sektör firmalarının fırsatçılık yapmalarına fırsat vermemek için 1. Sürgünde 350 Kilogram olan normal kotamızı çay tarihinin en yüksek seviyesi olan 450 Kilograma çıkartmıştık.

2011 yılında da benzer bir durum yaşanmış ve üreticimizin mağdur olmaması için 1. Sürgün kotası 425 Kilograma çıkartılmıştı.

Bunlar hava şartlarının getirdiği istisnai uygulamalar olup, genel bir uygulama olarak düşünmek doğru değildir.

3. sürgünde 300 Kilogram kotamızla bu güne kadar yaş çay mubayaası yaptık. Ancak son zamanlarda bazı özel sektör firmalarının fiyatları 110 Kuruş seviyelerine çektikleri, bazılarının ise paranın yanı sıra artık vaz geçilen yaş çay karşılığında kuru çay veya gıda maddesi gibi benzer ödemeler yapmaya başladıklarını üzülerek gördük.

ÇAYKUR olarak yıllarda çay sektörünün düzeltilmesi hususunda çaba sarf ediyoruz, bu anlamda özel sektör firmalarının da destekleri ile oldukça iyi noktalara gelmiştik. Ancak son günlerde yaşanan

olumsuzluklar neticesinde ve üreticilerimizden gelen yoğun talepler üzerine durum değerlendirmesi yaparak üreticilerimizin mağdur olmamaları, bazı özel sektör firmalarının fırsattan istifade etmelerinin önüne geçmek için 300 Kilogram olan 3. Sürgün kotası revize edilerek 350 Kilograma çıkartılmıştır.

Uygulamanın ÇAYKUR’a, üreticilerimize ve çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş