ADINA SLOGANLAR ATILAN FUTBOL TOPUNDAN ISLIK SESİ ADAM

şenol birol anısına FK Fatih Sultan KAR ŞENOL BİROL ANISINA. —Vefatının Birinci yıldönümü Anısına—- ADINA SLOGANLAR ATILAN FUTBOL TOPUNDAN ISLIK SESİ ADAM Futbolun zirvesine çıkan, sinemada başrol oynayan, adına sloganlar üretilen ve o dönem doğan çocuklara ismi verilen Şenol Birol bir yıl önce aramızdan ayrılmıştı. O günlerde Türk futbolunun nabzını tutan ünlü Fotospor Dergisi de,..

Tarih : Okunma : 167 Defa Okundu... Yorum Yap
şenol birol anısına
Fatih Sultan KAR
ŞENOL BİROL ANISINA.

—Vefatının Birinci yıldönümü Anısına—-

ADINA SLOGANLAR ATILAN FUTBOL TOPUNDAN ISLIK SESİ ADAM

Futbolun zirvesine çıkan, sinemada başrol oynayan, adına sloganlar üretilen ve o dönem doğan çocuklara ismi verilen Şenol Birol bir yıl önce aramızdan ayrılmıştı. O günlerde Türk futbolunun nabzını tutan ünlü Fotospor Dergisi de, bu olaya Şenol Birol özelinden yaklaşıyor ve şu ifadeleri kullanıyordu; “Yılların futbolcusuydu. Adına sloganlar yapılmıştı. Rize’de futbola başlamış. Sarıyer’de kendini göstermiş, Beşiktaş’ta büyümüş. Fenerbahçe’de devleşmişti. Sonra kader memleketine Rize ve Rizespor’a döndürmüştü.

*Sahaların ele avuca sığmayan, futbol topundan ıslık sesi çıkaran adamdı o.

* O dönem doğan erkek çocuklara onun adı veriliyordu.

* Metin Oktay’ın ünlü 38 gol kaydettiği 1962-63 sezonunda 34 golle ikinci olmuştu. Bu sayı Şenol’a bir sezonda en çok gol atan Beşiktaşlı unvanını da kazandırıyordu.

*1962-63 sezonu bitiminde Birol’la birlikte Beşiktaş’tan ayrılıp Fenerbahçe’ye transfer oldu. “Şenol Birol Gol” tezahüratı artık Fenerbahçe taraftarının dilinden düşmüyordu. Fenerbahçe forması altında iki kez şampiyonluk yaşadı.

*Bir rakip takım asının, Metin Oktay’ın “Taçsız Kral” filminden hemen sonra Fenerbahçeliler de kendilerini film piyasasında göstermişlerdi. Şenol Birol Gol” filmi ile şöhretini futbol sahalarından Yeşilçam’a taşımıştı. Adeta ikiz kardeşler haline gelmiş Şenol –Birol’u perdeye aksettirmekti. Şenol Birol filmde Başrolleri Fatma Girik ve Birol Peker’le paylaşmıştı.

*3. Lig’le 1968’de profesyonelliğe adım atan Rizespor’un kuşkusuz renkli portresi Şenol Birol’du. Uzun yıllar Beşiktaş, Fenerbahçe ve Karşıyaka takımlarının Birinci Lig’de formalarını giyen, ortaya koyduğu üstün performansla A Milli Takım’ın da asları arasına katılan Şenol Birol, birikim küpü olarak döndüğü memleketi Rize’ye bu ilk sezonunda antrenör futbolcu olarak hizmet etmenin onurunu yaşadı. 1968-69 sezonunda Rizespor hesabına atılan 38 golün tam yarısına (19 gol) imza atarak perçinleyecek, gol kralı olmuştu.

Rahmetle Anıyorum…

Fatih Sultan KAR / İST

İlk yorumu siz yazın