İYİDERELİ AVNİ KALKAVAN TÜRK FUTBOLUNDAN İZ BIRAKMIŞ BİR RİZELİ 1 Haziran 1935 tarihinde Rize İyidere’de doğdu. Futbol hayatına İstanbul Koca Mustafapaşa’da başladı. 1953 yılında Fenerbahçe’ye transfer oldu. 1963 yılına kadar 315 kez sarı-lacivertli formayı giydi, 10 gol attı. Fenerbahçe’nin 1956-57 sezonunda İstanbul ve 1959-60 ile 1960-61 sezonlarında Millî Lig şampiyonu olan, 1959-60 sezonunda Şampiyon Kulüpler..
İYİDERELİ AVNİ KALKAVAN
TÜRK FUTBOLUNDAN İZ BIRAKMIŞ BİR RİZELİ
1 Haziran 1935 tarihinde Rize İyidere’de doğdu. Futbol hayatına İstanbul Koca Mustafapaşa’da başladı. 1953 yılında Fenerbahçe’ye transfer oldu. 1963 yılına kadar 315 kez sarı-lacivertli formayı giydi, 10 gol attı. Fenerbahçe’nin 1956-57 sezonunda İstanbul ve 1959-60 ile 1960-61 sezonlarında Millî Lig şampiyonu olan, 1959-60 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası’nda Türkiye adına ilk kez tur atlayan kadrolarında yer aldı. Fenerbahçe tarihinin en önemli futbolcularındandır. 1957-59 arasında 3 kere Türkiye B millî takımı formasını giydi.
KOCAELİSPOR’UN İLK TEKNİK DİREKTÖRÜ
1966-67 sezonu başında kurulan Kocaelispor’un ilk teknik direktörü olarak Kocaelispor tarihinde yerini aldı. Teknik Direktörlüğünün yanında Kocaelispor’un ilk kadrosunda futbolcu olarak hizmet verdi. Yine 1986-87 sezonunda Kocaelispor Teknik Direktörü, 2002-07 yılları arasında ise Altyapı Sorumlusu olarak Kocaelispor’a büyük emekleri dokundu. Bir dönem İzmit Kağıtspor’u çalıştırdı ve Kağıtspor formasını giydi.
İSMİ İZMİT’TE STADA VERİLDİ
Kocaelispor camiası onun büyük hizmetlerine karşılık vefasını göstererek ismini İzmit’te (Avni Kalkavan Stadyumu) futbol stadına verdiler. 30 Mayıs 2007 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrılan Kalkavan evli ve 3 çocuk babasıydı.
AVNİ KALKAVAN’DAN BİR ANI
Avni Kalkavan, Kocaelispor kurulmadan önce kısa bir süre de ilimizde Kağıtspor formasını giydi. Kağıtspor’un kaptanıydı. 1960’lı yılların başlarında Kağıtspor Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası’nda finale yükseldi. O dönemler profesyonel futbol çok yaygın değil, 2’nci, 3’ncü ligler kurulmamıştı. Kağıtspor, finalde Zonguldak Kömürspor ile karşılaşıyordu. İlk maç Zonguldak’ta berabere bitmiş, finalin ikinci ve son maçı, yağmurlu bir havada İzmit’te toprak zeminli Eski Stad’ta oynanmıştı.Bu maç da berabere bitti. O zamanlar seri penaltı atışları, uzatma falan yok. Maçın hakemi, iki takımın kaptanını orta yuvarlakta bir araya getirdi. Türkiye Şampiyonu hakemin kura atışı ile belirlenecekti. Stad tamamen dolu ve herkes büyük heyecan içindeydi. Zonguldak takımında Füze Selami, Kağıtspor’da Avni kaptan olarak hakemin yanına gittiler. Hakem, kura için parayı havaya attı. Para yere düştüğü anda, iki takım kaptanı da sevinçle takla atarak arkadaşlarına koşmaya başladı. Kurayı kim kazanmış, kim Türkiye şampiyonu olmuştu, kimse anlayamıyordu. Daha sonra yeniden kura atıldı ve Zonguldak takımı Şampiyon ilan edildi. Bu olay Avni Kalkavan’a sorulunca şöyle anlatılacaktı: “Ben hakemin havaya attığı para yere düştüğü anda kurayı kaybettiğimi anladım. Hemen yerdeki paranın üzerine basıp, çamura gömdüm. Kazanmış gibi de takla atmaya başladım. Belki kuranın sonucunu değiştirebilirim diye düşündüm. Ama her şeyi gören Allah var. Sonunda hak yerini buldu.”
Rahmetle anıyorum.
Fatih Sultan KAR / İST.