Mısır Firavunu Tutankamon’un lanetli lahidi son defa açılacak!

Mısır Firavunu Tutankamon’un lahitini açan kişilerin kısa sürede ölüyor. Lanetli olduğu iddia edilen lahit son defa açılacak. Tutankamon’un babası Mısır’da tek tanrılı din Aten’i kuran IV. Amenotep’ti IV. Amenotep yaşamını yitirdikten sonra oğlu Tutankamon üvey kız kardeşi Ankhesenamen ile evlendi ve tahta çıktı. Babası IV. Amenotep’in ortaya çıkardığı tek tanrılı din Aten yerine Tutankamon çok..

Tarih : Okunma : 577 Defa Okundu... Yorum Yap

Mısır Firavunu Tutankamon’un lahitini açan kişilerin kısa sürede ölüyor. Lanetli olduğu iddia edilen lahit son defa açılacak.



Tutankamon’un babası Mısır’da tek tanrılı din Aten’i kuran IV. Amenotep’ti

IV. Amenotep yaşamını yitirdikten sonra oğlu Tutankamon üvey kız kardeşi Ankhesenamen ile evlendi ve tahta çıktı.

Babası IV. Amenotep’in ortaya çıkardığı tek tanrılı din Aten yerine Tutankamon çok tanrılı din inancını benimsedi.

Mısır firavunu Tutankamon’un lahiti 1922 yılında Howard Carter tarafından Krallar Vadisi’nde keşfedildi, 1972 yılında Londra’da sergilendi ve ardından ABD’ye gönderildi.

Daha sonra Mısır’daki Kahire Müzesi’ne taşınan lahiti ilk kez açan 22 arkeoloğun birkaç yıl içinde gizemli şekilde öldüğü ortaya çıkmıştı.



1922 yılında keşfedilen lahite giren ilk 22 kişinin tümü 1929 yılı itibariyle yaşamını yitirmişti.

Çok sayıda kişi ölenlerin lanete kurban gittiğini ve lahitin aslında hiç açılmaması gerektiğini söylese de Tutankamon’un lahiti ve hazineleri arkeoloji tutkunlarının ilgi odağı olmayı sürdürüyor.

Tutankamon’un lahitine ait 150 parçadan oluşan hazinesi 50 yılın ardından ilk kez 23 Mart itibariyle Fransa’nın başkenti Paris’te sergilenmeye başladı.

15 Eylül’e kadar Paris’teki La Grande halle de La Villette’de sergilenecek olan Tutankamon hazineleri daha sonra Mısır Piramitleri’nin yakınlarındaki kalıcı evi olacak yeni müzeye yerleştirilecek.

Mısır’ın dışında son defa bir ülkede sergilenecek olan Tutankamon’un hazineleri ilk olarak ABD’nin Los Angeles kentinde sergilendi.

Mısır Firavunu Tutankamon’un kısa yaşamı süresince 150 parçadan oluşan hazinelerin bir kısmını kullandığı düşünülüyor.



Tutankamon henüz 9 yaşındayken Mısır Firavunu olarak tahta çıkmıştı.

Tutankamon’un 18 ila 19 yaşına kadar yaşadığı düşünülüyor.

Tutankamon’un lahitini açan ilk kişilerin kısa sürede yaşamını yitirmesinin sebebi için 1949 yılında bilim insanı Loius Bulgerini, lahitin zemininde uranyum maddesi olabileceği teorisini ortaya atmıştı

Buna göre eski Mısırlılar zehirleme konusunda derin bilgilere sahipti ve bu sebeple lahite giren ilk kişiler zehirden etkilendi.

Tutankamon’un lahitini keşfeden Carter’ın lahitte bir delikten içeri bakmış ve ‘Harika şeyler görüyorum’ demişti.

Lahite giren Carter yaklaşık 5 ay sonra 56 yaşında yaşamını yitirmiş, Carter’ın yaşamını yitirdiği gün Mısır’ın başkenti Kahire’de elektrikler tamamen kesilmişti.

Carter’ın ölümünün ardından ABD’li milyoner George Jay Gould da lahiti ziyaret ettikten kısa süre sonra yaşamını yitirmişti.



Lahiti ziyaret eden ilk isimlerden olan İngiliz asıllı Joel Wolfe de bir süre sonra komaya girip ölmüştü.



İlk yorumu siz yazın