5 MAYIS’TA 71 YAŞINA AYAK BASIYOR

BİR BASIN ÇINARI ZÜMRÜT RİZE GAZETESİ 5 MAYIS’TA 71 YAŞINA AYAK BASIYOR Mustafa Çavaş ve Kemal Karadeniz’in sonra Rize’de matbaacılık yapan Mustafa Ardal gerek gazetesi ve gerek matbaası ile Rizelilere hizmet vermiştir. Mustafa Ardal 1949 yılında tek baskı makinesi ile matbaasını kurdu. 5 Mayıs 1950’de İstanbul Beyazıt Gençer Han Numara 43 adresinde yayın hayatına başlayan..

Tarih : Okunma : 70 Defa Okundu... Yorum Yap

BİR BASIN ÇINARI ZÜMRÜT RİZE GAZETESİ
5 MAYIS’TA 71 YAŞINA AYAK BASIYOR
Mustafa Çavaş ve Kemal Karadeniz’in sonra Rize’de matbaacılık yapan Mustafa Ardal gerek gazetesi ve gerek matbaası ile Rizelilere hizmet vermiştir. Mustafa Ardal 1949 yılında tek baskı makinesi ile matbaasını kurdu. 5 Mayıs 1950’de İstanbul Beyazıt Gençer Han Numara 43 adresinde yayın hayatına başlayan Zümrüt Rize Gazetesini Rize’ye taşıdı. Eski Sümerbank’ın karşısında Kazım Karabekir Caddesinde faaliyet gösteren matbaa ve gazete zamanla büyük beğeni kazandı.

ZÜMRÜT RİZE GAZETESİ SAHİBİ RİZE BELEDİYE BAŞKANI OLDU
Mustafa Ardal sosyal yönü ağır basan bir insandı. Eski Rize Mebusu Osman Yılmaz Karaosman ile birlikte öğrenci faaliyetlerinde bulunmuştu. Kazım Karabekir Paşa öldüğünde neden bayraklar yarıya inmedi diye yapılan eylemde başı çekenlerdendi. O dönemlerde gazete çıkarmak zordu. Ardal, gazeteyi hazırlar, baskıyı yapar, kesim işlerini de kendisi hallederdi. Halil Şeker, Orhan Lık, Fenerli Mustafa İlkbahar, ve Hasan Kasımoğlu Ardal’ın yanında çalışmış matbaa ustaları idi. O dönem de Demokrat Parti güçlü zamanları. Buna rağmen Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) de desteği ile Başkanlığa seçildi.

İŞÇİLER “ÇARPILIRIZ” DİYE KORKUNCA
Eski sebze ve meyve hali onun döneminde inşa oldu. Hal yapılırken inşaatta çalışanlar mezarlıklarla karşılaştıkları için çalışmayı bıraktılar. Çarpılırız diye korktular. Başkan Ardal, kendisi çalışmaya başlayınca ustalar da başlamak zorunda kaldılar. Ardal, bir buçuk yıl başkanlığı süresinde aldığı aylığın yarısını Fakirler Fonu’na bıraktı.

VALİ İŞTEN EL ÇEKTİRDİ
Valilerin Belediye başkanlarını işten el çektirme yetkileri vardı. Demokrat Partililer kendi partilerinden olmayan birini içlerine sindiremiyorlardı.Özellikle eski Rize Mebusu Osman Kavrakoğlu’nun baskıları sonucu vali Ardal’ı görevden el çektirdi. Ardal hakkında açılan davalar yüzünden oldukça sıkıntılı günler geçirdi. Rize sevdalısı bir insan haksız ve mesnetsiz iddiaları bir türlü içine sindiremiyordu.

ÇAY SEVDALISI
Rize’de çaycılığın gelişmesine de katkıda bulunmuştur. Kooperatifinin kuruluşunda aktif görev yaptı. Bir dönem çay paketlemesinin Rize dışına çıkarılması gündeme geldi. Bu konuda da tepki gösterenlerin başında geliyordu. Çay Bank’ın ilk iştirakçilerindi. Rize sevdalısı Mustafa Ardal altmış bir yaşında 1984’de aramızdan ayrıldı. Kalp krizi sonucu ebediyete intikal eden Ardal geride birçok eser bıraktı. Ardal vatan faydalı beş çocuğunun ikisi Rize’de üçü İstanbul’da yaşamını sürdürmektedirler.

KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ
Zümrüt Rize Gazetesi ile tanışıklığımdan bu yana birçok renkli isimin yazılarını zevkle okudum. Faik Bakoğlu, Ömer Şan, Mehmet Yazıcı, Osman Yazıcı, Gençağa Karafazlı, Dr. İsa Kayacan, Mahiye Morgül, Muammer Kutlu, Mustafa Holoğlu, Nevzat Çağlar Tüfekçi, Av. Cemil Can Bıçakçı, İbrahim Hakkı Zırh, Turan Ayhan, Hasan Avcı, Azmi Kandemir, Hikmet Aksoy, Nevzat Özer, Seyithan Atlaş, Op.Dr. Ekrem Yalçın, Hayati Telci, Mehmet Bükey, Bahri Demir, Kemal Köse, Ercan Haluk Kazancı, Av. Remzi Kazmaz, Meliha Civelek, Necati Terzi, İsmail Şişman, Emre İslamoğlu, Metin Karaca, Emin Kanbur ve rahmetle andığımız Fındıklı’lı örnek insan Hamdi Kubilay Yazıcı ile Rize basınının Türkan Sultanı Türkan Sağır Altıntop biranda sayabileceğim isimler.

BAYRAĞI FAİK BAKOĞLU TAŞIYOR
Zümrüt Rize Gazetesi her geçen gün modern ve çağdaş makine ve tesisleriyle kendini yenileyen Zümrüt Rize gazetesinde “70 yılda” birbirinden renkli ve ünlü isimler gazete sayfalarında yazı yazmak için adeta birbirleriyle yarış halinde olmuşlardır. Şu anda Ali Gökay Bakoğlu’nun imtiyaz sahipliğini yaptığı Zümrüt Rize gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliğini, aynı zamanda Rize Gazeteciler Derneği Başkanı da olan Faik Bakoğlu; Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğünü Duygu Bakoğlu yürütüyor. Ayrıca 53 ayrı isim de Rize ve dışından her gün köşe yazıları ve özel haberleriyle Zümrüt Rize gazetesi yazı ailesine katkı sağlamaktadır.

Fatih Sultan KAR / İST

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş