BEYAZ ÇAY NEDİR? NE DEĞİLDİR?

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected] BEYAZ ÇAY NEDİR? NE DEĞİLDİR? Beyaz çay, siyah ve yeşil çayla aynı bitkinin (Camellia Sinensis) yapraklarından üretiliyor. Siyah çayla yeşil çay, toplanan çay yapraklarının işlenme tekniği, beyaz çay ise hem seçilen yapraklar hem de bu yaprakların işlenme şekli bakımından diğerlerinden ayrılıyor. Beyaz çay için çay bitkisinin henüz tam olarak olgunlaşmamış, açılmamış..

Tarih : Okunma : 43 Defa Okundu... Yorum Yap

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected]

BEYAZ ÇAY NEDİR? NE DEĞİLDİR?

Beyaz çay, siyah ve yeşil çayla aynı bitkinin (Camellia Sinensis) yapraklarından üretiliyor. Siyah çayla yeşil çay, toplanan çay yapraklarının işlenme tekniği, beyaz çay ise hem seçilen yapraklar hem de bu yaprakların işlenme şekli bakımından diğerlerinden ayrılıyor.

Beyaz çay için çay bitkisinin henüz tam olarak olgunlaşmamış, açılmamış yaprakları toplanıyor. Bu yapraklar beyaz tüylerle kaplı oluyor. Beyaz çayın adı da bu tüylerden geliyor.

Beyaz çay, bizim ülkemizde ÇAYKUR tarafından 10 yılı aşkındır, beyaz iksir olarak özel cam şişede ve ahşap kutu içerisinde kırmızı mühürlü ve 20 gr. şeklinde üretilip satılmaktadır. Sağlıklı yaşamak ve insan sağlığını tehdit eden bir kısım kötü hastalıklara yakalanmamak için tüketilen çay türlerinin maddi olarak en pahalı ürünlerinden olan beyaz çayı, bölgemizde yaş çay üretimi yapan bir kısım özel çay fabrikalarında da üretimi yapılmaktadır.

Beyaz çayın sağlığımıza faydaları nelerdir? Beyaz çayın yeşil ve siyah çaya göre antioksidan özelliği daha fazladır. Güçlü antioksidan özelliğiyle serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklardan koruyucu etki gösterir. İçerdiği kateşinler, damarların genişlemesini sağlayarak kan basıncısı düşürür ve kalp sağlığını korumada yardımcı olur.

Kafein içerdiğinden dolayı yağ yakımının hızlanması ve kilo vermede yardımcı olduğu bilinir.

Antioksidan içeriğinden dolayı serbest radikallerin oluşumunu engeller ve cilt yıpranmalarını önlemede destek verir.

Hücre yenileyici özelliğine sahip içeriğinden dolayı hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur.

Bağışıklık sisteminin korunmasında rol oynar.

Peki, beyaz çayın hiç yan etkileri yok mu? Onu da yazlım! Tansiyon ve kolesterolün düşürülmesine destek verir ve diş sağlığı için oldukça etkilidir. Beyaz çay, yeşil çay ve siyah çaya oranla daha az kafein içerir ancak “kafeinsiz” değildir. 250 ml beyaz çay 30 – 55 mg arası kafein içerir. Bu nedenle gebelik ve emzirme döneminde içilmesi önerilmez. Fazla tüketimi çarpıntı, yüksek tansiyon, mide bulantısı, kusma ve uykusuzluğa neden olabilir. Kafeinin depresyon belirtilerini şiddetlendirdiği ve kaygıyı arttırdığı bilinmektedir.

Peki, beyaz çayın Dünya serüveni nedir? Birde onu öğrenelim!

Özel ve değerli bir çay çeşidi olan beyaz çayın oldukça ilginç ve gizemli bir tarihi vardır. Geçmişte vergi olarak halktan toplanan ve Çin imparatorlarının vazgeçilmezi olan beyaz çay, bir dönem değer olarak altın ile bir tutulmuştur.

Çin’in Song Hanedanı imparatoru Hui Zhong, zarafetin simgesi olarak tanımlamıştır beyaz çayı. 1101-1125 yıllarında Çin Hükümdarı olan Hui Zhong, en iyi çay çeşidinin beyaz çay olduğunu belirtmiştir ve Song Hanedanı döneminde birçok beyaz çay çeşidinin gelişimi teşvik edilmiştir. Modern Çağ’ın beyaz çayı işe 1796 yılında Qing Hanedanı döneminde ortaya çıkmıştır.

Beyaz çay çeşitlerinin başlıca bulunduğu yerler Çin’in güneyindeki Fujan’ın dağlık bölgeleridir. Yaprakları açık havada yavaş ve hafifçe buğulanmıştır ve oldukça dikkatli bir şekilde muhafaza edilmelidir. Sadece tomurcuk “gümüş iğne” ve en üstteki iki yaparak toplanır. Beyaz çayda tanen ve kafein miktarı çok düşüktür. Kaynak: Yeni bilgiler

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş