-‘MEVLİD’İN KÜLTÜRÜMÜZDEKİ YERİ’KONULU KONFERANS İLGİ GÖRDÜ.

İLAHİYATÇI EĞİTİMCİ MEHMET KAMİL CİHANGİR’DEN TÜRKOCAĞINDA KONFERANS -‘MEVLİD’İN KÜLTÜRÜMÜZDEKİ YERİ’KONULU KONFERANS İLGİ GÖRDÜ. İSMET KÖSOĞLU RİZE-Rize Türkocağında’Mevlidin Kültürümüzdeki Yeri’ konulu konferans büyük ilgi gördü. Türkocağı konferans salonunda bu akşam yapılan programda konuşmacı İlahiyatçı-Eğitimci Çayeli İHL Müdürü Mehmet Kamil Cihangir’di. Mevlidin kültürümüzdeki yeri konulu konferansında Kamil Cihangir şunları söyledi’Mevlid doğulan zaman doğulan mekan anlamına gelir. Mevlidden..

Tarih : Okunma : 9 Defa Okundu... Yorum Yap

İLAHİYATÇI EĞİTİMCİ MEHMET KAMİL CİHANGİR’DEN TÜRKOCAĞINDA KONFERANS

-‘MEVLİD’İN KÜLTÜRÜMÜZDEKİ YERİ’KONULU KONFERANS İLGİ GÖRDÜ.

İSMET KÖSOĞLU

RİZE-Rize Türkocağında’Mevlidin Kültürümüzdeki Yeri’ konulu konferans büyük ilgi gördü.

Türkocağı konferans salonunda bu akşam yapılan programda konuşmacı İlahiyatçı-Eğitimci Çayeli İHL Müdürü Mehmet Kamil Cihangir’di. Mevlidin kültürümüzdeki yeri konulu konferansında Kamil Cihangir şunları söyledi’Mevlid doğulan zaman doğulan mekan anlamına gelir. Mevlidden peygamber efendimizin doğumunu anlıyoruz. Onunla ilgili yapılan şiirler naatlar bu kuramda toplanır. Türk coğrafyasında saygı amaçlı çok kullanılır. Peygamber efendimiz zamanında yapılan çalışmalar, o döneme değinecek olursak her peygamber döneminde önemli zamanlar vardır. Hz. Peygamber döneminde sözlü anlatımlar çok fazlaydı. Şiir çok önemli bir yoldu. Şiirle anlatım dönemine bakarsak şiir insan hafızasında daha kolay yer bırakıyor. Kur’an-ı Kerim geldikten sonra şiir kalkmaya başladı. Peygamber efendimiz döneminde mevlit yoktu. Mevlit bizim kültürümüze 13 yüzyıldan sonra ortaya çıktı. Bu yıllarda yazılan Süleyman Çelebinin kasidesi en tanınmış mevlittir ve çok ilgi çekmiştir. Arap edebiyatında 13.yüzyılda şekillenmeye başladı. Bugünkü anlamda Mevlit 14.yüzyılda ortaya çıkıyor.

Bizde ilk mevlit 1408 yılında yazılmış.

Türklerde ilk Mevlit 1408 yılında yazılmış. Arapça ve Türkçe çok sayıda Mevlitler vardır. Devlet törenleri haline getiriliyor ve günümüze kadar geliyor. Kasidelerin ortalarında Kur’an-ı Kerim ve salavatlar getirilmesi sevgiden geliyor. Osmanlı döneminde tekke ve zaviyelerde de kutlandığını görüyoruz. Beyazıt döneminde kutlanıyor.1910 yılında Resmi Bayram olarak kutlandığını biliyoruz. Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında ana dil çalışması yapıldığı görülüyor.1932 yılında Kadir Gecesinde Atatürk’ün emri ile ilk kez Türkçe Mevlit okutulurken Radyodan ilk yayında yapılmış oldu.1989 yılında Diyanet İşleri tarafından daha sonra Kutlu Doğum Haftaları yapıldı. İlk zamanlar Nisan ayında yapılan kulamalar Hicri

takvim ele alınarak geçen hafta kutlama yapıldı. Süleyman Çelebinin mevlidinde 1409 dan günümüz 2017 ye kadar hiçbir kelime değişimi yapılmadığını biliyoruz. Bu Mevlidin yazıldığı dönem Arapça ve Farsçanın çok revaçta olduğu dönemdi. Akıcı bir Türkçe ile yazılmıştır.’1422 yılında vefat eden Süleyman Çelebi Bursa’da doğmuş Emir Sultanın talebesi olmuştur. Toplumu birleştiren kaynaştıran, cenaze, düğün, asker uğurlamalarında, ölüm yıldönümlerinde sevincimize üzüntümüze ortak olan bir yapı olarak karşımıza geliyor. Yazıldığından bu yana asırlardır hiç değişmemiştir’ dedi.

Konferans sonunda Türkocağı tarafından hazırlanan hediye Konuşmacının ağabeyi Cihan Cihangir tarafından Mehmet Kamil Cihangire verildi.

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş