8. CUMHURBAŞKANI TURGUT ÖZAL’IN VEFATI

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected] Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 17 Nisan 1993’te kalp krizi neticesinde vefat etti. Cenaze namazı, önce Ankara Kocatepe Camii’nde kılındıktan sonra, 22 Nisan Perşembe günü de, İstanbul, Fâtih Camii’nde kılındı. Menderes’in Anıt Mezra’nın yanında yapılan kabre defnedildi. T.C.’nin 8. Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal’ın cenazesine 1 milyondan fazla bir kalabalık katıldı…

Tarih : Okunma : 35 Defa Okundu... Yorum Yap

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected]

Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 17 Nisan 1993’te kalp krizi neticesinde vefat etti. Cenaze namazı, önce Ankara Kocatepe Camii’nde kılındıktan sonra, 22 Nisan Perşembe günü de, İstanbul, Fâtih Camii’nde kılındı. Menderes’in Anıt Mezra’nın yanında yapılan kabre defnedildi.

T.C.’nin 8. Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal’ın cenazesine 1 milyondan fazla bir kalabalık katıldı. Kabri, 17 Nisan 1998’de Anıtmezar hâline getirildi. 2013 yılında otopsi için açılan kabrinde, cesedinin çürümediği görülmüştür. 1927 yılında Malatya’da doğan Turgut Özal, birçok devlet kuruluşunda çalıştı. 1983’de yapılan genel seçimleri ANAP’ın kazanması sonunda, Başbakanlığa getirilmiş bu görevde de 6 yıl kaldıktan sonra, 31 Ekim 1989 tarihinde Cumhurbaşkanlığına seçilmişti. Görev Süresi 9 Kasım 1989 – 17 Nisan 1993

1927 yılında Malatya’da doğdu. 1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü bitirdi. Elektrik İşleri Etüd İdaresinde görevlendirildi. 1952 yılında mühendislik ekonomisi alanında uzmanlık eğitimi için ABD’ye gönderildi. Türkiye’ye döndükten sonra Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdür Yardımcılığı’na atandı.

1961–1962 yıllarında askerlik hizmetini Millî Savunma Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu üyesi olarak yaptı ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın kurulmasına katkıda bulundu. Bu sırada, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde ders verdi.

Bir süre Başbakanlık Teknik Uzmanlar Kurulu Üyesi olarak çalıştı ve 1967–1971 yıllarında Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini yürüttü. Ayrıca Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Para ve Kredi Kurulu, RCD Koordinasyon Kurulu ve AET Koordinasyon Kurulu başkanlıklarında bulundu. Bir süre Başbakanlık Teknik Uzmanlar Kurulu Üyesi olarak çalıştı ve 1967–1971 yıllarında Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini yürüttü. Ayrıca Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Para ve Kredi Kurulu, RCD Koordinasyon Kurulu ve AET Koordinasyon Kurulu başkanlıklarında bulundu.

1971–1973 yıllarında Dünya Bankası’nda danışman olarak görev yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli sınaî kuruluşlarında çalıştı ve 1979 yılı sonlarına doğru Başbakanlık Müsteşarı olarak atandı. Aynı dönemde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini de vekâleten yürüttü. Türkiye ekonomisini liberalleştirmeyi hedefleyen ve 24 Ocak Kararları olarak bilinen geniş çaplı programın hazırlanmasında önemli rol oynadı.

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş