Çocuk Dostu Kitap Listesi Güncellendi

(CUHA) – Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuk kitaplarına ilişkin hazırlanan listeyi güncelledi. Türk ve dünya edebiyatından çocuk kitaplarının, belirlenen ölçütler çerçevesinde incelenmesinin ardından listeye yeni kitaplar eklendi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, çocuk dostu eserlerin desteklenmesi ve zararlı içeriklerle mücadele edilmesi başlığı ile sürdürülen çalışmalar sonucunda listeye, 27 yeni..

Tarih : Okunma : 19 Defa Okundu... Yorum Yap

(CUHA) – Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuk kitaplarına ilişkin hazırlanan listeyi güncelledi. Türk ve dünya edebiyatından çocuk kitaplarının, belirlenen ölçütler çerçevesinde incelenmesinin ardından listeye yeni kitaplar eklendi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, çocuk dostu eserlerin desteklenmesi ve zararlı içeriklerle mücadele edilmesi başlığı ile sürdürülen çalışmalar sonucunda listeye, 27 yeni kitap daha eklendi.

Uzmanlarca oluşturulan çalışma grubunun yaptığı incelemeler sonucunda daha önce, 0-6 yaş grubu çocuklar için zararlı içerik bulundurmayan ve çocuk gelişimine olumlu katkı sağlayacağı değerlendirilen 305 kitap belirlenmişti. Yapılan çalışmalarla çocuk dostu kitap sayısı 332 oldu.

Başlatılan çalışmayla, üniversitelerden alınan görüşler doğrultusunda oluşturulan kriterler çerçevesinde 0-6 yaş çocukların gelişim özellikleri dikkate alınarak, çocuk kitapları inceleniyor. Çalışma grubu incelemesini yaparken kitapları ilk etapta evrensel ahlak kuralları ve milli-manevi değerler açısından ele alıyor. Ayrımcılığı teşvik eden ve düşmanca anlatımlar ile görsellerin kullanılıp kullanmadığı da değerlendirme ölçütleri arasında yer alıyor. Bir başka değerlendirme unsuru ise kitabın kurgusunda şiddet içeren ya da şiddeti bir çözüm yolu olarak gören bir içeriğin bulunup bulunmadığı oluyor. Hırsızlık, yalan söyleme, kötü söz söyleme gibi olumsuz davranış modellerinin kitapta ne şekilde ele alındığı da değerlendirme kriterleri arasında yer alıyor.

BİÇİM VE İÇERİK DEĞERLENDİRMESİ

Değerlendirme yapılırken yaş ve gelişim düzeyine göre kitapların faklı doku ve zeminde olması, çocuğun kolay kavrayabileceği boyutta olması, çocuk tarafından sayfaların kolay çevrilebilmesi gibi fiziksel özelliklere de dikkat ediliyor. Kitaplar çocukların psiko-sosyal gelişimlerine katkısı açısından yapılan değerlendirmelere ek olarak dil bilgisi kuralları açısından da değerlendiriliyor. Yapılan çalışmalar sonucu oluşturulan listenin, çocukların psiko-sosyal gelişimine katkı sağlaması ve ailelere yol göstermesi bekleniyor.

Listeye eklenen 27 kitaptan bazıları şöyle oldu:

“İlk Adım Setim Yavru Hayvanlar, Cee Ee Haydi Beni Bul, Bob Endişe Etmemeyi Öğretiyor, Baba İle Bir Gün, Anne İle Kucaklaşmak, Büyük Çocukların Okuluna Hazırlanmak, Hareketli Tren, Buradan Ne Geçecek?, Balık Noni ve Sevimli Dostları, İlk Sözcüklerim, Annem ve Ben Çok İyi Arkadaşız, Orman Orkestrası, Kedi Tırmık ve Sevimli Dostları, Şekillerle Dünyamız, Bay Hapşırık, Benim Canım Ailem, Benim Küçük Kardeşim, Bu Kış Kimse Üşümeyecek, Çevremize Özen Göstermek, Uyurgezer Fil, Dönen Tekerlekler, Hareketli Tren, Deniz Ne Kadar Derin?, Kırmızı Kanatlı Baykuş, Aç Tırtıl, Kafası Karışık Bukalemun, Karlı Bir Gün, Sevimli Ördekler, Minik Ayıcık Nerede?, Gökyüzü Ne Kadar Yüksek?, Kelebek.”

 

İlk yorumu siz yazın

betnis giriş
betnis
yakabet giriş