TEKNOLOJİ BAĞIMLIĞININ ZARARLARI

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected] TEKNOLOJİ BAĞIMLIĞININ ZARARLARI Sizlere, geçenlerde ki bir köşe yazımda bahsetmiştim. Bazı okuyucularım yıllardır, sigara, uyuşturucular ve her türlü madde bağımlılığı yapan maddelereler ilgili önemli yazılar yazdığımı dile getirdiler. Bu gibi yazılarıma neden devam etmediğimi söylediler. Bendeniz 10 yılla yakın, Yeşilay Cemiyeti Rize Kurucusu ve Temsilcisi olarak gönüllü görev yaptım. Bu görevim..

Tarih : Okunma : 15 Defa Okundu... Yorum Yap

BAYRAM ALİ KAVALCI [email protected]

TEKNOLOJİ BAĞIMLIĞININ ZARARLARI

Sizlere, geçenlerde ki bir köşe yazımda bahsetmiştim. Bazı okuyucularım yıllardır, sigara, uyuşturucular ve her türlü madde bağımlılığı yapan maddelereler ilgili önemli yazılar yazdığımı dile getirdiler. Bu gibi yazılarıma neden devam etmediğimi söylediler.

Bendeniz 10 yılla yakın, Yeşilay Cemiyeti Rize Kurucusu ve Temsilcisi olarak gönüllü görev yaptım. Bu görevim boyunca bana gönüllü olarak bir kısım arkadaşlarımla, ilimizdeki çeşitli kurum ve kuruluşlarda yardımcı oldular. Fakat yaşımın ilerlemesi ve bu görevimi uzun zaman yürütmem nedeniyle, yorulduğumu ve bu görevimden affımı istedim. Fakat ölene kadar bir Yeşilaycı olarak her zaman kalemimle, kelamımla katkı sağlamaya devam edeceğim sözünü verdim.

Bugünde sizlere, bütün insanlığa çok çeşit faydaları ve bir o kadar da tehlikeli boyutlar kazanmış olan teknolojinin zararlarını toplum ve aileler olarak yaşadığımız teknolojinin zararlarının özetle yazmış olacağım.

Şu bir gerçektir ki, yukarıda da belirttiğim gibi, teknoloji insan hayatına getirdiği sayısız faydalar var. Ancak kişinin teknoloji kullanımı üzerine kontrolünü kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara sebep olabilir. Örneğin teknoloji kullanım süresi arttıkça çocuk ve gençlerde düşünce süreçlerinin bozulduğu, kişiler arası duyarlılıkların azaldığı ve genel sağlık düzeyinin düştüğü görülmektedir.

Teknoloji bağımlılığı, aynı zamanda obsesif, depresif, kaygılı, düşmanca düşüncelerin arttığı gözlenmektedir. Yoğun bir şekilde internet kullanan ve bilgisayar oyunları ile zamanını geçiren çocukların, sosyal gelişimlerinin önemli ölçüde gerilediği, öz güvenlerinin düşük, sosyal kaygı düzeylerinin ve saldırganlık davranışlarının ise yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Teknoloji ve internet bağımlılığından yeri geldiğinde uzaklaşmamız gerektiği konusunda konu ile ilgili bir kısım uzmanlar uyarıyor. ‘’Hemen olmaz ama yavaş yavaş, hayatınızın bazı yerlerinden telefonları çıkarın’’ diyor. Bu konuyla ilgili de, eğitim kurumları başta olmak üzere, aile içinde bazı kısıtlamalara gitmenin gereğine vurgu yapmaktadırlar.

Bir sonra ki yazımda, teknoloji bağımlığından kurtulmak için neler yapılmalıdır, bilgilerini sizlerle paylaşacağım.

İlk yorumu siz yazın