RİZE TARİHİNDEN MÜMTAZ BİR PORTRE: RAKICIOĞLU ARİF HİKMET BEY

RİZE TARİHİNDEN MÜMTAZ BİR PORTRE: RAKICIOĞLU ARİF HİKMET BEY Rakıcıoğlu ailesi Rize ilinin saygın ailelerindedir. Kurtuluşa gönül veren Arif Hikmet Bey, simi adeta Rize Eğitim Tarihi ile özdeşleşen Rize Lisesi’nin unutulmaz öğretmeni Neriman Rakıcıoğlu, Rize’de sendikacılığın duayenlerinden Ömer Rahmi Rakıcı ve unutulmaz vali Yener Rakıcı bu geniş ailenin bireylerindendir.   KURTULUŞA GÜÇ VERDİ Milli Mücadele..

Tarih : Okunma : 41 Defa Okundu... Yorum Yap

RİZE TARİHİNDEN MÜMTAZ BİR PORTRE: RAKICIOĞLU ARİF HİKMET BEY

Rakıcıoğlu ailesi Rize ilinin saygın ailelerindedir. Kurtuluşa gönül veren Arif Hikmet Bey, simi adeta Rize Eğitim Tarihi ile özdeşleşen Rize Lisesi’nin unutulmaz öğretmeni Neriman Rakıcıoğlu, Rize’de sendikacılığın duayenlerinden Ömer Rahmi Rakıcı ve unutulmaz vali Yener Rakıcı bu geniş ailenin bireylerindendir.

 

KURTULUŞA GÜÇ VERDİ

Milli Mücadele dönemi ve kuruluşun ilk yıllarında Rize’den söz edildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Rakıcıoğlu Arif Hikmet Bey 1876 yılında Rize’de doğmuştur. Tevfik Bey’in oğlu, eski valilerden Yener Rakıcıoğlu’nun dedesidir. İlk tahsilini Rize Merkez İptidaisinde başlayıp bitirdikten sonra Trabzon Sultanisine devam etmiş ve mezun olmuştur. Babası Tevfik beyin ölümü dolayısıyla öğrenimi devam ettiremeyip hayata atılmıştır. Ölünceye kadar da Dava Vekilliği (avukatlık) yapmak suretiyle Amme hizmetinde çalışmıştır. Meclis-i Umumî azalıklarında ve Hazine Vekilliklerinde bulunmuş olup 22 Mart 1942 Pazar gecesi ani bir kalp krizi sonucu hayata gözlerini yummuştur.

 

RİZE’DE KATLİAMİ ÖNLEYENLERDENDİ

Rakıcıoğlu Arif Bey’in esas hizmeti Millî Mücadele yıllarında bilhassa Rize’nin Rusların işgali altında olduğu sıralarda görülür. Rize’yi işgali döneminde Rizeli vatanseverler tarafından kurulan Kurtuluş Komitesi içerisinde yer almıştır. Şark Cephesi Kumandanı Vehip Paşa’nın da Rizelilere gönderdiği beyannamesinde yer aldığı gibi Rize’deki muvakkat hükümet temsilciliğinde çalışmış, hatta Rize’nin düşman işgali altında ki bir sırada «hazırlıkları yapılan» Rize katliamının önlenmesi için Rus Hükümetine başvuran Rizeli heyette bilfiil bulunmuş ve mühim bir rol oynamıştır. Türk ordusunun bölgeye gelip otoriteyi eline alana kadar Rize’nin yönetimi geçici olarak kendilerine verilen Şark-ı Müdafaa-i İslam Cemiyeti yöneticileri arasında yer almıştır. Rize Belediye Meclisi’nin 1939 yılı Şubat ayı toplantısında Maliye Encümenine, 6 Nisan 1939 tarihli toplantısında ise Bütçe Encümenine seçildi.

 

Not: Rakıcıoğlu ailesinden Neriman Rakıcıoğlu, Ömer Rahmi Rakıcı ve Yener Rakıcı hakkında elimdeki bilgiler kısıtlıdır. Bu değerli isimlerle ilgili bilgi belge sahibi olanlar benimle paylaşırsa sevinirim.

 

Kaynak: Rize Kültür Dergisi Sayı 2 Sayfa 21

 

Fatih Sultan KAR /

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş