9 çeşit Rize Mandalinası tescillendi

9 çeşit Rize Mandalinası tescillendi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Ziraat Fakültesince 10 yıldır yürütülen çalışmalar sonucunda 9 çeşit Rize Mandalinası Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezinden tescil aldı. HABER:ARZU ERBAŞ RTEÜ Rize’ de yaklaşık 95 yıldır yetiştirilen Satsuma grubu mandalinaya tescil başvurusu yapabilmek için 2013 yılından bu yana çalışmalar yürütüyor. Ziraat..

Tarih : Okunma : 8 Defa Okundu... Yorum Yap

9 çeşit Rize Mandalinası tescillendi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Ziraat Fakültesince 10 yıldır yürütülen çalışmalar sonucunda 9 çeşit Rize Mandalinası Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezinden tescil aldı.
HABER:ARZU ERBAŞ
RTEÜ Rize’ de yaklaşık 95 yıldır yetiştirilen Satsuma grubu mandalinaya tescil başvurusu yapabilmek için 2013 yılından bu yana çalışmalar yürütüyor. Ziraat Fakültesinden Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Keziban Yazıcı koordinatörlüğündeki ekip Rize’nin tüm mandalina yetişen ilçe ve köylerini tek tek tarayarak en iyi mandalina klonlarını belirledi. Bu mandalina klonlarının aşılama ile fidanları üretilerek seleksiyon bahçesine dikildi. Bu bahçede ise erkencilik, geççilik, ağaç ve meyve özellikleri yönünden üç yıl süreyle yeniden incelenen mandalina klonları içerisinde en iyi özellik gösteren 9 tanesi seçildi. Bu çeşit adayları üniversite adına tescili için 2020 Kasım ayında Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezine “Meyve Çeşidi Tescil Başvurusu” yapıldı. Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezinde yapılan değerlendirmeler sonucunda 9 adet Rize Mandalina çeşidinin tescili kabul edildi.
‘TÜM DÜNYA RİZE MANDALİNASINI TANIYACAK’
10 yıllık çalışmalarının tescille taçlandırdıklarını söyleyen Doç. Dr. Keziban Yazıcı ”Bugün Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi’nde yapılan komisyon toplantısında 9 adet Rize Mandalina çeşidimizin tescilini aldık. 10 yıl süren çalışmalarımızı tescille taçlandırdık. Ülkemiz Turunçgil sektörüne hayırlı uğurlu olsun. Artık Rize mandalinası tescilli bir çeşit olacak ve tüm Dünya Rize Mandalinasını tanıyacak. Satsuma mandalinası Türkiye’nin en çok ihraç ettiği mandalina çeşidi, fakat ülkemizde ihracata meyve gönderen Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yetiştirme dönemi çok kısa. Şubat ayında olgunlaşacak çok geç olgunlaşan iki tane mandalina çeşidimiz ile Türkiye’de mandalina yetiştirme dönemi 4 ay uzatılabilecektir. Bu çeşitler sadece bölgemiz için değil Türkiye mandalina yetiştiriciliğine de büyük katkılar sağlayacaktır. Ayrıca Rize ilimizin mikro klima iklim özelliği nedeni ile de çeşit adaylarımız oldukça kaliteli ve satsumaya özel aromaya sahip, çekirdeksiz ve iri meyveli çeşitlerdir. Bu yeni çeşit adaylarının mandalina yetişen Akdeniz ve Ege Bölgelerimizde yetiştirilerek Ülkemizde mandalina hasat döneminin uzatılması beklenmektedir. Umarım Bölgemizde de bu çeşitlere ait kapama bahçeler kurularak Karadeniz Bölgesi olarak Mandalina pazarına bizde girebiliriz” dedi.

İlk yorumu siz yazın